07-11-2009
|
|
Şengül Şirin
|
Cevap : Veri İletimi
1 9 Hata Düzeltme Teknikleri
Temel olarak üç hata düzeltme tekniği mevcuttur Bunlar:
qSembol yerine koyma : Alıcı tarafta veriyi analiz edecek ve verinin doğruluğu hakkında karar verecek bir insanın söz konusu olduğu durumlarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır Eğer bir karakter yanlış alınmışsa onun yerine, kullanılmayan bir sembol koyulur Eğer operatör; hatalı karakterin doğru karşılığını anlayamazsa tekrar iletimi gerekir Yani sembol yerine koyma, seçici bir tekrar iletim biçimidir
qTekrar iletme : Bir mesaj hatalı olarak alındığında, alma terminali otomatik olarak tüm mesajın tekrar iletimini gönderme terminalinden istemektedir Tekrar iletime genellikle ARQ denir ARQ, tekrar iletim için otomatik istek anlamına gelen eski bir radyo iletişim terimdir ARQ muhtemelen en güvenilir hata düzeltme yöntemidir, ancak her zaman en verimli yöntem değildir İletim ortamlarının yol açtığı hatalar tek bir karakterin değil, tüm mesaj birimin tekrar iletimini gerektirir Eğer kısa mesajlar kullanılırsa, iletim sırasında bir arızanın oluşma olasılığı çok azdır Ancak, kısa mesajlar uzun mesajlardan daha çok alındı bildirimleri ve hat çevrimi gerektirir Hata düzeltmede ARQ kullanıldığında ideal mesaj boyutunun 256 – 512 karakter arası mesaj blokları olduğu istatistiksel olarak görülmüştür
qİleriye dönük hata düzeltme (FEC) : Hatalı veriyi tekrar iletmeksizin alıccı tarafta hataları bulan ve düzelten tek hata düzeltme yöntemidir FEC’de; bitler, mesaja iletilmedn önce eklenir Yaygın olarak kullanılan bir hata düzeltme kodu, R W HAMMING tarafından Bell Laboratuarları’nda geliştirilen Hamming Kodu’dur Hamming Kodu’ndaki bit sayısı, veri karakterindeki bit sayısına bağlıdır
Örnek: 12 bitlik 101100010010 veri dizisini Hamming kodu ile gönderelim
n = 4 için 24 = 16 ve 12+4+1=17 dir 16<17 olduğundan 4 Hamming biti yetersizdir
n = 5 için 25 = 32 ve 13+5+1=18 dir 32>18 olduğundan 5 Hamming kodu yeterlidir
Dloayısyla verideki toplam bit sayısı 12+5=17 olacaktır 5 tane olan Hamming bitlerini verinin içine gelişigüzel yerleştirelim

İşlemler sonucunda bulunan ikili sayının karşılığı 14’tür Bu da 14 bit’te bir hata olduğunu gösterir Bu hatayı düzeltmek için tümleyenin alınması yeterlidir
Hamming Kodu, yalnızca tek bit hatalarını bulur Birden çok bit hatası veya Hamming bitlerinde oluşan hataları bulmada kullanılamaz Bütün FEC kodları, Hamming kodu gibi verilere belli sayıda bit eklenmesini gerektirir Sonuçta mesaj uzamış olur FEC kodlarının amacı, tekrar iletimler için geçen (harcanan) zamanı azaltmak veya ortadan kaldırmaktır Ancak her mesaja da FEC bitlerinin eklenmesi de iletimde zaman kaybına yol açmaktadır
1 10 Senkronizasyon
Senkronize etmek, zaman açısından çakıştırmak veya bir konuda zaman açısından anlaşmaya varmak demektir Veri iletişiminde dört tür senkronizasyon mevcuttur:
qBit veya saat senkronizasyonu
qModem veya taşıyıcı senkronizasyonu
qKarakter senkronizasyonu
qMesaj senkronizasyonu
|