|  08-06-2009 | #1 | 
	| 
Şengül Şirin  | 
				  Karnabahar-Sebze 
 
            Karnabahar-Sebze
 
 
 Lahanaya çok yakın akraba olan karnabahar lezzetli ve sevilen bir kış sebzesidir
  Aslında, botanik açısından başlı başına bir bitki türü değil çok eskiçağlarda yabani lahanadan insan eliyle türetilmiş bir çeşittir  Bugün sebze olarak yararlandığımız lahananın da atası olan yabani lahana anayurdu Akdeniz kıyılarından alınarak dünyanın çeşitli yerlerine götürülmüş ve sebze olarak yararlanılan pek çok çeşidi geliştirilmiştir {bak  Lahana)  Avrupa'ya ilk kez Kıbrıs ve Girit'ten yayıldığı sanılan karnabahar  ülkemizde en çok Ege Bölgesi'nde yetiştirilir  
 Karnabaharın lahana yaprağına benzeyen iri yaprakları toprağın yüzeyinde rozet biçiminde öbekler oluşturur
  Yaprakların en ortasında etlenerek birbirine bitişmiş ve sıkı bir baş biçimi almış beyaz renkli çiçek kümesi yer alır  İşte karnabaharın sebze olarak yenen bölümü bu  çiçek kümesidir  Karnabahar aslında ikiyıllık bir bitkidir  İlk yıl,  çiçekleri toplanmayıp yerinde bırakılırsa ertesi yıl meyve ve tohuma  dönüşür  
 
 
 Protein ve C vitaminince zengin bir ürün olan karnabahar değerli bir besindir
  Çeşitli iklim ve toprak koşullarına uyum sağlayabilen bu bitki en çok tohumdan yetiştirilir  Bunun için tohumlar önce yastıklara ekilir, 57 hafta sonra gelişen fideler asıl yerlerine aktarılır  Hasat erkenci çeşitlerde dikimden 7090 gün, geç çeşitlerde ise 100120 gün sonra yapılır  Karnabahar çiçekleri güneş ışığının etkisiyle kolayca sararıp, kirli bir renge dönüştüğü için genellikle hasat edilene kadar üzeri yapraklarla örtülerek korunur   
			
			
			
			 
				__________________  Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   | 
	|  |   |