Konu
:
İstiridye (Crassostrea)
Yalnız Mesajı Göster
İstiridye (Crassostrea)
10-09-2009
#
1
[KAPLAN]
İstiridye (Crassostrea)
İstiridye (Crassostrea)
Temel Britannica & Vikipedi
* Familyası: İstiridyegiller (Ostreidae)
* Yaşadığı yerler: Ilıman ve sıcak denizlerde sürüler halinde yaşar
* Özellikleri: İki parçadan meydana gelen kabukları kalın ve katmerlidir
Parçalar eşit büyüklükte değildir
Sol kabuk çukur olup bununla vücudunu zemine bağlar
Düz olan üst kavkı (kabuk) kapak vazifesi görmektedir
* Üreme zamanları: Nisan mayıs ve haziran ayları
* Ömrü: 10 yıldan fazladır
* Çeşitleri: 100 türü bilinmektedir
Bunlardan yalnız Avrupa Japon ve Amerikan istiridyeleri avcılar tarafından avlanır
* Avlanma Yöntemleri: Dreçlerle avlanır
Yumuşakçalar (Mollusca) şubesinin yassı solungaçlılar sınıfından ılıman ve sıcak denizlerde toplu halde yaşayan çift kabuklu bir hayvan
Zemine yapıştığı kabuk çukur ve büyük üstteki düz ve daha küçüktür
Kabukları derinin salgısıdır
Üstleri sert ve pürüzlüdür
İstiridyeler de midyeler gibi bulundukları yerde sabit kalırlar
Ayakları bulunmaz yer değiştirmez
Kavkılar arasında tek kapayıcı kas vardır
Başları bulunmaz
Kalb ve sinir sistemleri vardır ve solungaç solunumu yaparlar
Kabukların aralanmasıyla sudaki oksijen solungaç tarafından kullanılır
Bu yolla sudaki bitkisel ve hayvansal planktonları (mikro organizma) da alarak beslenirler
Çoğu hermafrodit (dişi ve erkeklik özelliğine sahip) olmakla beraber ayrı eşeyli olanları da vardır
Atlas Okyanusu ve Kuzey Amerika'nın Büyük Okyanus kıyılarında bol rastlanan Virginia istiridyelerinin bazı türleri beşinci aya kadar erkek olarak yaşar sonraki aylarda dişiye dönüşerek yumurtlamaya başlarlar
İstiridyeler gri bir toz biçiminde milyonlarca yumurta döker
Döllenme denizde olur
Döllenen yumurtalar birkaç gün içinde açılarak içinden çıkan larvalar bir iki gün serbestçe yüzdükten sonra sert zeminlere tutunarak yapışırlar ve hayatları boyunca aynı noktada kalırlar
İstiridyelerin düşmanı çok olduğundan azı hayatta kalır
Deniz yıldızları birçok balık ahtapot çamurlu zeminler ve kirli sular sayılarını hayli azalttığı gibi birçok ülkede besin kaynağı olarak da kullanılır
Besin ortamı zengin bölgelerde 50 yıl kadar yaşıyabilenleri vardır
İstiridyelerin içindeki inci bir servet kaynağıdır
Kabukları arasına kum veya kurt gibi yabancı maddeleri sedef salgılarıyla örterek inci meydana getirirler
İnci 2-3 yılda meydana gelir
Basra Körfezinde Seylan Adaları Bahreyn Adaları çevresinde ve Kaliforniya sahillerinde inci istiridyeleri avlanır
Hatta özel olarak inci tavlaları kurulur
Bir tek inci için bazan bin kadar inci istiridyesi açılır
Amerika'da istiridyelerin içlerinde inci olup olmadığı röntgen ile yoklanır
Boş olanlar tekrar denize atılır
Yüksek değerli siyah inciler Meksika Körfezinden çıkarılır
İstiridyecilik istiridye tavlalarında yapılır
İstiridye üreticileri larvaların tutulması için temiz zeminler hazırlamak zorundadır
Çünkü çamurlu tabaka onların ölümüne sebep olur
Bu maksatla istiridye kabukları veya tuğlalar kullanılır
En iyi istiridyeler akıntılı sularda yetişir
Çünkü böyle sular temiz ve bol besin taşırlar
Lağımlı sularda bulunan istiridyeler veba ve tifo hastalıklarına sebeb olabilir
İstiridye yaşamını denizin dibine bağlı geçiren bir yumuşakçadır
Kabuğunun birbirine benzemeyen iki çenetinden alttaki iyice çukurlaşmış ve çok sert üstteki daha ince ve hemen hemen düzdür
Kabuğun aralanması ince çenetin hareketine bağlıdır
Güçlü bir kasın sıkıca kapattığı bu çenetleri açmak ise son derece zordur
İstiridyenin yumuşak bölümü çenetlerin içine bir kitabın sayfaları gibi yerleşmiştir
Çenetlerin iç yüzeyini döşeyen bu etli katmana örtenek (manto) denir
Örtenek içindeki ince solungaç yapraklarının oluşturduğu su akımı solunum için gerekli taze suyu ve suyla sürüklenen beslenmeleri için gerekli küçük canlıları getirir
Alt çenetin deniz dibine yapışmasını istiridyenin salgıladığı çimento işlevi gören ve suda sertleşen bir madde sağlar
İstiridye çok yaygın biçimde tüketilen önemli bir besin kaynağıdır
Denize kıyısı olan birçok ülkede geniş çaplı istiridye yatakları oluşturulmuştur
Bu yataklarda özenle yetiştirilen istiridyeler verimin artmasını üretimin daha çok ve daha düzenli olmasını sağlar
İstiridyelerden beslenenler yalnız insanlar değildir
Ahtapotların besin kaynakları arasında bu çiftçenetliler önemli bir yer tutar
Ayrıca denizyıldızları ve dikenli deniz salyangozları da istiridyelerin doğal düşmanları arasındadır
İstiridyelerin var olabilmesini aşırı biçimde üremeleri sağlar
Bir istiridye milyonlarca yumurta üretebilir
Yumurtalar genellikle ana istiridyenin içinde döllenir ve yumurtadan çıkan larvalar bir süre gelişimlerini burada sürdürür
Daha sonra istiridyeden ayrılan yavrular suya dağılır
Çenetleri gelişmeye başlamış olan bu larvalar dibe yerleşmeden önce 2-3 hafta kadar yüzerler
Birçok türü olan istiridyelerin yalnız birkaç cinsi ticari amaçla üretilmektedir
Bunlar arasında Amerika istiridyesi (Crassostrea virginica) Sydney kaya istiridyesi (Crassostrea commercialis) ve bayağı istiridye (Ostrea edulis) sayılabilir
İstiridyeler çiğ olarak ya da pişirilerek yenebildiği gibi sonradan tüketilmek üzere konservesi yapılır ya da dondurularak saklanır
İnsanların istiridyeleri yüzyıllardan beri yemekte olduğunu kıyı bölgelerindeki yerleşim alanlarında bulunan kabuk yığınlarından anlıyoruz
Örneğin bulunan bazı Avustralya istiridyesi kabukları yörede yaşamış Yerli halkın 6
000 yıl önce istiridye yediğini göstermektedir
İstiridye kabuklarının iç yüzeyi sedefle kaplıdır
Bu maddenin küçük topaklar halinde birikmesi inciyi oluşturur
En değerli inciler Basra Körfezi'nde gelişen istiridyelerden elde edilir
[KAPLAN]
Kullanıcının Profilini Göster
[KAPLAN] Kullanıcısının Web Sitesi
[KAPLAN] tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul