|  12-01-2009 | #1 | 
	| 
Şengül Şirin  | 
				  Sütün Hazırlanışı ve Dağıtımı 
 
            Sütün Hazırlanışı ve Dağıtımı
 
  
 Besin olarak kullanılacak sütün temiz ve zararlı bakterilerden arındırılmış olması gerekir {bak
  BAKTERİ)  İçinde gelişen bakteriler süt şekerini laktik aside dönüştürerek sütün ekşimesine yol açar  Bu nedenle sütün sağlıklı ve güvenli bir biçimde saklarıabilmesi için çeşitli yöntemler geliştirilmiştir  
 Sağilansüt her gün   çiftliklerden mandıralara güğümlerle ya da içi paslarımaz çelikle kaplanmış, soğuk hava donanımlı tankerlerle taşınır
  Mandıraya ulaştığında doğrudan geniş depolara alınarak sıcaklığı ve kokusu kontrol edilir, yağ miktarı ölçülür ve ayrıca kalitesini anlamak için başka bazı testler yapılır  Daha sonra zararlı bakterileri öldürebilmek için yüksek derecelere kadar ısıtılarak pastörize edilir  Bu biçimde içindeki mikroplardan arındırılan süt hızla soğutulur  Pastörizasyon işlemi ilk kez Fransız bilim adamı Louis Pasteur tarafından geliştirilmiştir; bu yüzden de işlem onun adıyla anılır (bak  PASTEUR, Louis)  
 Pastörize edilmiş ve soğutulmuş süt satışa sunulmadan önce şişelenir
  Çok temiz olması gerektiğinden şişeler özel şişe yıkama makinelerinde suyla çalkalanı r, sıcak alkali çözeltisi içinde içleri ve dışları fırçalanı r, tekrar çalkalanır, sterilize edilir ve sonra soğuk suyla soğutulur  Daha sonra otomatik makinelerde doldurularak kapakları kapanır, kutulara yerleştirilir ve dağıtımı yapılır  
 Günümüzde süt kabı olarak cam şişelerin yanı sıra karton ya da plastik kutular da kullanılmaktadır
  Bu yüzden temizlik konusundaki aynı özenin kâğıt ve plastik kaplara da gösterilmesi gerekir   
			
			
			
			 
				__________________  Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   | 
	|  |   |