GöKKuŞaĞı
|
Cevap : Lezzet Durakları
BURSA
Köy sakinlerince yapılır
Masakuluka
Bursa'dan izmir'e giden yolun biraz içerisinde, Uluabat Gölü'nün kıyısına ve üzerindeki yarımadaya yerleşmiş Gölyazı Köyü meyve-sebze üretimi ve balıkçılıkla geçiniyor Halkı Mübadele'de Yunanistan'dan gelmiş ve balıkçılığı burada öğrenmişler Bir de ipekböcekçiliği var Kerevit, sazan, turna, biraz azalsa da yayın gibi balıklar çıkıyor Ama biz bir başka lezzete tanık oluyoruz
Masakuluka
Uluabat Gölü'nün kıyısındaki Gölyazı Köyü nün sokaklarında gezinirken, gördük ki kadınlar ateş üstünde bir şeyler pişiriyorlar; sorup öğrendik hemen
Adı: Masakuluka
Pekmezin içine konan hamur kaynatılıyor
Köyden Savaş Çakır anlatıyor:
"Biz Selanik göçmeniyiz Dedelerimiz buralara geldiğinde her sene incir zamanı artan incirleri kaynatıp pekmez yaparlarmış Pekmez kaynarken de masakuluka dediğimiz simit şeklindeki hamur pekmezin içine atılır Masakuluka yapıp komşulara dağıtmak adettir Dedelerimizden kalan bu adet sürüp gidiyor "
Adres : Gölyazı Köyü / BURSA
Dink Gıda Sanayii
Kemalpaşa Tatlısı
İstanbul'dan izmir'e giderken yol üzerindeki Mustafakemalpaşa ilçesinin önünden geçersiniz Burada Kemalpaşa tatlısı ünlüdür Kemalpaşa tatlısı her yerde vardır Marketlerde de kurusu satılır, bilinir, işte bu ünlü tatlının anavatanı Mustafakemalpaşa ilçesidir
Bu tatlıyı en iyi yapan yer olan ilçenin girişindeki Dink Gıda Tesisleri'ndeyiz
Tatlının ipuçlarını gıda mühendisi olan işletmeci Gülden Dink Oymacı'dan dinledik:
Gülden Dink Oymacı: "Tatlımızın hammaddesi süttür Günlük taze süt mayalanır ve günlük taze peynirimiz oluşur Bu peynirin içine un, irmik, yumurta katılarak hamur oluşturulur Makinelerimizde kesilerek şekil verildikten sonra fırınlanır, kurutulur, ambalajlanır ve sevkiyatımız yapılır, iki tür tatlımız vardır: Biri beş gün içerisinde tüketilmelidir, diğerinin ömrü bir yıldır "
Zeki Dink: "Sabah 9'da sütler gelir, kaynatılır, peynir haline getirilir 300 derece fırında o taze peynir pişmiş hale gelir Sonra da bu pişmiş peynir şerbeti emdikçe şişer % 70"i peynirdir, kolesterolsüz bir tatlıdır "
Kemalpaşa tatlısı kaymak veya dondurma ile servis ediliyor 1960'lı yılların başlarından beri yapılan tatlının kaynağının ilçeleri olduğu Mustafakemalpaşa Belediyesi'nce tescil ettirilmiş Peynir tatlısı olarak da biliniyor ama ilçe
kendi adıyla anmakta haklı bir ısrar gösteriyor Zamanınız olmaz da oturup yiyemeseniz de evde hazırlamak üzere almak da mümkün
Güneye yaptığınız yolculuklarda ağzınızı tatlandırmak istiyorsanız, Mustafa Kemal Paşa ilçesinin girişinde, hemen yol kenarında yer alan restauranta girmenizi öneririm Bu nefis tatlı size enerji verecektir
Adres : Züferbey Mah Hacıemin Sok No:21-Mustafakemalpaşa / BURSA
Besler İnegöl Köftecisi
İnegöl Köftesi
İnegöl'deki lezzet durağımız, Çifte Fırınlar'ın yanındaki Besler Köftecisi Besler Köftecisi, yüzyıldan fazla bir zamandan beri inegöllülere, inegöl'e gelenlere bu lezzetli köfteleri ikram ediyor Duvara 1890'dan beri köftecilik yapan Besler ailesinin siyah beyaz fotoğrafları asılmış Üçüncü kuşak köfteci Mustafa Besler, kapının yanındaki masaya oturmuş, gelene geçene laf yetiştiriyor O da artık "emekli" olmuş, yerini oğlu Mesut Beslere bırakmış, inegöl köftesinin mucidinin Besler ailesi olduğu öne sürülüyor Bulgaristan'dan gelen dede Besler, işe önce küçük bir kebapçı dükkanıyla başlamış Sonra Bursa, Eskişehir, Ankara yolcuları için köfte hazırlamış Yola çıkanlar bu köfteleri ekmek arası yapıp, yanlarına almışlar, gide gele ünleri çevre kentlere yayılmış Ailenin fertleri o zaman bu zamandır ızgaranın üstünü köfte ile doldurup boşaltıyorlar
Dördüncü kuşaktan Mesut Besler, müthiş inegöl Köftesinin yolculuğunu şöyle anlatıyor:
"Kuzu ve danayı 1-1,5 yaşında olduğu zaman kesiyoruz Yağ ve sinirden ayırıyoruz, eti çekiyoruz, içine soğan katıp 2 gün, 2 derecede buzdolabında bekletip tekrar çekiyoruz Ardından zırhla kıymış olduğumuz kırmızı soğanı içine koyuyoruz Bizim köftelerimizle diğer köftelerin pişirilişi arasında farklılıklar var Biz köfteyi, belli bir ısı derecesinde meşe kömüründe pişiriyor ve çok sık çeviriyoruz Birçok köfteci, köfteyi uzun yaparken biz yassı olarak hazırlıyoruz Yassı olunca içinin pişmesi çok daha kolaylaşıyor, inegöl köftesinin özü soğanlı olanıdır Biz atalarımızdan nasıl gördüysek öyle devam ettiriyoruz En büyük sırrımız da bu "
Bursa'ya giden yolun üstünde de köfteciler var Onların köfteleri de lezzetli Ama bu köftenin orijinalini yemek istiyorsanız İnegöl'ün içine sapıp, Çifte Fırınlar'in hemen bitişiğindeki Besler Köftecisi'ni bulmanız gerekir  
Adres : Cuma Mah Belediye Cd No:57(Çifte Fırın Yanı) / İNEGÖL / BURSA
Bağdat Hurma Tatlıcısı
Hurma Tatlısı
Bursa'nın kestane şekeri herkesin malumudur ama 40 yılı aşkın bir süreden beri yapılan Bağdat Hurması'nı çok az kişi bilir Çünkü bunu yapan fırının şubesi yoktur ve onu bulmanız için çok sormanız, epeyce de yol aşındırmanız gerekir Ama bu tatlının tadına baktıktan sonra bu kadar zahmete katlanmanın yerinde olduğu görülür
Bağdat Hurması'nın mucidi baba Güngör Sevinç Bir seyyar satıcının sattığı ve çok sevdiği bu tatlının nasıl yapıldığını keşfetmek isterken Bağdat Hurması'nı bulmuş Dükkanın ve tatlının ismini de istanbul'daki Bağdat Caddesi'ni ve oradaki Bağdat Pastanesi'ni çok sevdiği için koymuş
Babalarından işi devratan Sevinç KardeşLer sırlarını ele vermeden anlatıyorlar:
Tatlı içindeki malzemeler kendimize has özel bir hamurla yapılıyor
Geceden yoğrulup dinlenmeye bırakılan büyük yumaklar, ertesi gün
makineler aracılığı ile açılıyor Açılan yufka iki parmak kalınlığında oluyor
Bu yufka bizim uzun uğraşlardan sonra bulduğumuz otomatik makinede
kesiliyor Bu makine olmadan önce bu hamuru iki parmakla bastırdığımız
kalıplarla kesiyorduk Bu yöntemle günde yaklaşık 40 bin tatlı kesince
parmaklarda derman kalmıyordu
Kesilen parçalar önce tepsilere dizilip fırında kurutuluyor, sonra çiçek
yağında kızartılıyor ve sıcak sıcak soğutulmuş şerbetin içine atılıyor
Bu tatlının en lezzetli olduğu an şerbetten çıktığı o an oluyor Şerbeti iyice emmiş hamuru yemenin tadına hiç doyum olmuyor, isteyenler bu tatlının üstüne rendelenmiş ceviz de döküyorlar
Eğer bizim gibi özel tatların ve tatlıların peşindeyseniz mutlaka sorun soruşturun Bağdat Hurmacısı'nı bulun
Adres : Ulu Mah Ulu Sok No:45 / BURSA
Lalezar Türk Mutfağı
Talaş Kebabı
Heykel'de, arabaların girmesinin yasak olduğu Ünlü Sokak'taki Lalezar, Türk mutfağına düşkün olanlar için en doğru adreslerden biri Lokantanın içine girince karşınıza çıkan manzara hem ağzınızı sulandırıyor, hem de insanı şaşırtıyor
Çünkü dükkanın girişindeki vitrinde sergilenen birbirinden lezzetli yemekler yüzünden insan seçim yapmakta zorlanıyor Lalezar'da haftanın her günü ayrı bir yemek pişiriliyor Haftalık program şöyle:
Pazartesi kuzu tandır,
Salı talaş kebabı,
Çarşamba mantar sote,
Perşembe hünkar beğendi,
Cuma dana rosto,
Cumartesi ciğer sarma,
Pazar günleri ise elbasan tava yapılıyor
Mönüdeki diğer yemekleri ise şöyle sıralamak mümkün: Patlıcan kebabı, biber dolması, dalyan köfte, piliç, avcı kebabı, enginar, bakla, semizotu
Dükkanın sahibi olan Hüseyin Batur ışı babasından öğrenmiş Türk mutfağı üzerine uzmanlaşmış Bize o günün özel yemeği olan talaş kebabından ikram etti
Hüseyin Usta; etin, soğanın, baharatların yanı sıra nohut da koyduklarını, nohudun fazla yağı çekip, kebaba bambaşka bir tat kattığını
söyledi Gerçekten de ilk lokma ile birlikte damakta sanki lezzet patlamaları olduğunu zannediyorsunuz
Bursa 'ya yolunuz düşerse ve canınız gerçek Türk yemeği çekiyorsa mutlaka Lalezar'a uğrayın Yemeklerin tadına baktıktan sonra bana hak vereceğinizden eminiz
Adres : Heykel Meydanı, Ünlü Cad 14/C / BURSA
__________________
Bıçak soksan gölgeme, Sıcacık kanım damlar
Girde bak bir ülkeme: Başsız başsız adamlar
NFK
GaLiBa Bu GeCe YaĞMuRDa GöKKuŞaĞı MiSali GüLeRKeN aĞLaMaNıN ZaMaNı
|