Yalnız Mesajı Göster

Cevap : Haftanın Ayetleri

Eski 07-05-2009   #76
Cloud

Cevap : Haftanın Ayetleri

201 - Huzeyfe ve Ebu Mes'ud el-Bedri (radiyallahu anh) Resulullah (aleyhissalatu vesselam)'in söyle söylediğini işittiklerini anlatır: "Sizden önce yasamış olan birisine, ruhunu kabzetmek üzere melek gelmiş idi, sordu:
"-Bir hayır işledin mi?" Adam:
"-Bilmiyorum" diye cevapladı Kendisine tekrar:
"-Hele bir düşün (belki hatırlarsın) dendi Adam:
"-Bir şey hatırlamıyorum, ancak dünyada iken, insanlarla alış-veriş yapardım Bu muamelelerimde zengine ödeme müddetini uzatır, fakire de (ödeme islerinde müsamaha ve bazı eksikliklerini bağışlamak suretiyle) kolaylık gösterirdim" dedi
Allah onu (bu kadercik iyiliği sebebiyle affedip) cennetine koydu"
Buhari, Buyu 17-18, Enbiya 50, Istikraz 5; Muslim, Musakat 26-31, (1560)

1963 - "Fahişe bir kadın, sıcak bir günde, bir kuyunun etrafında dönen bir köpek gördü, susuzluktan dilini çıkarmış soluyordu Kadıncağız mestini çıkararak (onunla su çekip köpeği suladı) Bu sebeple kadın mağfiret olundu"
Muslim, Tevbe 155, (2245)

4121 - Hz Ebu Bekr radiyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kötü muamele sahibi cennete giremez"
Tirmizi, Birr 29, (1947)

5815 - Hz Ebu Zerr radiyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Her nerede olursan ol Allah'tan ittika et ve kötülüğün arkasından iyilik yap, bu onu yok eder İnsanlara iyi ahlakla muamele et"
Tirmizi, Birr 55, (1988)

4641 - Tirmizi'nin bir rivayetinde soyle burulmuştur: "Kardeşine karsı izhar edeceğin tebessümün bir sadakadır Emr-i bi'l-ma'rufun ve nehy-i ani'l-munkerin sadakadır Yolunu kaybeden kimseye yolu gösterivermen sadakadır; gözü sakat kimse için görüvermen sadakadır; yoldan tas, diken, kemik (gibi şeyleri) kaldırıp atman sadakadır; kovandan kardeşinin kovasına su boşaltman sadakadır"
Tirmizi, Birr 36, (1957)

191 - Adiy Ibnu Hatim (radiyallahu anh) anlatıyor: Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Sizden herkese Rabbi, aralarında bir tercüman olmaksızın, doğrudan doğruya hitaba edecektir Kişi o zaman ateşe karşı bir kurtuluş yolu bulmak üzere sağına bakar, hayatta iken gönderdiği hayır amellerden başka bir şey göremez Soluna bakar, orada da hayatta iken islediği kötü amellerden başka birsek göremez Ön cihetine bakar Karşısında kendini beklemekte olan ateşi görür Ey bu dehşetli güne inanan mu'minler! yarım hurma ile de olsa kendinizi ateşten koruyun Bunu da bulamazsanız güzel bir sözle koruyun"
Buhari, Rikak 49, 51, Tevhid 36, 24, Zekat 9, Menakib 25, Edeb 34; Muslim, Zekat 67, (1016); Timizi, Kiyamet 1, (2427)