08-11-2009
|
|
bonsoir
|
Arifler Sultanı
Beyazid-ı Bistami nefsini köreltmek için Rum diyarına doğru yöneldi Günlerce yol aldıktan sonra bir rahiple karşılaştı Rahip terbiyeli bir adama benziyordu Beyazid-ı Bistami’nin elinden tutup evine götürdü ona bir oda verdi Beyazid-ı Bistami o odada ibadet yapıyordu Kalbini her şeyden arındırıp Allah(c c) yöneldi Rahip her gün ona yiyecek getiriyordu Bu hal 1 ay devam etti Beyazıd nefsine dönerek dedi ki:”Ey nefis! Seni kırmak istiyorum ,fakat sen uğursuzluğunla kırılmak istemiyorsun ! Tam bu sırada rahip içeri girdi ”İsmin nedir?” diye sordu O da:” Beyazıd “dedi Rahip:”Ne güzel adamsın! Keşke Mesih(as)kulu olsaydın!” dedi Bu söz Beyazıd a ağır geldi ve evi terk etmek isterken rahip seslendi :” Bizim burada 40 gününü tamamla öyle git 40 gün sonra bizim bayramımız var,onu görmenizi arzu ediyorum Aynı zamanda değerli bir vaizimiz var senede 1 kez vaaz eder ,onu dinlemenizi isterim
Beyazıd bu teklifi kabul etti 40 gün geldiğinde rahip içeri girdi :”Lütfen ayağa kalkınız bayram günü geldi Beyazıd ayağa kalktı ,fakat rahip ona dedi ki:” Sen bu kıyafet ve bu halde nasıl bin kadar rahibin arasına girebilirsin Doğrusu biraz endişeliyim Elbiselerini çıkar ve şu üstlüğü giy ,beline şu zünnarı bağla, İncil i de boynuna as! Bu teklif ona çok ağır geldi Fakat”Bir hikmet ve esrar ,İslam ın izzet ve şerefi gizlenmiştir ;dediğini yapayım Ve rahiple birlikte bine yakın rahibin arasına katıldı
Rahiplerin en büyüğü ve saygıdeğeri olan zat geldi,yerine geçti Herkes onun konuşmasını bekliyordu ,fakat o susuyordu “Ey büyüğümüz neden susuyorsunuz”dediler “ Nasıl konuşabilirim ki aranızda bir Muhammedi var Halk ve rahipler galeyana geldi ”Söyleyin kim bu hemen parçalıyalım” “ Hayır o na dokunmayacağınıza söz verirseniz ancak açıklarım ” Rahipler söz verdiler Başrahip başını kaldırdı ve “””Ey Muhammedi ayağa kalk ve kendini göster “””Beyazid-i Bestami ayağa kalktı Beyazid a sordu ”Adın nedir “ Beyazid “dedi ”Tahsilin varmı?” Rabbimin bana öğrettiği kadar biliyorum” “O zaman şu sorularıma cevap ver “
---İkincisi olmayan biri,
--Üçüncüsü olmayan ikiyi
-- Dördüncüsü olmayan üçü
---Beşincisi olmayan dördü
---Altıncısı olmayan beşi
---Yedincisi olmayan altıyı
---Sekizincisi olmayan yediyi
---Dokuzuncusu olmayan sekizi
----Onuncusu olmayan dokuzu
-----Onbirincisi olmayan onu
---Onikincisi olmayan onbiri
---Onüçünsüsü olmayan onikiyi bize söyle “der…
Beyazid Başrahibe :”Sorularına cevap veriyorum iyi dinleyiniz “der 
|
|
|