Konu: Zeytin
Yalnız Mesajı Göster

Cevap : Zeytin

Eski 11-06-2009   #2
KRDNZ
Varsayılan

Cevap : Zeytin









Foto?raf : Birol Üzmez

Her bir ana dalın gelişmesine göre dinamik bir şekilde değişen gövdesinin yanı sıra hastalıklara ve susuzluğa dayanıklı asırlık zeytin ağaçları bin yıldan fazla yaşayabiliyor









Foto?raf : Tolga Sezgin

İhsan Oktay Anar, zeytin hasadına katılmamış ama zeytin hasadı öyküleri anılarında geniş yer kaplıyor










Foto?raf : Tolga Sezgin

Kaz Dağları'ndan toplanan zeytinler, sıkım için bekliyor










Foto?raf : Birol Üzmez

İzmir'in Tire ilçesinde her salı günü kurulan pazarda, zeytin hasadı döneminde ağaçları çırpmak için kullanılan uzun sırıklar da satılıyor










Foto?raf : Tolga Sezgin

Sırtını Kaz Dağları'na yaslamış Küçükkuyu Başdeğirmen'deki zeytin bahçeleri, hasat zamanı ailenin tüm bireylerini biraraya getirir Erkekler ellerinde sırıklarla, dallara zarar vermeden, zeytinleri yere düşürmeye çalışır Kadınlar da yaygıya düşen zeytinleri toplar Ama geniş zeytinliklerde kalabalık aileler bile yaklaşık üç ay süren zeytin hasadına yetişemez, çoğu dışarıdan yevmiyeli işçi çalıştırır










Foto?raf : Tolga Sezgin

Küçükkuyu'da, bir uçtan zeytinin konup diğer uçtan yağın çıktığı kapalı bir sistem olan kontinü yöntemle çalışan yağ sıkma fabrikasına çuvalla getirilen zeytinler makineye dökülüyor










Foto?raf : Tolga Sezgin

Türkiye'de hâlâ bazı yörelerde zeytinyağı üretiminde, geleneksel sulu baskı yöntemi kullanılıyor Keçi kılından yapılmış çuvallara doldurulan zeytinler mengenelerde sıkılıp, suyla yıkanarak havuzlara aktarılıyor Üste çıkan zeytinyağı, çeşme ya da maşrapalar yardımıyla toplanıyor










Foto?raf : Tolga Sezgin

Muzaffer ve Esat Buharalıoğlu, yıllarca Tire'deki zeytinlikte, kendi çırpıp topladıkları zeytinin yağını yine kendileri sıktı, sabunlarını bu yağdan kendileri yaptılar










Foto?raf : Tolga Sezgin

Bafa Gölü'nde gün doğumunun buğulu manzarası, zeytin ağaçlarının yeşili ile zenginleşiyor










Foto?raf : Tolga Sezgin

İzmir'e bağlı Bergama yolu üzerinde bulunan Zeytindağ köyündeki fabrika 1891 yılında kurulmuş Zeytinin yağı en az fabrika kadar eski güğümlere doluyor









Foto?raf : Birol Üzmez

İzmir Bornova'da kurulan cumartesi pazarında yılın her dönemi, çeşit çeşit zeytin bulmak mümkün










Foto?raf : Tolga Sezgin

Zeytin ağacının ekonomik değeri sadece zeytin ve zeytinyağıyla sınırlı değil Bunların dışında zeytinden ezme, reçel; yaprağından çay, yağından sabun, şampuan ve çeşitli kozmetik ürünler yapılıyor Ayrıca çekirdek ve zeytinyağı üretiminden çıkan prina, yakıt olarak; çekirdeği alınmış prina da hayvan yemi veya gübre olarak kullanılabiliyor Zeytinyağı asidinin ise kimya sanayi, kozmetik ve eczacılıkta kullanımı yaygın Adatepe Zeytinyağı Müzesi'nde zeytincilik tarihine dair pek çok eşya ve belgeyle birlikte sabunlar için ahşap kalıplı mühürler de sergileniyor










Foto?raf : Tolga Sezgin

Bafa Gölü'nün yanı başındaki İlyas Dede Türbesi'ne gelenler önce, mezarın yanındaki zeytin ağacına dilekleri için çul çaput, selpak mendil hatta naylon torba bağlıyor; sonra da dileklerinin kabulü için dua ediyorlar










Foto?raf : Tolga Sezgin

İklimdeki değişiklikler veya toplama yöntemleri nedeniyle zeytin ağacının verimi yıldan yıla değişebiliyor Zeytinciler bu durumu zeytinin "var yılı" ve "yok yılı" olarak adlandırıyorlar










Foto?raf : Birol Üzmez

İzmir Seferihisar yakınlarındaki Teos antik kentindeki Dionysos Tapınağı'nın koruyuculuğunu yüzlerce yıldır zeytin ağaçları yapıyor










Foto?raf : Tolga Sezgin

Marmarabirlik'in Bursa yolu uzerindeki, sofralık zeytin işleme fabrikasında paketlenecek zeytinler kontrolden geçiyor

KAYNAK: wwwnationalgeographiccomtr

__________________

Garbın âfâkını sarmışsa çelik zırhlı duvar
Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var
Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir imânı boğar,
'Medeniyyet!' dediğin tek dişi kalmış canavar?




Ey ŞaiR! Bana Yağmurdan bahsetme, yağdır
Alıntı Yaparak Cevapla