11-06-2009
|
#2
|
Şengül Şirin
|
Cevap : Ateş
ATEŞ YAKMA YERİNİN DÜZENLENMESİ

Ateş yakılacak yer hertürlü kuru yaprak,dal gibi yanacak maddelerden temizlenmelidir Eğer zemin kuru otla kaplı ise zemine açılan çukur içinde ve çevresi taşla kapatılarak ateş yakılmalıdır Emniyet açısından ateşin çevresindeki en az 1 metre çaplı alanda yanacak hiçbirşey olmamalıdır Hava rüzgarlı ise ateş yerinin rüzgar yönünde ateşin sıçramaması için tedbir alınmalıdır
Eğer zeminde su,buz ve kar varsa kalın dallardan hazırlanan platform üzerinde ateşinizi kurun Ateşinizi her zaman ihtiyacınıza göre hazırlayın Basit birşey için büyük ateş yakarak odununuzu israf etmeyin

Ateşinizin etrafa sıçramasını engellemek için taşlarla etrafını çevirebilirsiniz Bu taşları hiçbir zaman dere yataklarından almayın Bu taşların içlerine su sızmış olabilir Oluşan buhar nedeniyle bu taşlar patlıyabilirler

Kayalardan yapacağınız bir koruma duvarı,ateşinizin rüzgarda hızla yanmasını ve odun stokunuzun azalmasını engeller Ateşin ısısının size daha iyi yansımasını sağlar Bu kaya duvarının boşluklarını çamurla kapayabilirsiniz

ATEŞİN KURULMASI
Ateş yakacağımız zemin çimle kaplı ise,ateş yakılacak alanı bir kürek ucunu dört parmak derinliğinde saplıyarak işaretleyin ve zemini üç parmak derinliğinde ve çimeni toprağı ile birlikte halı gibi kaldırıp ve hava sıcak ise gölge bir yere koyun Kamp bittiğinde ateş yakılan yeri düzenleyerek çıkardığımız çim halıyı tekrar eski yerine yerleştirin Hava sıcaksa ve mümkün ise bu çimi ve toprağı ıslatarak bırakın
*** DAİMA KULLANDIĞINIZ ALANI İLK GELDİĞİNİZ GİBİ VE TEMİZ OLARAK TERKEDİN ! ***
Ateşinizin tek bir kibritle sorunsuz yanmasını isterseniz,ateşinizi kurallara uygun kurmalısınız Ateşi daima küçük hazırlayıp denetiminiz altında büyütün Büyük kurulan ateşin sorunlarını çözmek, küçük ateşe göre her zaman daha zordur Ateşinizi yaktıktan sonra,ateş toparlandıkça odun koyun Çıkan ısının diğer odunları kurutup,tutuşturacağını unutmayın Ateş kuvvetlendikçe yanabilecek kadar kalın dalları seçin Daima en inceden yavaş yavaş kalın dallara geçiş yapın Ateşin içine erken atılmış yanmamakta direnen kalın dallar var ise zorlamayın;bu dalları ateşin kenarına alıp daha ince dallarla ateşi takviye edin Ortam ıslak ise ateşin yanına odun koyarak kurumalarını sağlayın Hiçbir zaman yaş ağaç dalı kullanmayın Hem yakmakta zorlanırsınız,hemde dumandan duramazsınız Ağaçlık ve çalılık bölgede çevrenize dikkatli baktığınızda,daha önce önemsemediğiniz yüzlerce küçük dal parçacıklarının olduğunu göreceksiniz İlk yanmadan sonra bunları kullanın Bunlar hem kuru hemde yanmak için yeterince küçüktürler
 
(TEEPEE) TARZI ATEŞ HAZIRLAMA TEKNİĞİ
Kızılderili çadırı tarzında kurulan ateş yakma tekniğidir Kav ile tutuşturulan ince dalların alevinin daha kalın dalları tutuşturmasını sağlayan bu teknikte,ateşin yanıp kendi üzerine çökerek, kendini söndürmesinide engeller
İnce dallardan kızılderili çadırı şeklinde iskelet hazırlanır

Bu yapı daha kalınca dallarla desteklenir

Daha kalın dallar konur

Ön tarafta bir açıklık bırakırız Bu açıklıktan kavı yerleştiririz

Öndeki açıklıktan kavı tutuştururuz

Öndeki açıklıktan ince dallar ile kavın yanması sürekli desteklenir

ATEŞİN SÖNDÜRÜLMESİ
Yakılan her ateşin dikkatlice söndürülmesi gerekir Söndürme işini toprak,su, ve karla yapabiliriz Ateşi toprak ile söndürdüğümüzde içte yanan kısmın kalmadığından emin olun Ateşi hiçbir zaman kendi halinde sönmesi için bırakmayınız
**** ATEŞİ YANAR VAZİYETTE BIRAKMAYIN ****
ÇEŞİTLİ YANSITICILAR
Yapacağımız bu reflektör-yansıtıcı bizi hem rüzgardan korur Aynı zamanda ateşin ısısını bize yansıtır
 
 
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
|
|
|