07-11-2009
|
|
Şengül Şirin
|
Cevap : Veri İletimi
1 8 Hata Bulma Teknikleri
Veri iletim sistemlerinde en çok kullanılan hata bulma teknikleri şunlardır:
qArtıklık : Her karakter (mesaj) iki kez iletilmektedir Eğer ardışık olarak gelen iki karakter (mesaj) birbirinin aynısı değil ise bir hata oluşmuştur demektir
qTam sayım kodlaması : Her karakterdeki toplam 1 sayısı aynıdır Dolayısıyla alınan 1’lerin sayılması yoluyla bir hata oluşup oluşmadığı tespit edilir
qEşlik(parity) biti : Kullanılan en basit hata bulma metodudur Bu yöntemde bit’lerden birisi (eşlik bit’i), kendisi de dahil olmak üzere karakterdeki 1’lerin sayısının tek mi çift mi olduğunu belirtir Dolayısıyla karşımıza iki tür eşlik biti çıkmaktadır:
üTek eşlik : Eşlik biti de dahil olmak üzere karakterdeki 1’lerin sayısı tektir
üÇift eşlik : Eşlik biti de dahil olmak üzere karakterdeki 1’lerin sayısı çifttir
Örneğin “C” harfi için ASCII kodu ikili tabanda 1000011 dir Buna eşlik (parity) biti ekleyelim Karakter P1000011 şeklinde temsil edilecektir Eğer:
·Tek eşlik kullanılıyorsa P=0 olacak ve karakter 01000011 şeklinde temsil edilecektir(toplam 3 tane 1 vardır - tek)
·Çift eşlik kullanılıyorsa P=1 olacak ve karakter 11000011 şeklinde temsil edilecektir(toplam 4 tane 1 vardır - çift)
qDüşey ve yatay artıklık denetleme : Eşlik kullanılan bir hata bulma tekniğidir
üDüşey artıklık denetleme (VRC) : Mesajı oluşturan herbir karakterin tek tek eşlik biti oluşturulur Bu nedenle VRC’ye karakter eşliği de denilmektedir Tek veya çift eşlik kullanılabilir
üYatay artıklık denetleme (LRC) : Mesajı oluşturan karakterlerin her birinin sırayla bitleri alınarak eşlik biti oluşturulur Bu nedenle bazen LRC’ye mesaj eşliği de denir LRC’de sadece çift eşlik kullanılır
!!! Sonuç olarak:
?LRC : Bir mesajı oluşturan karakterlerin Özel(Mutlak) Veya’lanması
?VRC : Tek bir karakterdeki bitlerin Özel(Mutlak) Veya’lanmasıdır
< /big>
Veriler gönderilmeden önce LRC bit sırası, vericide hesaplanır Daha sonra sanki mesajın son karakteriymiş gibi iletilir Alıcıda; alınan verilerin LRC’si tekrar hesaplanır ve mesajla iletilen LRC ile karşılaştırılır Eğer aynı ise iletim sırasında hata oluşmamıştır
Örneğin “GEYVE” mesajı için VRC (tek eşlik) ve LRC (çift eşlik)’yi oluşturalım Her karakterin VRC biti düşey yönde, LRC biti ise yatay yönde hesaplanır
Sonuç olarak LRC = 11001000 olarak bulunur
Mesajı oluşturan karakterler grubuna genellikle veri bloğu denir Bu nedenle LRC’nin bit sırasına blok denetim karakteri (BCC) veya blok denetim sırası (BCS) denilmektedir LRC bit sırası için BCS daha uygun bir adlandırmadır
LRC bütün iletim hatalarının %95 – 98 ‘ini tespit edebilmektedir Eğer aynı bit konumunda çift sayıda karakter hatalıysa LRC hatayı bulamaz VRC ve LRC aynı anda kullanıldıklarında hatanın algılanamayacağı tek durum şudur: Çift sayıda karakterde çift sayıda bit hatalı ve bu iki karakterde aynı bit konumları hatalı olduğu durumdur Böyle bir durumun oluşma olasılığı çok düşüktür
qÇevrimsel artıklık denetleme(CRC) : En güvenilir hata bulma tekniğidir Bütün iletim hatalarının yaklaşık %99 95’ini bulur ABD’de en yaygın kullanılan CRC kodu, CRC-16’dır Bu kodun uluslar arası eşdeğer standardı CCITT’nin V 41’idir CRC-16’da BCS için 16 bit kullanılır Temel olarak CRC karakteri, bir bölme işleminin kalanıdır Veri mesaj polinomu G(x), bir üretme polinom fonksiyona P(x) bölünür Bölüm dikkate alınmaz, kalan ise 16 bite indirilip BCS olarak mesaja eklenir CRC üretiminde bölme, standart aritmetik bölme işlemiyle gerçekleştirilmez Doğrudan çıkarma kullanmak yerine, kalan “Özel Veya” işleminden türetilir Alıcıda veri akışı ve BCs aynı üretme fonksiyonuna - P(x) – bölünür Eğer kalan sıfır ise bir iletim hatası oluşmamıştır
|