07-05-2009
|
|
Cloud
|
Cevap : Haftanın Ayetleri
MAĞARA ASHABININ KISSASI
4960 - ibnu Ömer radiyallahu anhuma anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Sizden önce yasayanlardan uç kişi yola çıktılar (Aksam olunca) geceleme ihtiyacı onları bir mağaraya sığındırdı ve içine girdiler Dağdan (kayan) bir tas yuvarlanıp, mağaranın ağzını üzerlerine kapadı Aralarında:
"sizi bu kayadan, Salih amellerinizi şefaatçi kılarak Allah'a yapacağınız dualar kurtarabilir!" dediler Bunun üzerine birincisi söyle dedi:
"Benim yaslı, ihtiyar iki ebeveynim vardı Ben onları çok kollar, aksam olunca onlardan önce ne ailemden ne de hayvanlarımdan hiçbirini yedirip içirmezdim Bir gün ağaç arama isi beni uzaklara attı Eve döndüğümde ikisi de uyumuştu Onlar için sütlerini sağdım Hala uyumakta idiler Onlardan önce aileme ve hayvanlarıma yiyecek vermeyi uygun bulmadım, onları uyandırmaya da kıyamadım Geciktiğim için çocuklar ayaklarımın arasında kıvranıyorlardı Ben ise sut kapları elimde, onların uyanmalarını belliyordum Derken şafak soktu:
"Ey Allahım! Bunu senin rızan için yaptığımı biliyorsan, bizim yolumuzu kapayan su tastan bizi kurtar!"
Tas bir miktar acildi Ama çıkacakları kadar değildi
İkinci şahıs söyle dedi: "Ey Allahım! benim bir amca kızı vardı Onu herkesten çok seviyordum Ondan kam almak istedim Ama bana yüz vermedi Fakat gün geldi kıtlığa uğradı, bana başvurmak zorunda kaldı Ona, kendisini bana teslim etmesi mukabilinde yüzyirmi dinar verdim; kabul etti Arzuma nail olacağım sırada:
"Allah’ın mührünü, gayr-i meşru olarak bozman sana haramdır!" dedi Ben de ona temasta bulunmaktan kaçındım ve insanlar arasında en çok sevdiğim kimse olduğu halde onu bıraktım, verdiğim altınları da terk ettim
Ey Allah’ım, eğer bunları senin rıza-yı şerifin için yapmışsam, bizi bu sıkıntıdan kurtar "
Kaya biraz daha acildi Ancak onlar çıkabilecek kadar açılmadı Uçuncu şahıs dedi ki:
"Ey Allahım, ben isçiler çalıştırıyordum Ücretlerini de derhal veriyordum Ancak bir tanesi (bir farsak pirinçten ibaret olan) ücretini almadan gitti Ben de onun parasını onun adına isletip kar ettirdim Öyle ki çok mali oldu Derken (yıllar sonra) çıkageldi ve:
"Ey Abdullah! bana olan borcunu öde!" dedi Ben de:
"Bütün su gördüğün sığır, davar, deve ve köleler senindir Git bunları al otur!" dedim Adam:
"Ey Abdullah, benimle alay etme!" dedi Ben tekrar:
"Ben kesinlikle seninle alay etmiyorum Git hepsini al otur!" diye tekrar ettim Adam hepsini aldı oturdu
"Ey Alladım, eğer bunu senin rızan için yaptıysam, bize su halden kurtuluş nasip et!" dedi Kaya acildi, çıkıp yollarına devam ettiler "
Buharı, Enbiya 50, Buyu' 98, Icare 12, Hars 13, Edeb 5; Muslim, Zikr 100, (2743); Ebu Davud, Buyu' 29, (3387)
|
|
|