Yalnız Mesajı Göster

Cevap : Lezzet Durakları

Eski 07-01-2009   #15
GöKKuŞaĞı
Varsayılan

Cevap : Lezzet Durakları



MERSİN

Kerim Balık Restoran

Izgarada Lagos Şiş


Mersin'den Silifke'ye giderken, 60 km sonra karşınıza çıkan Narlıkuyu, Mersin'in Akdenizli yüzünü yansıtıyor Narlıkuyu, küçük bir koy Turkuvaz denizin etrafına balık restaurantlar sıralanmış Narlıkuyu'dan sırtını yasladığı tepedeki kaynaktan çıkan soğuk su restoranın altından şırıl şırıl denize karışıyor Onun için burada suyun tuzluluk oranı daha az ve soğuk Masalar hemen denizin kıyısında Pırıl pırıl su, insanı denize girme konusunda tahrik ediyor Yosun ve iyot kokusu etrafı sarmış Manzara muhteşem Yeşil renk açıklarda koyulaşarak laciverde dönüşüyor Mersin'e gittiğinizde canınız balık yemek isterse, Narlıkuyu Kerim Restaurant en doğru adreslerden biri Kerim Restaurant'ı Örgen Canatan işletiyor Yani mutfağa ve yemeklere kadın eli değiyor Örgen hanım balık çorbasında çok iddialı Akdeniz'in en önemli balığı Lagos burada da başköşede yer alıyor Lagos şişin tadına doyum olmuyor Seçenekler Lagosla sınırlı değil Dil, tereyağında karides, karides güveç, karides ızgara, kalamar, deniz levreği, sinarit, orfoz diğer seçenekleri oluşturuyor

Kerim Restaurant'da müşteri diğer balık lokantalarında olduğu gibi meze bombardımanına tutulmuyor Başta deniz koruğu ve kırma yeşil zeytin olmak üzere birkaç çeşit meze masaya konuyor Özellikle deniz koruğu turşusunun tadı muhteşem Örgen hanım bilinçli olarak meze çeşitlerini az tutmuş, "insanlar meze ile karınlarını doyurup, enfes balıklarımızı yemiyorlar" diyor Haksız da değil

Servisi beklerken denize ekmek atıp gelen levrekleri seyredebilirsiniz Sansınız varsa büyüklü, küçüklü kaplumbağaları da görme şansınız olur Tabii, tüm balık restaurantlarda olduğu gibi burada da yemek yerken size restaurantın kedileri eşlik edecektir Aman onlara yüz vermeyin Yoksa yanınızdan hiç ayrılmazlar

Eğer yolunuz Mersin'e düşerse, 60 km yola üşenmeyin ve Narlı kuyu'ya gidip kendinize balık ziyafeti çekin Ama bir-iki duble rakı içeceğinizi hesaba katarak, yanınıza arabayı kullanacak, az içen birini almayı ihmal etmeyin (Manzaranın güzelliğine kapılıp, içkiyi fazla kaçırabilirsiniz) Tabii Kaya Koruğu turşusunun tadına bakmayı da unutmamak gerek Eğer beğenirseniz kavanozla satın alabilirsiniz

Adres : Narlıkuyu / Silifke / MERSİN

Özkan Tantuni Salonu

Tantuni



Tantuni, bir zamanlar dar gelirlilerin yemeğiymiş Yoksullar, kasaptan aldıkları kıyma artıklarını tencerede domates ve soğanla kavurup, ekmeğin arasına koyup yerlermiş Bir de bayram yerlerinde, cebine birkaç kuruş koymak isteyen girişimciler, evden getirdikleri malzemelerle, tencere içinde Tantuni pişirip, dürüm içinde satarlarmış Bu ucuz yemekle, bayram yerinde çalışanlar ve çocuklar karınlarını doyururmuş 1960'lı yıllarda seyyar arabalarda satılan Tantuni, seyyar satıcılara getirilen yasaktan sonra 198ü'Li yıllarda restaurantlara girmiş Ondan sonra da kaderi değişmiş Kıyma artığının yerini süt danasının en lezzetli parçaları almış Tencere, özel olarak dizayn edilen tantuni tepsisinden sonra unutulmuş Seyyar satıcılardan Tantuni almaya çekinenler, restaurantları doldurmaya başlamış Yani Tantuni sınıf atlamış Günümüzde her kesime hitap edecek tipte Tantuni bulmak mümkün Tantuni Suriye asıllı bir yemek Özkan Tantuni'nin sahibi Hacı Özkan tantuninin yapılışını şöyle özetliyor:
"Süt danasının but ve biftek kısmı, sinirlerinden ayrıldıktan sonra kuşbaşının dörtte biri küçüklüğünde doğranıp, önce tencerede haşlanır Sonra bu et tantuni tepsilerinin kenarına dökülür Sipariş gelince bir porsiyon et, altında ateş yanan çukur bölüme çekilir, içine domates, maydanoz, soğan, tere, nane, kimyon, biber, sıvı yağ konup karıştırılır Tepsinin dibi tutmasın diye arada bir su katılır Ekmek veya pide yağın buharında ısıtılır, sonra biraz etin üstüne bastırılıp yağlanır, isteyen dürüm halinde, isteyen ekmek arasında yiyebilir"

Mersin'de 300'ü aşkın büyüklü küçüklü restaurantda Tantuni pişiriliyor ve hepsinin lezzeti farklı Hacı Özkan bu lezzet farklılığını da şöyle açıklıyor: "Öncelikle et kaliteli olmalı Tüm sinirleri ayıklanmalı Ön haşlama kıvamında yapılmalı Fazla haşlarsanız süt danasının eti dağılır gider Tepsi de çok önemlidir Altında yanan ateş, tepsinin ısısı lezzeti etkileyen faktörlerdir Tantuni'de bütün maharet tepsicidedir iyi bir tepsici ne kadar su, yağ, malzeme koyacağını, ocağın ateşinin ne zaman açılıp ne zaman kısılacağını iyi bilir Tüm bunların toplamı lezzeti oluşturur Onun için bizim Tan-tunimiz en lezzetlisidir"

Mersin'e gidip, kentin milli yemeği Tantuniyi yememek olmaz Size önerim bir açık ekmeğin içinde bir porsiyonla işe başlayın Böylelikle lüzumsuz ekmek yememiş, birkaç dürümün tadına bakmış olursunuz Tantuninin üstüne biraz limon sıkarsanız tadının daha da muhteşem olduğunu göreceksiniz Biraz acı yeşil biber ve buz gibi şalgam suyunun eşlik edeceği Tantuni damağınızda uzun süre unutmayacağınız bir tat bırakacaktır

Adres : Camişerif Mah Cemalpaşa Cad No:81 / MERSİN


Dondurmacı Halil

Cezerye



Dondurmacı Halil, Belediye'nin yakınlarında, herkes tarafından bilinen bir mekan Yani merkezde kime sorsanız size yolu hemen tarif edebilir Pastaneye ilk girişteki manzara çok iştah açıcı Ortadaki tezgahta sıralanmış sıcak açmalar, börekler, poğaçalar, tatlı, tuzlu hamur işleri gerek görüntüleri gerekse mis gibi kokuları ile insanı tahrik ediyor Sağ ve soldaki buzdolaplarında ise pastalar gösterime sunulmuş Raflara rengarenk şekerlerin bulunduğu kavanozlar sıralanmış

Pastanenin küçük salonundaki beş masada müşteriler, ya börek çörek, ya dondurma ya da cezeryenin tadına bakıyorlar

Cezerye, Arap kökenli bir tatlı Cezer, Arapça'da havuç demek Cezerye'de havuç tatlısı anlamına geliyor Mersinlilerin vazgeçemediği bu tatlı havuç, tarçın ve diğer birtakım baharatların karışımı ile yapılıyor, içine ya ceviz, ya Antep fıstığı, ya da fındık konuyor En pahalısı fıstıklısı Dilimlenen cezerye rendelenmiş kutulara konmadan önce yapışmasın diye rendelenmiş hindistan cevizi ile karıştırılıyor Dondurmacı Halil'in oğlu Mehmet Kürek, bu tatlının aslında kış tatlısı olduğunu, eskiden yazın dondurma, kışın cezerye sattıklarını söylüyor Şimdi ise bu muhteşem tatlı her mevsimde rağbet görüyormuş Mersin'de hemen her yerde, kuru yemişçilerde bile cezerye imal ediliyor; ama 60 yıllık Dondurmacı Halil'de lezzet bambaşka Dondurmacı Halil'in cezerye dışında kendine has başka lezzetleri de var Örneğin tahinü çörek, biberli tahinü ekmek, hurmalı mamal, kerebiç, turunç reçeli, kabak reçeli 45 seneden beri yapılan irmik helvasının tadı damak çatlatan cinsten

25 yıldan beri mutfakta işi denetleyen Mehmet Kürek, dünyanın en sağlıklı tatlısı dediği cezeryenin yapılışını özetle şöyle anlatıyor:
"Havuç, Cilvegözü'nden geliyor Yıkanıyor, haşlanıyor, kıyma makinesinde püre haline getiriliyor Mikser kazanındaki kaynamakta olan şekerin içine dökülüp karıştırılıyor Koyu marmelat haline gelinceye kadar pişiriliyor Daha sonra ceviz, fındık, fıstık ve tarçın atılıp soğumaya bırakılıyor Ertesi gün koni haline getirilip servise sunuluyor"

Mersin'e gitmişken Dondurmacı Halil'in cezeryesinin tadına bakmadan dönmek bir eksiklik olur Damakları çatlatan bu tatlının yanı sıra fıstıklı kerebiçin, su böreğinin, burma kadayıfın da mutlaka tadına bakmalısınız Bu muhteşem lezzetler uğruna kilo alma korkusunu bir süreliğine unutmakta yarar var

Adres : Silifke Cad No:50 / MERSİN

__________________
Bıçak soksan gölgeme, Sıcacık kanım damlar
Girde bak bir ülkeme: Başsız başsız adamlar
NFK





GaLiBa Bu GeCe YaĞMuRDa GöKKuŞaĞı MiSali
GüLeRKeN aĞLaMaNıN ZaMaNı
Alıntı Yaparak Cevapla