Yalnız Mesajı Göster

Kore Savaşı

Eski 07-20-2009   #1
Şengül Şirin

Kore Savaşı

Kore Savaşı

Kore savaşı başladı,
Kuzey Kore askerleri Güney Kore'ye girdi - 1950

Soğuk Savaş'ın yaşandığı 1950'lerde ABD, Güney Kore'ye geniş çaplı askeri ve ekonomik yardım yapmaya başladı Güney Kore' nin ordusunu güçlendirdi Bu gelişmelerden tedirgin olan Kuzey Kore, 23 Haziran 1950'de ordusuyla sınırı geçerek Güney Kore topraklarına girdi Bu olay üzerine önce ABD ve kısa bir süre sonra da başta Türkiye olmak üzere, Birleşmiş Milletler üyesi çeşitli ülkelerden gelen birlikler Güney Kore saflarında savaşa girdiler

Birleşmiş Milletler, Kuzey Kore'yi savaşı başlatmakla suçladı Kuzey Kore ordusuna daha sonra Çin birlikleri de katıldı
Üç yıl süren savaştan geriye, 2 milyonu sivil 5 milyondan fazla ölü ve yerle bir edilmiş bir ülke kaldı Sonunda, 27 Temmuz 1953'te imzalanan antlaşmayla ateşkes sağlandı Ateşkes hâlâ yürürlükte olmakla birlikte,barış antlaşması imzalanmadığı için iki taraf da resmen savaş halinde sayılmaktadır

İki ülkenin birbirine güven duymayışı nedeniyle ilişkilerde yıllardan beri herhangi bir gelişme sağlanamadı Kuzey ve Güney Kore' nin birleştirilmesi için çeşitli görüşmeler yapıldıysa da sonuç alınamadı

ABD Kore Savaşı'ndan sonra da Kore Cumhuriyeti'ne askeri ve ekonomik yardımı sürdürdü Kendi çıkarına değiştirdiği anayasadan aldığı yetkiyle Güney Kore'de despotik bir yönetim kuran Başkan Syngman Rhee, 1960'ta muhalefetin yaygınlaşması üzerine ülkeden kaçmak zorunda kaldı

Askerlerin yönetime el koymasından sonra 1962'de, gene güçlü bir cumhurbaşkanlığı ve tek meclisi öngören yeni bir anayasa yürürlüğe girdi Yönetim karşıtlarının ve öğrencilerin hoşnutsuzluğu yaygın gösterilere yol açtı Ordunun desteğiyle 1972'de yeni bir yönetim işbaşına geldi 1987 yazında başlayan büyük kitle gösterileri, 1981'de yedi yıl için seçilmiş olan Çun Du Huan'ı, görece demokratik bir anayasayı kabul etmek zorunda bıraktı