11-06-2009
|
#2
|
KRDNZ
|
Cevap : Zeytin
Foto?raf : Birol Üzmez
Her bir ana dalın gelişmesine göre dinamik bir şekilde değişen gövdesinin yanı sıra hastalıklara ve susuzluğa dayanıklı asırlık zeytin ağaçları bin yıldan fazla yaşayabiliyor
Foto?raf : Tolga Sezgin
İhsan Oktay Anar, zeytin hasadına katılmamış ama zeytin hasadı öyküleri anılarında geniş yer kaplıyor
Foto?raf : Tolga Sezgin
Kaz Dağları'ndan toplanan zeytinler, sıkım için bekliyor
Foto?raf : Birol Üzmez
İzmir'in Tire ilçesinde her salı günü kurulan pazarda, zeytin hasadı döneminde ağaçları çırpmak için kullanılan uzun sırıklar da satılıyor
Foto?raf : Tolga Sezgin
Sırtını Kaz Dağları'na yaslamış Küçükkuyu Başdeğirmen'deki zeytin bahçeleri, hasat zamanı ailenin tüm bireylerini biraraya getirir Erkekler ellerinde sırıklarla, dallara zarar vermeden, zeytinleri yere düşürmeye çalışır Kadınlar da yaygıya düşen zeytinleri toplar Ama geniş zeytinliklerde kalabalık aileler bile yaklaşık üç ay süren zeytin hasadına yetişemez, çoğu dışarıdan yevmiyeli işçi çalıştırır
Foto?raf : Tolga Sezgin
Küçükkuyu'da, bir uçtan zeytinin konup diğer uçtan yağın çıktığı kapalı bir sistem olan kontinü yöntemle çalışan yağ sıkma fabrikasına çuvalla getirilen zeytinler makineye dökülüyor
Foto?raf : Tolga Sezgin
Türkiye'de hâlâ bazı yörelerde zeytinyağı üretiminde, geleneksel sulu baskı yöntemi kullanılıyor Keçi kılından yapılmış çuvallara doldurulan zeytinler mengenelerde sıkılıp, suyla yıkanarak havuzlara aktarılıyor Üste çıkan zeytinyağı, çeşme ya da maşrapalar yardımıyla toplanıyor
Foto?raf : Tolga Sezgin
Muzaffer ve Esat Buharalıoğlu, yıllarca Tire'deki zeytinlikte, kendi çırpıp topladıkları zeytinin yağını yine kendileri sıktı, sabunlarını bu yağdan kendileri yaptılar
Foto?raf : Tolga Sezgin
Bafa Gölü'nde gün doğumunun buğulu manzarası, zeytin ağaçlarının yeşili ile zenginleşiyor
Foto?raf : Tolga Sezgin
İzmir'e bağlı Bergama yolu üzerinde bulunan Zeytindağ köyündeki fabrika 1891 yılında kurulmuş Zeytinin yağı en az fabrika kadar eski güğümlere doluyor
Foto?raf : Birol Üzmez
İzmir Bornova'da kurulan cumartesi pazarında yılın her dönemi, çeşit çeşit zeytin bulmak mümkün
Foto?raf : Tolga Sezgin
Zeytin ağacının ekonomik değeri sadece zeytin ve zeytinyağıyla sınırlı değil Bunların dışında zeytinden ezme, reçel; yaprağından çay, yağından sabun, şampuan ve çeşitli kozmetik ürünler yapılıyor Ayrıca çekirdek ve zeytinyağı üretiminden çıkan prina, yakıt olarak; çekirdeği alınmış prina da hayvan yemi veya gübre olarak kullanılabiliyor Zeytinyağı asidinin ise kimya sanayi, kozmetik ve eczacılıkta kullanımı yaygın Adatepe Zeytinyağı Müzesi'nde zeytincilik tarihine dair pek çok eşya ve belgeyle birlikte sabunlar için ahşap kalıplı mühürler de sergileniyor
Foto?raf : Tolga Sezgin
Bafa Gölü'nün yanı başındaki İlyas Dede Türbesi'ne gelenler önce, mezarın yanındaki zeytin ağacına dilekleri için çul çaput, selpak mendil hatta naylon torba bağlıyor; sonra da dileklerinin kabulü için dua ediyorlar
Foto?raf : Tolga Sezgin
İklimdeki değişiklikler veya toplama yöntemleri nedeniyle zeytin ağacının verimi yıldan yıla değişebiliyor Zeytinciler bu durumu zeytinin "var yılı" ve "yok yılı" olarak adlandırıyorlar
Foto?raf : Birol Üzmez
İzmir Seferihisar yakınlarındaki Teos antik kentindeki Dionysos Tapınağı'nın koruyuculuğunu yüzlerce yıldır zeytin ağaçları yapıyor
Foto?raf : Tolga Sezgin
Marmarabirlik'in Bursa yolu uzerindeki, sofralık zeytin işleme fabrikasında paketlenecek zeytinler kontrolden geçiyor
KAYNAK: www nationalgeographic com tr
__________________
Garbın âfâkını sarmışsa çelik zırhlı duvar Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir imânı boğar, 'Medeniyyet!' dediğin tek dişi kalmış canavar?
Ey ŞaiR! Bana Yağmurdan bahsetme, yağdır
|
|
|