Yalnız Mesajı Göster

Cevap : Kuantum Kuramı

Eski 10-15-2009   #2
Şengül Şirin

Cevap : Kuantum Kuramı

FİZİK’DE YENİ BİR ÇAĞ AÇAN BULUŞ : KUANTUM KURAMI

KUANTUM KURAMININ EVRİMİ VE KLASİK KUANTUM KURAMI
Prof Dr Süleyman BOZDEMİR, ÇÜ Fen-Ede Fak Fizik Böl ADANA
Yard Doç Dr Sıtkı EKER, Ahi Evran Üniv Fen-Ede Fak Fizik Böl KIRŞEHİR

Bilim tarihçilerine ve felsefecilerine göre bugüne kadar fizikte altı büyük devrim gerçekleşti Dünya merkezli Ptolemeci astronomi keşmekeşliğinden Güneş merkezli gezegenler sistemine geçmemizi sağlayan Copernicus devrimi ile başlayan Galileo ve Kepler’le sürdürülen ve büyük ölçüde Newton’un tamamladığı birinci devrim klasik mekanik devrimi olup mekaniği Aristo’dan beri içine düştüğü çıkmazdan kurtardı ve temel yasalarını, ilkelerini ve evrensel kütle çekimi kavramını getirdi İkinci devrim Carnot’un öncülük ettiği ve Mayer, Joule, Helmholtz, Thomson, Clausius, Gibbs ve Nerns’in sürdürdüğü çalışmaların sonucunda gerçekleştirilen ve fiziğin kraliçesi olarak bilinen termodinamik devrimi; sanayileşmenin itici gücünü oluşturmuştur

1600 yıllarında William Gilbert’le başlayan, Charles Francois Dufay, Benjamin Franklin, Charles Augustin de Coulomb, Alessandro Volta, Luigi Gelvani, Hans Cristian Örsted, Jean-Baptiste Biot, Felix Savart, Andre Marie Amper, Faraday gibi nice fizikçilerin çalışmalarının üstüne kurulan büyük ölçüde Maxwell tarafından sentezi yapılan Elektromanyetik kuram üçüncü büyük devrimi oluşturmaktadır Bu devrimin en önemli tarafı etkileşmelerin bir alan aracılığı ile gerçekleştiğini ve ışığın da bir elektromanyetik dalga olduğunu göstermesidir Bu devrim insanlara, insanların hayal bile edemedikleri kadar büyük bir teknolojik güç sağladı İstatistiksel mekanik olarak bilinen dördüncü devrim de Clausius, Maxwell, Boltzmann ve Gibbs’in çalışmaları atom ve moleküler fiziğin kapısını açtı ve gazların dinamiğini daha iyi anlamamızı sağladı

Beşinci ve altıncı devrimler 20 yy da gerçekleşti ve en önemli bilimsel devrimler olarak yüzyıla damgasını vurdu Bunlar Einstein tarafından gerçekleştirilen özel ve genel görelilik kuramları ile bir grup seçkin fizikçinin eseri olan kuantum kuramıdır Bunlar bilimde gerçek devrimlerdir çünkü birisi klasik fiziğin içine düştüğü iç çelişkileri ve yüksek hızlardaki davranışlarını diğeri de 2400 yıldır tartışılan atomlarla ilgili tüm sorunları kökünden çözmüştür Aynı zamanda bu devrimler doğaya yeni bir gözle bakmamızı sağlamakla kalmayıp, yeni kavramlar ve ilkeler de getirdiler Tüm bilim dalları sosyal, fen ve mühendislik, felsefe, mantık ve matematik başta olmak üzere
bunların etkisi altında kalarak büyük gelişmeler gösterdiler