08-11-2009
|
|
Şengül Şirin
|
Cevap : Kaya Yağının Kökeni
Tatlı Su Gölleri
Katmanlı bir su yapısı vardır Üstte sıcak, altta ise soğuk ayrıca yoğun su vardır Yaşam üstte yoğundur Işıkla soluma ayrıca paslanma etkindir Alttaki paslatkı (oksijen) kullanım sonucu biter, sonra sıcaklık ayrılığından dolayı su çevrimi kesilir Alt kısımda karanlık nedeniyle artık ışıkla soluma olmaz Buna Doğu Afrika göllerinde güzel örnekler vardır
Engelli Çukurlar
Kurak kalıklarda bu tür çukurlarda tuzluluk ayrılığı nedeniyle bir su katmanlaşması olur Körpe deniz suyu çukura girdikten sonra buharlaşma yolu ile ağırlaşıp dibe çöker Bu ağır su engel nedeniyle açık denize gidemez Böylece üstte sürekli olağan tuzlu su, altta ise çok tuzlu su bulunur Karadeniz bu tür çukura iyi bir örnektir
ANA KARANININ DENİZDEKİ ETEKLERİ
Orgenik üretim yüzeyde artıkdır 200-1500 metre derinlikte paslatkı (oksijen) oranı azalır, buna bağlı olarak üretim de düşer
TALAY (OKYANUS-AÇIKDENİZ) ÇUKURLARI
Günümüz talay çukurlarında anoksik bir ortam yoktur Ancak geçmişteki çukurlarda derinlik, derin talay akıntılarının neden olduğu katmanlaşma, ayrıca yeryuvarsal anoksik olaylar bu bölgelerde de orgenik özdeklerin korunmasına neden olmuş olabilir
KARALARDA ORGENİK ÜRETİM VE KORUNMA
· Karalarda orgenik üretim ile korunma su ortamından çok ayrıdır Karalarda paslatkı (oksijen) oranı sabittir Önemli değişkenler su ve büyüme süresi (sıcaklık ve günışığı süresinin bir fonksiyonudur) dir Bu nedenle kutuplarda orgenik üretimi çok azdır
· Karalarda orgenik özdek üretimi, korunması açısından en önemli bölgeler sıcaklığı 15o C’yi geçmeyen bataklıklardır
KAYA YAĞININ OLUŞUMUNDA DOĞAL KOŞULLAR
· Kaya yağı denizel, seyrek olarak da karasal çökeller içinde bulunur
|