07-04-2009
|
|
Cloud
|
Cevap : Hatırlanması Gereken Ayetler....!
Gıybet
4292 - Hz Aişe radiyallahu anha anlatıyor: "Ey Allah’ın Resulü, sana Safiyye'deki şu şu hal yeter!" demiştim (Bundan memnun kalmadı ve
"Öyle bir kelime saffettin ki, eğer o denize karıştırılsaydı (denizin suyuna galebe calip) ifsad edecekti" buyurdu Hz Aişe ilaveten der ki: "Ben Resulullah aleyhissalatu vesselam'a bir insanın (tahkir maksadiyla) taklidini yapmıştım Bana hemen sunu söyledi:
"Ben bir başkasını (kusuru sebebiyle söz veya fiille) taklide etmem Hatta (buna mukabil) bana, şu şu kadar (pek çok dünyalık) verilse bile!"
Ebu Davud, Edeb 40, (4875); Tirmizi, Sifatu'l-Kiyame 52, (2503, 2504)
4295 - Sa'id Ibnu Zeyd radiyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Ribanın en kötüsü, haksız yere müslümanın ırzını (manevi şahsiyetini) rencide etmektir "
Ebu Davud, Edeb 40, (4876)
4293 - Hz Enes radiyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Miraç gecesinde, bakir tırnakları olan bir kavme uğradım Bunlarla yüzlerini (ve göğüslerini) tırmalıyorlardı
"Ey Cebrail! Bunlar da kim?" diye sordum
"Bunlar, dedi, insanların etlerini yiyenler ve ırzlarını (şereflerini) pay imal edenlerdir "
Ebu Davud, Edeb 40, (4878, 4879)
4291 - Hz Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki:
"Gıybetin ne olduğunu biliyor musunuz?"
"Allah ve Resulü daha iyi bilir!" dediler Bunun üzerine:
"Birinizin, kardeşini hoşlanmayacağı şeyle anmasıdır!" açıklamasını yaptı Orada bulunan bir adam:
"Ya benim söylediğim anda varsa, (Bu da mi gıybettir?)" dedi Aleyhissalatu vesselam:
"Eğer söylediğin onda varsa gıybetini yapmış oldun Eğer söylediğin onda yoksa bir de bühtanda (iftirada) bulundun demektir "
Ebu Davud, Edeb 40, (4874); Tirmizi, Birr 23, (1935); Muslim, Birr 70, (2589)
4298 - Hz Huzeyfe raadiyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kattat (söz taşıyan) cennete girmeyecektir "
Buhari, Edeb 50, Muslim, Iman 169, (105); Ebu Davud, Edeb 38, (4771); Tirmizi, Birr 79, (2027)
|
|
|