07-11-2009
|
|
Şengül Şirin
|
Cevap : Veri İletimi
Tablo-1 3 Anahtarlama türlerinin karşılaştırılması
Devre anahtarlama İletim yolu
Özel iletim yolu var
Özel iletim yolu yok
Özel iletim yolu yok
İletilen veri
Sürekli veri iletimi
Mesajların iletimi
Paketlerin iletimi
İletim zamanı
Gerçek zamanlı iletim
Gecikmeli iletim
Yaklaşık gerçek zamanlı
Hafıza
Mesajlar saklanmaz
Mesajlar saklanır
Paketler, kısa bir süre tutulur
Format
Hız ve format dönüşümü yok
Hız ve format dönüşümü var
Hız ve format dönüşümü var
Bant genişliği
Sabit bant genişliği
Dinamik bant genişliği
Dinamik bant genişliği
Meşguliyet
Hedef meşgul ise meşgul sinyali var
Meşgul sinyali yok
Meşgul sinyali yok
Gecikme
Arama-kurma gecikmesi
Mesaj iletim gecikmesi
Paket iletim gecikmesi
Bloklama
Olabilir
Yok
Yok
Doğruluk
Mesajın kaybolmasından kullanıcı sorumludur
Kayıp mesajlardan ağ sorumludur
Ağ, her paketten sorumlu olabilir ama tüm mesajdan sorumlu değildir
1 13 ISO Protokolü Hiyerarşisi
ISO uluslararası protokol hiyerarşisi, ağ yükümlülüklerini yedi düzey veya katmana ayırmak suretiyle veri işlem donanımlarının birbiriyle iletişimini kolaylaştırmak için geliştirilmiştir Yükümlülükleri katmanlara ayırmanın ardındaki temel kavram; her katmanın, daha alt katmanlar tarafından sağlanan hizmetlere değer katmasıdır Bu yolla, en üst düzeye dağıtılmış veri uygulaması çalıştırmak için gerekli tüm hizmet grupları sunulur Gerçekte yedi düzey de adreslendiğinde, iletilen mesajın %15’inden daha azı kaynak bilgidir
ISO uluslararası protokol hiyerarşisi katmanları:
?Katman-1 [Fiziksel katman] : Hiyerarşinin en alt düzeyidir ve veri iletişim ağına erişmek için gerekli fiziksel, elektriksel, işlevsel standartları ve iletişim standartlarını belirler
?Katman-2 [Veri bağlantı katmanı] : Ağdaki birincil ve ikincil düğümler arasındaki iletişimden sorumludur Veri bağlantısını etkinleştirme, koruma ve pasifleştirmede kullanılır Veri bağlantı katmanı; bilgi zarfının son çerçevelemesini gerçekleştirir, düğümler arasındaki düzenli bilgi akışını kolaylaştırır ve hata bulma ile hata düzeltmeye imkan tanır

Başlıklar
Şekil-1 9 ISO protokolü hiyerarşisi
?Katman-3 [Ağ katmanı] : Ağ tarafından sağlanan en uygun ağ düzenlemesinin (numara çevirme, kiralama veya paket) hangisi olduğunu belirler
?Katman-4 [Taşıma katmanı] : Mesajın baştan sona ( buna mesaj yönlendirme, segmentlere ayırma ve hata düzeltme de dahidir) doğruluğunu kontrol eder
?Katman-5 [Oturum katmanı] : Ağın kullanılabilirliğinden sorumludur (diyalog türünün simpleks, yarı dubleks veya tam dubleks) Oturum yükümlülüklerine; ağa girme, ağdan çıkma ve kullanıcının doğrulanması da dahildir
?Katman-6 [Sunum katmanı] : Söz dizimi veya temsil ile ilgilenir İşlevleri; veri formatlama, kodlama, mesajların şifrelenmesi, şifrelerin çözülmesi, diyalog işlemleri, senkronizasyon, kesme ve sonlandırma vb Sunum katmanı, kod ve karakter grubu çevirme işlemi gerçekleştirir ve mesajların ekranda görünme mekanizmasını belirtir
?Katman-7 [Uygulama katmanı] : Bir uygulama içindeki faaliyetlerin sırasını kontrol eder, ağın genel yöneticisine benzer Uygulama katmanı, kullanıcının uygulama programı ile doğrudan iletişimde bulunur
1 14 Modemler
Modem sözcüğü modülatör/demodülatör kelimelerinin ilk hecelerinin birleştirilmesinden oluşturulmuştur Modemler, sayısal sinyallerle analog hatların birlikte çalışmasını sağlarlar Modülatör, bilgisayardan veya terminallerden sayısal girişler alır ve temel bant darbelerini iletim için analog ses frekansı sinyallerine dönüştürür Hattın ucundaki diğer modemde de demodülatör, analog ses frekansı sinyallerini tekrar temel bant sinyallerine dönüştürür
|