GöKKuŞaĞı
|
Cevap : Lezzet Durakları
GAZİANTEP Kelebek
Kelle Paça - Beyran
Gaziantep'in en yeşillik yerinde, eli yüzü düzgün bir mekan Mönüsü çorba ağırlıklı Öğle servisinde ise bazı kebap çeşitleri de sunuluyor Antepliler sabah kahvaltısında çorba içmeyi çok seviyorlar Beyran bu çorbalar arasında en geleneksel olanı Antepliler bu yemeğe çorba denmesine biraz bozuluyorlar Hemen herkesin sabahları içtiği Beyran koyunun kol tarafından alınan etle yapılıyor Et iyice haşlanıyor Soğuduktan sonra didikleniyor Tabanı iç yağı ve biberle sıvazlanmış bakır tabağın içine önce haşlanmış tuzsuz pirinç konuyor Onun üstüne bir miktar et ilave ediliyor Ateşin üstüne konan tabağa et suyu konuyor Bir taşım pişirdikten sonra servis ediliyor Kelebek'te ayrıca kelle-paça çorbası içmek de mümkün Bu çorbaya daha çok gece müşterileri rağbet ediyor
İster sabah ister aksam olsun, Beyran'ın tadına mutlaka bakmalı Bu çorbayı içtikten sonra hiç yorulmadan aksama kadar Antep'i dolaşabilirsiniz
Adres : Kemal Köker Cad Ulu Cami -Civarı Sahil Yolu:65/A / GAZİANTEP
Cıncık Lokantası
Yuvarlama
1982 yılında açılan Cıncık Restaurant, Gaziantep'in yeni bölümünde yer alıyor, işletmeci Ökkeş Tombalak'a göre "cıncık", cam parçası demekmiş Lokantanın mönüsünde Antep'in tencere yemekleri ağırlıkta Müşteriler daha çok Antepliler bir de Antep'e gelip de geleneksel yemeklerin tadına bakmak isteyenler Temiz, aydınlık bir mekan Buranın en lezzetli yemeklerinin başında Yuvarlama geliyor Bu yemek çok lezzetli olmasının yanı sıra, çok da zahmetli Yuvarlamada kullanılan malzemeler şunlar: irmik, kıyma, tavuk göğsü kıyması, haşlanmış pirinç, tuz, karabiber, yumurta Bu karışım kıyma makinesinden geçirildikten sonra uzun uzun yoğruluyor Sonra avuç içinde nohuttan küçük yuvarlaklar haline getiriliyor ve pişiriliyor
Gaziantep bir yemek cenneti Bütün yemekler insanı baştan çıkartacak kadar lezzetli Yuvarlama kentin geleneksel bayram yemeği Bayram sabahları her evde bu yemek pişiyor Eğer Cıncık'a giderseniz bu yemeğin gerçek tadına varabilirsiniz Yuvarlamayı yedikten sonra damağınızda kalan tadı uzun süre unutamayacaksınız
Adres : Değirmiçem Mah MuammerAksoy Bul Göğüs Cad No:51 / GAZİANTEP
Kebapçı Halil Usta
Kuşbaşı Şiş Kebap
Karşıyaka'da, ara sokakta, bir apartmanın alt katında mavi çerçeveli pencereleri olan, mütevazi görünümlü bir kebapçı Kebapçının tabelası yok ama, kapısının önü ve otoparkı son model arabalarla dolu Pek yabancı müşteri yok Gaziantepliler çoğunlukta Bir çok kişi buranın kebabının tiryakisi
Dükkan dolup boşalıyor Halil Usta'nın en büyük özelliği telefonunun olmaması Bunun nedeni de rezervasyon yaptırmak isteyenleri engellemek Gelen yer bulabilirse otursun diye Halil Ustaya göre rezervasyon yapmak, müşteriler arasında ayrım yapmak demek Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül, Kadir inanır, Murat Karayalçın  Duvarları kaplayan fotoğrafların bazıları Neredeyse kente gelen tüm ünlüler buraya uğramış Halil Usta'nın tabelası da yok Çünkü Karşıyaka semtinde kime sorsanız kebapçıyı tarif ediyor Kebaplar, bir yaşındaki erkek koyun etinden yapılıyor Halil Usta erkek koyunun etinin daha sıkı olduğu için daha lezzetli olduğunu söylüyor Nar pekmeziyle yapılan salata da çok meşhur Mevsimine göre salatalıkla, salatalık bitince marulla yapıyorlar Diğer malzemeler, domates, soğan, salatalık, nar ekşisi, sumak ekşisi, kuru nane, zeytinyağı, sirke  Tencerede ikram edilen salata kaşıkla yeniyor Sırf bu salatayı yemek için gelenler bile var Halil Usta kebabı geçmişte yapıldığı gibi hazırladıklarını ve pişirdiklerinin, lezzetin sırrının da bu olduğunu söylüyor
Gaziantep'e gelince gerçek kebap yemek istiyorsanız Halil Ustaya mutlaka uğramanız gerekiyor Gerçekten de burada hazırlanan kebadar insanın damağında unutulmaz tatlar bırakıyor
Adres : Karşıyaka Tekel Cad Öcükoğlu Sok No:6 - Şehitkamil / GAZİANTEP
Yörem Mutfağı
Yuvarlama
Antep'in modern kesiminde, modern bir lokanta Dış yüzü beyaz badanalı, ahşap kaplama, pencere pervazları kırmızıya boyanmış, içeride pembe ve beyaz renkler hakim Duvarlarda çiçek tabloları var ilk bakışta, temiz ve şık bir lokanta olduğu belli oluyor
Sahibi Hatice Yıldırım Burada yöresel Antep yemekleri pişiriyor Antep mutfağından örnekler sunuyor Yemeği Hatice hanım, annesi ve eltisi, bir erkek aşçının yardımı ile pişiriyorlar Mönü evlerde pişen yöresel yemeklerden oluşuyor Lokantanın müşterileri genellikle Antep'e gelen konuklar Yöre yemeğinin tadına bakmak isteyenler mutlaka buraya uğruyorlar
Eğer Antep yemeklerine düşkünseniz Yörem en doğru adreslerden biri Hem temiz, hem lezzetli Hele kadınların eli değince yemeğin lezzeti daha da başka türlü oluyor
Adres : İncilipınar Mah 3 Cad 15 Sok Ali Apt 2/C - Şahinbey / GAZİANTEP
Üçler Kebap Salonu
Simit Kebabı - Lahmacun
Kentin en eski kebapçılarından biri olan Üçler 1942'de ilk olarak kalenin altındaki tabakhane mevkiinde kurulmuş Kurucusu Mustafa - Ahmet Kurtgil kardeşler Şimdi ikinci ve üçüncü kuşak iş başında Kebap ve lahmacun deyince ilk akla gelen yerlerden biri Kebap için erkek kuzu eti kullanılıyor Et her kebaba göre ayrı ayrı işleniyor Eti sinirlerinden iyice arındırıldıktan sonra zırh ile kıyma haline getiriliyor, ikinci önemli malzeme ise biber Tohumu alınmış, ipek biber kullanılıyor Biber salçasını ise kendileri yapıyor
Bu malzeme ve ince bulgurla yapılan Simit Kebabı yörenin en lezzetli kebaplarından biri Antep'te ince bulgura simit dendiği için kebaba da bu ad konmuş Yani bizim bildiğimiz kebapla yakından uzaktan alakası yok Kebabın eti baharatlı zeytinyağının içinde terbiye ediyorlar
Önce bulgur ıslatılır Ocağın üstünde biraz tavlayıp, sertliği alınır Kıymanın (orta yağlı) içine küçük bir baş soğan, 3-4 diş sarımsak konup zırh ile çekilir Bu kıymaya daha sonra bulgur ve baharatlar karıştırılıp iyice yorulur Köfte haline getirilen karışım şişlere geçirilip ızgaraya konur
Üçler'in soğanlı lahmacunu da çok meşhur Daha çok kış aylarında yapılıyor Malzemesi soğan, et, nar pekmezi, biber-domates salçası, ceviz içi  Bu malzemelerin yan yana gelmesiyle oluşacak tadı sanırım tahmin edebiliyorsu-nuzdur Soğanlı lahmacun tam damak çatlatan cinsinden
65yıllık Üçler Kebap, Antep'te lezzetli, gerçek kebap yemek isteyenler için en doğru adres Özellikle simit kebabının tadına doyum olmuyor
Adres : Üçler-1: Zübeyde Hanım Bulvarı SSK Arkası No:16/C - Üçler-2: Nail Bilen Caddesi Taşdemir İş Merkezi Altı / GAZİANTEP
İmam Çağdaş
Baklava
Gaziantep mutfağını bilmeyen yoktur Kebaplar, Çorbalar, tatlılar ve diğer lezzetler… Gaziantep’e bir giden bir de gidemeyen pişmandır derler Gerçekten de doğrudur Giden, hiçbir lezzeti geri çeviremediği ve dolayısıyla kilo alma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için, gidemeyen de bu güzelim lezzetleri tadamadığı ve içinde bir ukte olarak kaldığı için pişmandır genelde…
Yine de Gaziantep denilince akla ilk gelen yiyecek baklavadır Kentin caddelerinde yürürken, neredeyse her yüz metrede bir karşınıza bir baklavacı dükkanı çıkar Bu dükkanların vitrinlerine sıralanmış altın sarısı baklavalarla dolu tepsiler insanı, kuyumcu vitrinine bakan kadınlar gibi heyecanlandırır
Kaynakların kiminde, Antep’te baklavacılığın 1800’lü yılların son çeyreğinden itibaren başladığı belirtilir Kentin ilk ustalarından Güllü Çelebi’nin, bu mesleği Halep’te bir ustadan öğrendiği öne sürülür Bir başka kaynağa göre ise Antepliler baklava yapmasını öğrenmek için Halep’e gitmemişler, Halep’teki usta bir vesileyle Antep’e gelip ustalara baklava yapmayı öğretmiştir
İmam Çağdaş, Güllüoğlu, İnal ve Koçak Baklava, Gaziantep’te ilk akla gelen baklavacılar Bu mesleğe 1887’de Hacı Hüseyin Efendi ile başlayan Çağdaşlar, o gün bugündür mesleği sürdürüyor İmam Çağdaş’ın son temsilcisi Burhan Çağdaş’a göre, bir kilo baklavanın fiyatı her zaman bir gram altınınkine eşit olmuştur
İmam Çağdaş’a sabah erkenden giderseniz, kapısının önünde uzun bir kuyruk görürsünüz Bekleyenler çoğu zaman şehir dışından gelenlerdir Ailelerine Gaziantep’in meşhur baklavasını götürmek üzere sıraya girmişlerdir Bu kadar insanın da bir bildiği vardır elbette Çünkü buradaki baklavanın lezzetini başka hiçbir yerde bulamazsınız
Bakın bu lezzetin sırlarını işyeri sahibi Burhan Çağdaş nasıl anlatıyor: “Unun Harran Ovası’nda yetişen sert buğdaydan öğütülmesi lazımdır Yufkalar nişasta serpilerek tülden daha ince açılmalıdır Yani bir yüzünden bakılınca arkası görülmelidir Bu yufkalar açılırken mutlaka armut ağacından yapılma oklavalar kullanılmalıdır Yağ çok önemlidir, İmam Çağdaş’ın baklavaları, Urfa’nın Tektek Dağları’ndaki köylerde üretilen tereyağı ile yapılır Baklavada "kuşboku" denen fıstık kullanılmalıdır Bu fıstığın diğer adı da "boz fıstık"tır Erken hasat edildiği için daha pahalıya satılan bu fıstık, diğer fıstıklar kadar olgun değildir Ayrıca fırında yanan odun mutlaka meşe olmalıdır Bu sebeple mutlaka Sıcak baklavaya sıcak şerbet verilmelidir
Bir de baklavanın yeme usulü vardır tabii ki Baklava diliminin şerbetli alt kısmı, üst damağa gelecek şekilde ağza yerleştirilmelidir, sonra bu dilimi dille sıkıştırıp, önce şerbetini ağzın içine akıtmalı, ondan sonrada afiyetle yenmelidir…”
Bizden söylemesi: Eğer paket yaptırıp yola çıkacaksanız mutlaka ne kadarlık bir yola gideceğinizi belirtiniz Çünkü baklavanın çok da uzun bir bekleme süresi yoktur Yoksa yolculuk bitmeden yemek zorunda kalabilirsiniz…
Adres : Kale Civarı Uzun Çarşı No:49 / GAZİANTEP
__________________
Bıçak soksan gölgeme, Sıcacık kanım damlar
Girde bak bir ülkeme: Başsız başsız adamlar
NFK
GaLiBa Bu GeCe YaĞMuRDa GöKKuŞaĞı MiSali GüLeRKeN aĞLaMaNıN ZaMaNı
|