GöKKuŞaĞı
|
Cevap : Lezzet Durakları
ISPARTA
Selin Lokantası
Yalvaç Keşkeği
 İlçenin en temiz, en lezzetli yemek yenecek lokantaların başında yer
alıyor…
Geniş aydınlık bir mekan Bir duvarı akvaryumla kaplı Duvarlara eski
radyolar asılmış, masalar da yapma çiçeklerle süslenmiş, girişteki bahçeye yaz aylarında masa konuyor
Müşteriler yerli ve yabancı turistler Turist otobüsleri, özellikle öğle yemeklerine mutlaka uğruyorlar
Mönü'de ağırlık kebap çeşitleri, döner, İskender ve pide çeşitleri
Cumartesi, Pazar günleri yörenin özel keşkeği yapılıyor Daha önceden bildirmek kaydıyla gruplara diğer günlerde de keşkek yapılıyor Ayrıca Yalvac'ın özel manda kaymağı da ekmek kadayıfı ile sunuluyor Yarım santim kalınlığında ve süt beyaz kaymağın lezzeti dillere destan
Yalvaç Keşkeği:
Yazdan tuzlanıp, güneşte kurutulan etler, 5-6 saat önceden suya yatırılıp,
tuzlarından arındırılıyor Bir gece önceden suya konan dövülmüş buğday ve nohut yeteri kadar şişiriliyor Testiye önce buğday, nohut, bir bardak bulgur, üstüne kurutulmuş et, bir parça sığırın kuyruk yağı konup ağzı hamurla sıvanıyor ve fırına konuyor Sönmüş fırının ısısında sabaha kadar pişiriliyor
Yeditör diyor ki;
Yalvaç’ta keşkek çok önemlidir…
Öyle ki, her yıl bir şölen bile yapılır…
Bu sebeple Yalvaç keşkeği diğerlerinden farklıdır…
Yalvaç keşkeği bildiğimiz dövme keşkeklerden farklı hazırlanıyor Fırında uzun süre kalan testinin içindeki et adeta ağızda dağılıyor
Etin suyunu çeken buğday da ayrı bir lezzete bürünüyor…
Mutlaka tadına bakılması gereken bir yemek…
Adres : Belediye Sarayı Zemin Kat YALVAÇ / ISPARTA
 
Gündoğan İkbal
Güllaç
 Bir pastane aslında… Ancak neredeyse 50 yıllık bir müessese… İşe ilk olarak dondurmacılıkla başlanmış…
Dağdan eşek sırtında kar getirip, elle döve döve dondurma yaparlarmış Daha sonra işe pastacılığı da katmışlar Pastane Yalvaç'ın merkezinde Belediyeye yakın
Sabahları sıcak su böreği, poğaça, açma gibi kahvaltılıklar servis ediliyor
Kahvaltılıklarının yanı sıra tatlıları da meşhur Özellikle yöreye özgü güllaç tatlısı ile keşkek gerçekten de lezzetli tatlılar
Güllaç:
Sütü kaynatıp, içine yoğurt suyu dökerek sütü kesiyorlar
Kesilen süt kevgirde süzülüyor Kesik süt ıslanmış güllaç yaprağının içine konup sigara böreği gibi sarılıyor Daha sonra üstüne sıcak şerbet dökülüp ateş üstünde döndüre döndüre bir süre pişiriliyor Üstüne istenirse ceviz, fıstık serpiliyor
Bir de bu süt kesiği ile yapılan baklava çok meşhur Buna kesmik baklavası deniyor
Gündoğan ikbal mütevazı ama lezzetli bir pastane 
Anadolu'daki pastane geleneğini sürdüren mekanlardan biri
Mönüden Seçmeler:
Izgara ağırlıklı Balık çeşitleri mevcut, bazı yöresel yemeklerde var
Yeditör diyor ki;
Buradaki Güllacın tadını hiçbir yerde bulamazsınız… Ne yapın edin, yolunuzu Yalvaç’a düşürün…
Adres : Belediye Sarayı Zemin Kat No:11 YALVAÇ / ISPARTA
 
Mavi Göl Teras Restoran
Sazan Dolma (Çapak Dolma)
 Eğirdir Gölü’nü bilir misiniz? 
Muhteşem doğası ve havası kadar lezzetli balıklarıyla da meşhurdur… Göl kıyısında, Yeşil Ada'da, pek de bilinmedik bir lezzet durağı vardır… 4 katlı bir otelin teras katıdır aslında… İlk anda bulmakta zorluk çekebilirsiniz, zira bir tabela göremedik biz Yine de ısrar edin, bulun ve lezzetli balıklarından tadın…
Eğirdir Gölüne tepeden bakıyor  Manzara harika Her saat ayrı bir renge büründüğü öne sürülen göl, martılar, ördekler, gölün etrafındaki dağların görüntüsü insanı kendine çekiyor
Onun için buraya Eğirdir'in en manzaralı lezzet durağı tanımlamasını
yapabilirsiniz
Kış aylarında daha çok hafta sonları, yazın ise her gün müşterisi olan restoran’ın mönüsünde ağırlık gölden çıkan balıklarda Bunların arasından en rağbet edilenler de sazan ve levrek balıkları Hele un, yumurta ve sodadan oluşan sosa batırarak, sıvı yağda kızartılan göl levreğinin tadına doyum olmuyor Göl levreğinin yanında kuru soğan, havuç, sarımsak, salatalık turşusu, mayonezle yapılan tarator lezzeti daha da artırıyor Sazan dolma ise Eğirdir'in en lezzetli yemeklerinden biri Yapılması biraz zahmetli olmasına karşılık ortaya çıkan yemek insana parmaklarını yedirtecek cinsten 
SAZAN DOLMA (Çapak Dolma):
Büyükçe sazanın önce pullu derisi soyuluyor
Sonra yumurtaları çıkartılıp, içi temizleniyor Temizlenen balık, sarımsak,
maydanoz, sıvı yağı ve kırmızı biberle yapılan sosa bulanıyor Balık yumurtası ile bulgurlu iç pilav hazırlanıyor Bu iç pilav sazanın içine doldurulup karnı dikiliyor
Kısık ateşli fırında 3 saat pişiriliyor
Yeditör diyor ki;
Balıklar harika… Yine de bizi doğası daha çok çekti… Ne diyelim, gidin, görün, yiyin… Afiyet olsun…
Adres : Yeşil Ada No:17 / EĞİRDİR / ISPARTA
 
Kervansaray Restoran
Şiş köfte, Kabune
 Isparta’nın yöresel yemeklerini tatmak isterseniz “Kervansaray”ı önerebilirim Bu lezzet durağında sadece tek bir lezzet öneremiyoruz Hepsi de çok lezzetli… Ancak derseniz ki, “ben tokum, sadece bir yemek tadım gideceğim” kebaplardan farklı olması açısından şiş köfte ya da kabune’yi tavsiye edebiliriz…
Yine de biz ayırt etmekte zorlanıyoruz…
Ökçay mevkiinde, Osmanlı-Selçuklu mimarisiyle yapılmış, gerçekten
kervansarayı andıran bir bina
Kuruluş tarihi 2004 Yuvarlak bir yapı 6 sütun üstünde yükselen kubbenin içine gül desenleri işlenmiş Pencere pervazları mavi çinilerle kaplanmış 350 kişi içeride 150 kişi de bahçede yemek yiyebiliyor
Zengin bir mönüsü var Geleneksel Isparta yemeklerinden kuru fasulye,
kabune, irmik helvası, kuzu etli uzun kabak, patlıcan kabak dolması, üzüm hoşafını bulmak mümkün
Kente gelen ileri gelenler, yöneticiler, üniversite camiası, Isparta'dan
gecen yerli turistler, başta Burdur olmak üzere komşu illerden damağına düşkün olanlar müşteri profilini oluşturuyor
Lokanta, tepelik bir mevkide Kenti tepeden görüyor Özellikle yaz aylarında güzel manzara doyumsuz oluyor
Lokantanın etrafı mesire yeri Mutfak açık Müşteriler ne piştiğini
görüyorlar
Kabune: Soğan doğrandıktan sonra karabiberle ovulup tencerenin dibine yayılıyor konuyor
Üstüne biber, domates, haşlanmış nohut, haşlanmış dilinmiş et, pirinç, en
üste tekrar dilinmiş et konuyor Pirinçle aynı ölçüde su ilave ediliyor Pilav piştikten sonra üstüne eritilmiş tereyağı dökülüyor
Yeditör diyor ki;
Kabune, geçmişi asırlar öncesine dayanan bir yöre yemeği Gerçekten de saraylara layık bir pilav
Isparta'da her yerde bu pilav pişiriliyor ama Kervansaray'da yapılanın
lezzeti ayrı 
Adres : Gökçay / ISPARTA
 
Ferah Kebapçı
Fırın Kebabı
 Tam yüz yıllık bir kebapçı Ferah Kebapçısı…
Ali Hafız Efendi kendine has tarzıyla fırın kebabını yaptığında belki de yüz yıl babadan oğla geçeceğini bilmiyordu…
1944 yılında ise oğlu Hacı Nuri parlar bu geleneği yaşatmak istemiş ve bir dükkan açmış…
İşte o gün bugün tam yüz yıldır devam ediyor bu lezzet geleneği…
Mekan geniş olsun, gönüllere hitap etsin diye bu isim konmuş Eski Üzüm Pazarının girişindeki mekan, 1944 yılından beri aynı yerde hizmet veriyor Hacı Nuri Parlardan sonra, iki kardeş Ali İhsan ve İbrahim Parlar işin başına geçmiş Simdi ise dördüncü kuşak Nuri Parlar, yılların deneyimi ile lezzetli kebapları müşterilerine sunuyor Nuri Parlar aslında makine mühendisi Ama meslek devam etsin diye diplomasını dükkanın duvarına asıp, dede mesleğini devam ettirmeye karar vermiş Mekan üç katlı Ocak girişte solda Duvarlar aile fotoğrafları ve eski Isparta fotoğrafları ile süslenmiş…
Isparta şiş, dişi danadan yapılıyor 200 kiloyu geçmeyen danaların eti kullanılıyor 25 yıldan beri aynı kasapla çalışılıyor Kasap Ferah için özel besi yapıyor Lezzetin nedenlerinden birini de bu devamlılık oluşturuyor Et, en ince sinirlerine ve zarlarına kadar ayıklanıyor Kaburga, but kısımları harmanlanıyor
Et önce makinede bir sefer çekiliyor Tuzla yoğruluyor Etin cinsine göre az veya çok yoğurmak gerekiyor Ustalık işte burada devreye giriyor
İkinci kez çekildikten sonra et şiş köfte olmaya hazır hale geliyor
Mönüden seçmeler;
İsparta şiş, pide çeşitleri, dana bonfileden kuşbaşı, yaz aylarında tandır kebabı
Yeditör diyor ki;
İsparta'da ağız tadıyla kebap yemek istiyorsanız mutlaka Feraha uğramanız gerekiyor
Yemeğin üstüne kaymaklı tel kadayıfını veya el yapımı Özel tahin helvasını mutlaka yemelisiniz
Adres : Kutlubey Mah Eski Üzüm Pazarı No: 1 / ISPARTA
 
Kebapçı Kadir
Isparta Kebabı
 Valiliğin hemen arkasında, Merkez Isparta oteli’nin karşısında bir lezzet hazinesi vardır…
Bu hazineyi bilenler bilir zaten…
Bilmeyenlere söylemek gerek…
Burada yapılan kebabın ünü neredeyse Türkiye sınırlarını aşmıştır…
Bu lezzet durağının adı Kebapçı Kadir’dir…
1851 yılında kurulan Kebapçı Kadir Kentin en eski kebapçısı Kurucusu Hafız Dede Rum lokantacıların yanına çırak olarak girip işin ustası olan Hafız Dede işin inceliklerini çocuklarına da öğretmiş Hafız Dede'den sonra işin basına oğlu Siyasi Osman geçmiş
Siyaseti iyi bildiği ve bu konuda fikirler verdiği için bu lakap takılmış
Kebapçı Kadir ise üçüncü kuşak
O zamana kadar dükkanın ismi yokmuş Bu kuşakla birlikte ad Kebapçı Kadir olmuş
Şimdi dördüncü kuşak iş basında Kadirin oğlu Hüseyin Açıkalın 36 yıldan beri işin içinde
Kebapçı Kadir, Hükümet Meydanında, Ulu Camii'nin tam karşısında Girişte solda büyük bir fırın var
Salonun sonunda ise acık bir mutfak var Restoran bölümü üç katlı Bodrum katında ise soğuk hava dolapları ve mutfak var Etler burada isleniyor
Isparta Kebabı:
Torosların eteklerinde Yörüklerden alınan kuzu ve oğlakların kaburga bölümü şişlere geçirilip, ortasındaki çukurda ateş yanan fırının içindeki orta boy kazanların içine konuyor
Çukurda çalı kökü ve meşe odunu yanıyor Oradan çıkan alevle bu kaburgalar 2,5 saat pişiriliyor
Daha sonra köz ateşinin sıcaklığında bir saat daha fırında kalıyor Alevin
kızarttığı etleri kazanların içindeki su buharlaşıp yumuşatıyor Kebap haline gelen et yaklaşık yüzde 50 fire veriyor
Kebabın lezzetli olduğu mevsim yaz ayları Günde mevsime göre 10 ile 30 kaburga tüketiliyor Müşterilerin çoğu Ispartalı Yazın Antalya'ya, Alanya'ya tatile gidenler de buraya uğramadan geçmiyorlar
Burası ayrıca Süleyman Demirel'in de favori kebapçılarından biri
Adres : Merkez Isparta Oteli Karşısı Kebapçılar Arastası No:8 / ISPARTA
__________________
Bıçak soksan gölgeme, Sıcacık kanım damlar
Girde bak bir ülkeme: Başsız başsız adamlar
NFK
GaLiBa Bu GeCe YaĞMuRDa GöKKuŞaĞı MiSali GüLeRKeN aĞLaMaNıN ZaMaNı
|