Yalnız Mesajı Göster

18.yüzyıl zenginliği

Eski 09-16-2009   #12
Şengül Şirin

18.yüzyıl zenginliği

18yüzyıl zenginliği

Tüm olumsuzluklara rağmen Amerika ve Asya’daki muazzam kolonileri sayesinde İspanya dünya siyasetinde önemli bir güç olmaya devam ediyordu Özellikle 18yüzyıl bu anlamda imparatorluğun zenginleştiği bir dönem olur Cartagena’daki işgalci İngiliz donanmasına karşı alınan zafer 19yüzyıla kadar İspanya’nın Amerika’da varlığını sürdürmesini sağlayacaktır

Bu zafer 1741 yılında yaşanmış ve Burbonların gelişen denizciliğe verdiği önemin bir sonucu olarak karşımıza çıkmaktadırYedi Yıl Savaşıyla zayıflayan deniz ticareti tekrar canlanacak ve Amerika ile ticaretin tek elden yürütülmesi İspanyol üretim sanayisinin de kalkınmasını ve gelişmesini sağlayacaktır En belirgin gelişen sanayi Barcelona’daki tekstil sanayisidir

Zamanının önde gelen merkezlerinden Lancashire, İngiltere ile karşılaştırılmaz seviyede de olsa İspanya için önemi tartışılmaz düzeydedir Yerel bu gibi kıpırdanmalar haricinde esas gelişmeler Amerika kıtasındaki liman şehirlerinde ve özellikle şeker üretimi yapan Küba’da yaşanır Ayrıca değerli madenlerin çıkartılması da yeniden hız kazanmıştır Bütün bu gelişmelere rağmen İspanya kırsalında durum iç açıcı değildir Halkın çoğunluğunu oluşturan köylüler oldukça geri ve ilkel koşullarda, eski geleneklerin baskısı altında yaşamaktadırlar

Toprağın verimini artırma çabaları ise topraksız ve sefil koşullarda çalışan köylülerce benimsenmemektedir Bu açıdan bakıldığında ekonomik olarak İspanya hala geri bir ülke konumundadır Merkantil ticaretin gerektirdiği ve Amerika kıtasındaki pazarların beklediği işlenmiş ürünlerin sağlanamasından dolayı kolonilerle hep bir çekişme hali bulunmakta, ticaret hep tek taraflı kalmaktadır Askeri açıdan bakıldığında Napoli ve Sicilya’nın 1734 yılında geri alınması, 1742’de İngilizlerin yenilmesi önemli gelişmelerdir

Ayrıca Amerikan Bağımsızlık Savaşı (1775-83) sırasında İspanyollar İngilizlerin elindeki Bahama Adalarını ele geçirecektir Özellikle Amazon vadisindeki durum ise karmaşıktır Portekiz denetimindeki alan için Guarani Savaşı 1756 yılında çıkacaktır İspanyol İmparatorluğu hala eski görkemli günlerinde olmasa da karanlık bir dönemden çıkmış, artık diğer Avrupa ülkelerinin merhametinde değildir

Ekonomisi de kontrol altındadır ancak zaman aleyhine akmaktadır Malaspina’nın önerisi daha verimli bir yönetim şekli önermektedir: Önerilen yönetim imparatorluk yerine dağa dağınık bir yapıya sahip konfederasyondur Bu şekilde hem yönetim daha kolay olacak hem de siyasi gerilimler törpülenecektir Öneri kolonileri kaybetmekten korkan monarşi tarafından reddedilecektir Ancak tüm İspanyol kolonileri yaklaşan Fransız Devrimi ve Napolyon Savaşlarıyla bir anda elden çıkacaktır