10-22-2009
|
#4
|
Şengül Şirin
|
Basınca uyarlama yöntemleri-vurgun yemek nasıl oluyor
Suciğerli dalgıç, suyun altındayken bedenini çevreleyen suyun basıncı, derinlikle orantılı olarak artar (Bk SUCİĞERİ) Dalgıç yükseldikçe, basınç a' zalır ve beden basınçtan yavaş yavaş kurtulur Ne var ki,basıncın azalmasıyla halk arasında «vurgun Sıvıların çoğu, belirli miktarda gazı,doğal ya da yapay yollarla soğurup tutar Örneğin, gazoz gibi köpüklü içecekler yapıldığında, köpürmesi için sıvıya karbon dioksit katılır Eklenen gaz miktarı, sıvının atmosfer basıncında doğal olarak tutacağından fazladır Bu durumdaki sıvı şişelenir ve kapatılır Gazın bir bölümü şisedeki susuz boşluğa gider ve basıncı artırarak gazı sıvı içinde tutar Kapak açıldığında basınç, atmosfer basıncına döner (1,01 bar ya da 14,7 psi) Sıvıda basınç azalır, tuttuğu fazla karbon dioksidi serbest bırakır ve gazoz köpürür
Dalgıç su altındayken de aynı süreç'ortaya çıkar Ancak, bu durumda gaz havadır, sıvı da kan Dalgıç aşağıya indikçe, sıkıştırılmış biçimde, daha fazla miktarda havayı içine çeker Çok geçmeden, dalgıcın kanı fazla havayla doyar Dalgıç derinlerdeyken basınç, fazla havayı çözeltide tutar Ancak dalgıç yükseldikçe, basınç azalır, fazla hava ayrılır ve vurgun tehlikesi yaratır
Havanın başlıca bileşenleri, oksijen ve azottur Oksijen beden dokularınca tüketildiğinden pek sorun yaratmaz Ama azot, kimyasal bakımdan etkin olmayan bir gazdır ve hiçbir zaman beden dokularınca tüketilmez Normal olarak, dalgıç su yüzüne çıkarken fazla azot akciğerlerce dışarıya verilir Ama yukarı çıkış, kanın ve akciğerlerin çalışmasından hızlı ise azot kapağı birden bire açılan gazoz şişesinin içindeki gaz gibi tepki gösterir
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|
|
|