07-06-2009
|
|
Şengül Şirin
|
Ebu Cehil'in Öldürülmesi
Ebu Cehil'in Öldürülmesi
Kureyşli müşriklerin lideri olan Ebu Cehil, ordu komutanı olan Utbe'nin öldürülmesinden sonra hem lider, hem de komutanlık görevini aldı
Büyük sahabi Abdurrahman bin Avf (r a) anlatıyor:
"Bedir günü savaş saflarında sağımda ve solumda iki genç delikanlı gördüm, fakat davranışları beni tereddüde sevk etmişti Biri arkadaşına, etrafa belli etmeyerek bana:
"Ey amca! Bana Ebu Cehil'i gösterir misin?" dedi
Ben de "Yeğenim" dedim;
"Ebu Cehil'i ne yapacaksın?
"Bana:
"Allah'a sözüm var, onu gördüğüm zaman ya ben öleceğim ya da onu öldüreceğim" dedi
Bir diğer arkadaşı da aynı şekilde bana Ebu Cehil'i soruyordu Bu iki gence Ebu Cehil'i gösterdim Muaz ve Muavvif adında olan bu iki genç ani bir hamle ile Ebu Cehil'e hücum ettiler ve çok kısa zamanda leşini yere serdiler Nitekim aleyhissalatü vesselam Efendimiz, Ebu Cehil hakkında:
"O, ümmetimin firavunudur", buyurmuşlardır
Ebu Cehil'in öldürülmesinden sonra, müşrik ordusunda mukavemet edecek kimse kalmadığından, müşrik askerleri gerisin geri kaçmaya başladılar Kaçanlar kurtulmuş, ele geçenler de esir alınmış oldu
|
|