Yalnız Mesajı Göster

Eğitim-Rönesans Ve Reform

Eski 07-04-2009   #1
Şengül Şirin

Avrupa'da 14 yüzyılın ikinci yarısında başlayan Rönesans {bak RÖNESANS) insanı temel alan görüşün yeniden önem kazanmaya başladığı bir dönemdir Eğitimin amacı her yönüyle gelişmiş insanın yetiştirilmesiydi Bu dönemdeki Hümanizm Akımı da eğitimin merkezine, Tanrı ya da kilise öğretileri yerine, insanı koymuştur (bak HÜMANİZM) Ortaçağın geleneksel, baskıcı eğitim yapısı Rönesans'la birlikte yerini giderek liberal bir eğitime bıraktı Okullarda Yunan klasikleri yeniden okutulmaya

başlandı Yeni keşiflerle bilim dünyası zenginleşti Ama gene de kurumsal eğitimin içeriği ortaçağ eğitimine benziyordu Dilbilgisi, konuşma sanatı, mantık, geometri, aritmetik, müzik ve astronomi derslerine ek olarak tarih, beden eğitimi dersleri verilmeye başlandı Yoksul kesimler bu dönemde de eğitimden yararlanamıyordu
Avrupa'da 16 yüzyılda başlayan Protestan reformunun (bak REFORM) eğitim üzerinde kalıcı bir etkisi oldu Protestanlar her ülkenin kendi inancını seçme hakkı

olduğunu savunuyorlardı Ulusçuluk düşüncesinin güçlenmesine yol açan bu akımın etkisiyle Protestanlık'ı benimseyen ülkelerde okullar giderek ulusal birlik sürecinde önemli işlevler yüklendi Ayrıca eğitiminin yaygınlaşmasına önem veren Protestanlar pek çok ülkede, yoksul kesimden çocukların eğitimi için yeni okullar açtılar Katoliklik inancına bağlı kalan ülkelerde ise Katolik Kilisesi eğitimin denetimini elinde tuttu