Yalnız Mesajı Göster

Cevap : Hatırlanması Gereken Ayetler....!

Eski 07-04-2009   #63
Cloud

Cevap : Hatırlanması Gereken Ayetler....!

1556 - Hz Ali (radıyallahu anh) anlatıyor:
"Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) Arafat'ta vakfe yaptı ve: "Burası Arafat'tır, vakfe yeridir, Arafat'ın her yeri vakfe yeridir" dedi

Sonra güneş batar batmaz ifâza yaptı (Arafat'ı terketti) Devesinin terkisine Üsâme İbnu Zeyd (radıyallahu anhümâ)'i bindirdi Efendimiz (aleyhissalâtu vesselâm), -halk sağında ve solunda (develere telâşla vururlarken) onlara dönüp bakmadan her zamanki sükun ve rıfk hâlini koruyarak eliyle işaret edip: "Ey insanlar! Sakin olun" diyordu
Sonra Cem'e (Müzdelife'ye) geldi Orada iki namazı da (akşam ve yatsı) beraberce kıldırdı Sabah olunca Kuzah tepesine gelip üzerinde vakfe yaptı
"Burası Kuzeh'dir, vakfe yeridir Cem'in tamamı vakfe yeridir!"dedi Sonra oradan ayrıldı, Muhassır vâdisine geldi Devesine vurdu Deve dört nala koşarak vâdiyi geçti Orada durup, amcası Abbâs (radıyallahu anh)'ın oğlu Fazl'ı devesinin terkisine aldı
Oradan Cemretu'l-Akabe'ye geldi ve taşlama yaptı Sonra menhara (kesim yerine) geldi:
"Burası menhardır (kurbanlarımızı keseceğimiz yer), Mina'nın her tarafı menhardır" buyurdu Has'am kabilesinden genç bir kadın gelerek:
"Ey Allah'ın Resûlü! Babam yaşlanmış bir ihtiyardır, Allah'ın hacc farizası kendisine terettüp etmektedir Ben ona bedel hacc yapabilir miyim?" diye bir suâl sordu Resûlullah (aleyhissalâtu vesselàm):
"Babana bedel hacc yap!"cevabını verdi Bu sırada eliyle, devenin terkisinde bulunan Fazl'ın başını büktü Amcası Abbâs (radıyallahu anh):
"Ey Allah'ın Resûlü! Amcanın oğlu Fazl'ın başını niye büktün?" diye sordu
"İkisini de birer genç görüyorum Onlar hakkında şeytanın şerrinden emin değilim!" dedi Derken bir adam daha gelip:
"Ey Allah'ın Resûlü, ben traş olmazdan önce ifâza tavafını yaptım!" dedi
"Traş da ol, bunda mahzur yok!" cevabını aldı Derken bir başkası daha gelip:
"Ey Allah'ın Resûlü, ben taşlama yapmazdan önce kurbanımı kesmiş bulundum!" dedi
"Taşlarını da at, bunda bir mahzur yok!" cevabını aldı Sonra Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) Beytullah'a geldi, onu tavaf etti, sonra zemzem'e geldi ve:
"Ey Abdulmuttaliboğulları, eğer halk size bunun üzerine galebe etmeyecek olsa mutlaka çekerdim" dedi"
Tirmizî, Hacc 54, (885)
1525 - İbnu Abbâs (radıyallahu anhümâ) anlatıyor: ’’ Fadl İbnu Abbâs (radıyallahu anhümâ), Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın terkisinde idi Has'ame'den bir kadın birşeyler sormak istiyordu Fadl, kadına, kadın da Fadl'a bakmaya başladı Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) eliyle Fadl'ın başını öbür istikâmete çevirdi Kadın:
"Ey Allah'ın Resûlü, Allah'ın kullarına yazdığı hacc farizası yaşlı ve ihtiyar babama ulaştı Ancak o, bineğin üzerinde durabilecek halde bile değil Ben ona bedel hacc yapabilir miyim?" dedi Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) :
"Evet!" dedi Bu hâdise, Veda haccında cereyan etti"
Buhârî, Hacc ı, Cezâu's-Sayd 23, 24, isti'zâzı 2; Müslim, Hacc, 407, 408, (1334,1335); Muvatta, Hacc 97, (1, 359); Tirmizî, Hacc 85, (928); Ebü Dâvud, Menâsik 26, (1809); Nesâî, Hacc 9,11,12, (5,117,118)