|  07-12-2009 | #1 | 
	| 
Şengül Şirin  | 
				  Ispanak- Spinacia Oleracea-Ispanakgiller 
 
            Ispanak- Spinacia Oleracea-Ispanakgiller
 
 
 Çok yararlı ve sevilen bir sebze olan ıspanağın (Spinacia oleracea) anayurdu Asya'dır
  İran'da çok eskiçağlardan beri yetiştirilen bu bitki Emeviler döneminde İran'dan İspanya'ya götürülmüş, 15  yüzyılda da buradan bütün Avrupa'ya yayılmıştır  Günümüzde özellikle Kuzey Avrupa'da, ABD'nin batısı ile güneyinde ve ülkemizin Ege ile Marmara bölgelerinde geniş çapta yetiştirilir  
 
 
 Pancar ve pazıyla aynı familyadan (ıspanakgiller) olan bu bitkinin sebze olarak ekilen başlıca iki çeşidi vardır
  Bunlardan kış ıspanağının yaprakları büyük, kırışık ve sivri uçlu, tohumları dikenlidir  Adından da anlaşılacağı gibi kışın toplanmak üzere sonbaharda ekilir  Yaz ıspanağı ya da kuzu ıspanağı denen öbür çeşidinin ise yaprakları daha küçük, yuvarlakça ve düzgün, tohumları da pürüzsüzdür  İlkbaharda ekilir ve yaz sebzesi olarak tüketilir  Başta demir olmak üzere çeşitli mineral tuzları ile A ve C vitaminleri açısından zengin olan ıspanak çok değerli bir besindir  
 
 Bu bitki derin, verimli, bol kireçli toprakları ve serin iklimleri sever
  Büyük tarlalarda tohumlar genellikle geniş aralıklarla ekilir  Daha küçük bahçelerde 30 cm kadar arayla 23 cm derinliğe ekilmesi yeterlidir  Yapraklar toprağın yüzeyinde demetler oluşturmaya başladıktan hemen sonra, fazla gelişip sertleşmeden toplanır  Ispanağın en önemli kusuru, toprağa çok yakın olarak büyüyen yapraklarının üzerine yapışıp kalan kum tanecikleridir  Bu nedenle ıspanağın pişirilmeden önce çok iyi yıkanması gerekir   
				__________________  Arkadaşlar, efendiler            ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler,            müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet            tarikatıdır   | 
	|  |   |