07-06-2009
|
|
Şengül Şirin
|
Müşrikler ve Medine'ye Dönüş
Müşrikler ve Medine'ye Dönüş
Resulullâh (s a v) Bedir harbinden büyük bir başanyla çıktıktan sonra Kureyş müşriklerinin ileri gelenlerinin cesetlerini toplatarak 24 tanesinin cesedini bir kuyuya attırdı
Müşriklerin atıldığı kuyunun başına gelerek onlara şöyle seslendi:
"Ey kuyu insanları! Siz Allah'ın size gönderdiği peygambere inanmayarak ona karşı ne kötü bir zan beslediniz Beni yalanladınız Fakat inananlar beni tasdik ederek doğruladı Beni evimden, insanlarımdan, yurdumdan ayırdınız, ama inananlar beni barındırdılar Benimle savaşanız, bana karşı geldiniz fakat inananlar bana yardım ettiler Sizi yaratan Rabbinizin vaat ediklerini gerçekleştirdiğini gördünüz mü?
Gerçekten ben rabbimin bana vaat ettiklerinin doğru olduğunu işte gördüm "
Peygamber efendimiz Medine'ye büyük bir zafer kazanarak döndü Müslümanların Bedirde kazandığı zafer, müşriklerin ve bütün İslam düşmanlarının kalplerine korku ve hüzün salmışa
Bu sayede henüz Müslümanlıkla şereflenmemiş, müşrikler de Müslüman olmaya ve inançlı insanların arasına katılmaya başlamışlardı
Bu arada Mekke'li müşriklerin evlerinde büyük bir üzüntü, gam ve matem havası vardı Savaşta ölen yalanlan için ağıtlar yakıp ağlaşıyor! ardı
Peygamber efendimiz (s a v), harbin kazanılması ve esirlerin ele geçirilmesini müjdelemek üzere Medine'ye haberci olarak
Üsame b Zeyd'i gönderdi O sırada Medine'de ise bir matem havası hüküm sürmekteydi Çünkü Hz Peygamberin kızı, Hz Osman'ın hanımı olan Hz Rukayye vefat etmişti Hz Osman bu yüzden, mazereti nedeniyle Bedir savaşına katılamadı
Resulullah (s a v) efendimiz, bir düzlükte mola verdikleri sırada, esirleri ve ganimetleri paylaştırmak üzere hak sahiplerine taksim etti Esirler için:
"Onlara hayır ile müşfik şekilde davranmanızı tavsiye ederim" Buyurdular
Peygamber efendimiz (s a v), esirlerden bir gün önce Medine'ye döndüler __________________
|
|