Yalnız Mesajı Göster

Cevap : Lezzet Durakları

Eski 06-30-2009   #6
GöKKuŞaĞı
Varsayılan

Cevap : Lezzet Durakları



KONYA



Köşk Restoran

Bamya Çorbası


Adından da anlaşılacağı gibi restaurant 1860 tarihinde inşa edilen bir köşkte hizmet veriyor Pembe renkli bu köşkün odalarında konuklar ağırlanıyor Büyük odalardan birinde ortaya bir yer sofrası konulmuş, onun etrafı çepeçevre minderlerle çevrilip, geleneksel biryemek odası görünümü verilmiş Birzamanlar Konya evlerinde nasıl yemek yendiğini merak edenler bu minderlere bağdaş kurup, sinideki tabaklara kaşık sallıyorlar
Yaz aylarında ise masalar bahçeye taşınıyor Bahçe güzel çiçeklerle süslü, insanın içi açılıyor Köşk Restaurant müşterilerine, Konya Mutfağı'ndan örnekler sunuyor Yemeklerin hepsi tahmin edebileceğiniz gibi çok lezzetli Bu mutfağın en önemli yemeklerinden biri bamya çorbası Bu çorba özellikle düğünlerin değişmez yemeği

Şef Şaban Sayaslan bu çorba hakkında şu açıklamaları yapıyor:
"Bu çorba Amasya'nın çiçek bamyasından yapılır Bu bamyalar önce bir süzgecin içine konup ocağın üstünde çevrilir Bu işlemle bamyanın tüyleri yakılır Tıpkı tavuk ütüler gibi Sonra bir tencerede limonlu suyun içinde pişinceye kadar haşlanır Daha sonra tencerenin içinde önce soğan kavrulur, sonra bol salça, kuşbaşı kuzu eti, yağ, tuz ve haşlanmış bamyalar ile su ilave edilip kaynamaya bırakılır Bamya çorbası mideyi kalaylar, sindirimi kolaylaştırır, ekşili tadıyla insanı acıktırır Bu yemek Konya'daki bütün evlerde pişer"

Gerçekten de damağına düşkün olanların mutlaka tatması gereken bir çorba Konya mutfağının geçmişi çok eskilere dayanıyor Selçuklu, Osmanlı, Mevlevi ve Anadolu yemekleri burada buluşmuş, birbiriyle kucaklaşmış ve Konya 'yı bir lezzet başkenti yapmışlar Kentte 600 lokanta olması Konyalıların damaklarına ne kadar düşkün olduklarının en büyük kanıtı

Yolunuz günün birinde nasıl olsa Konya'ya düşer Köşk Restaurant'a uğrayıp, bamya çorbasının tadına bakmayı ihmal etmeyin Ayrıca mönü oldukça zengin: Siparişle arapaşı çorbası, su böreği, saç böreği, fırın kebabı, ekmek salması, etti pilav, patlıcan orta Şimdiden afiyet olsun

Adres : Akçeşme Mah Topraklık CadNo:66 / KONYA




Hacı Şükrü

Fırın Kebabı



Fırın kebabı, Konya'nın en has yemeklerinden biri Bu yemeğin geçmişi Selçuklulara kadar dayanıyor, insanın iradesini zorlayan bu yemeğin en lezzetli ve usulüne uygun pişirildiği yerlerin başında Maliye Sarayı civarındaki Hacı Şükrü geliyor Hacı Şükrü Seçmeci tarafından 1907 yılında kurulan lokanta, tam yüzyıldan beri Konyalılara fırın kebabı yapıyor Simdi işin başında üçüncü kuşaktan Şükrü Sengönül var Lokantanın girişinde bir taş fırın ve iki masa var ilk bakışta bir lokantadan çok bir büfeyi andırıyor Esas salon alt katta Geniş, duvarları ve sütunları aynalarla kaplı, aydınlık bir salon Aynalar sayesinde olduğundan daha büyük görünüyor Lokantacığının yanı sıra profesyonel bir koleksiyoncu olan Şükrü Bey, duvardaki raflarda radyo, bakraç, ibrik, kazan, terazi, lamba, yayık gibi folklorik eşyaları sergiliyor Hacı Sükrü'nün mönüsünde sadece fırın kebabı var

Hacı Şükrü bu kebabın lezzetinin perde arkası hakkında şunları söylüyor:
"Bu kebap en iyi Konya yöresinin Merinos koyunlarından yapılır Üç kilo çiğ etten bir kilo kebap çıkar Parçalara ayrılan kuzu veya koyun büyük bakır leğenlere yerleştirilir Üstüne biraz tuz serpilir Bir tas su konduktan sonra içinde meşe odunu yanan fırına konur Kendi yağında ve kendi suyunda pişer Kuzu eti üç, erkek koyun 4 - 4,5, dişi koyun ise 7 saatte pişer Kebabın en lezzetli yeri orta yağlı kaburga kısmıdır"

Tam 40 yıldan beri fırın kebabı pişiren usta bakır leğeni dışarı çıkardı Bir parça az yağlı eti tabağa koydu Et çatalımın ucunda dağılıyordu Kemikleri tutup şöyle bir silkelediğinizde etler hemen ayrılıp tabağıma düşüyordu Hacı Şükrü kebabı ısmarlarken yemek istediğiniz etin cinsini belirtmenizin yararlı olacağı konusunda beni uyardı Ona göre, yağlı sevenler kaburganın alt tarafını, etek kısmını, yağsız sevenler incik, boyun veya kemiksiz et istemeliler Hacı Şükrü'de kebap tartılarak veriliyor

Büyükçe bir pidenin üstüne konan 100 gr et bir porsiyonu oluşturuyor Ama bu lezzetli etin tadı 100 gramda çıkmıyor İnsan daha fazla yemek istiyor

Aklıma gelmişken, bu kebabın yanında mutlaka soğan yemek lazım O zaman lezzet damakları çatlatan cinsten oluyor Konya'ya gittiğinizde bir öğle yemeğini mutlaka Hacı Şükrü'de yiyin Çünkü akşam servisi yok 1600'da kapanıyor

Adres : Devricedid Mah Cem Sultan Cad327/A (Maliye Sarayı civarı) / KONYA


Cemo

Etli Ekmek




Konya denince ilk akla gelen lezzetlerden biri etli ekmek oluyor Etli ekmeği neredeyse tüm Türkiye biliyor ve yine Türkiye'nin hemen her yerinde bunu bulmak mümkün En lezzetli etli ekmek, Konya'da Nalçacı Caddesi'ndeki Cemo'da yapılıyor Cemo, cadde üstünde, iki katlı, bahçeli bir restaurant - kebapçı Salonda oturanlar, köşedeki fırının önünde etli ekmeğin nasıl hazırlandığını izleyebilirler

Cemo'nun fırınında tam 20 yıldan beri bu muhteşem lezzet pişiriliyor Tescil edilen Konya etli ekmeğinin malzemesi şöyle:
180 gr un, 100 gr et, 100 gr sebze Et, düvenin kaburga ve boşluk kısmından çekiliyor Daha sonra bu etin içine domates, yeşil biber, soğan, maydanoz tuz ilave edilip yoğruluyor Bu karışım hamurun üstüne yerleştiriyor Bu hamur, elle çekile çekile belli bir uzunluğa gelince fırına atılıyor Herkesin aynı malzemeyi kullandığı etli ekmek, Cemo'da neden daha lezzetli oluyor?
Küçüklüğünden beri tezgahın başında ter döken Mustafa Karamercan bunu şöyle açıklıyor:
"Malzemeler aynı ama biz en kalitelisini kullanıyoruz Etin cinsi, sebzelerin tazeliği, sebzelerin etle karışım oranı, unun cinsi, yoğuran ustanın mahareti, hamurun bekleme süresi lezzeti belirleyen en önemli faktörlerdir
Bu birtakım oyunudur Örneğin etli hamuru hazırlayan tırnakçı önemli bir oyuncudur Onun hamuru yeterince uzatıp, inceltmesi çok önemlidir Bir başka önemli oyuncu da fırıncıdır Etli ekmeğin fırında kalma süresi şeklini ve lezzetini önemli ölçüde etkiler Bizim oyuncularımız bu işi iyi bildikleri için, Cemo'nun etli ekmeği diğerlerinden daha lezzetlidir"

Etli ekmeğin boyu 90 cm eni 20 cm olmalıymış Boyu uzadıkça lezzeti kaçarmış
Konya 'nın önemli lezzet duraklarından biri olan Cemo 'nun mönüsü oldukça zengin: Bıçak arası, Konya böreği, kaşarlı börek, şiş kebap, Adana, Urfa, tavuk şiş, karışık ızgara, saçarası tatlısı ve kaymaklı ekmek kadayıfı Yolunuz Konya 'ya düşerse Cemo 'da etli ekmek yemeyi aman ihmal etmeyin

Adres : Nalçacı Cad Karatay Sitesi altı No:7 / KONYA

__________________
Bıçak soksan gölgeme, Sıcacık kanım damlar
Girde bak bir ülkeme: Başsız başsız adamlar
NFK





GaLiBa Bu GeCe YaĞMuRDa GöKKuŞaĞı MiSali
GüLeRKeN aĞLaMaNıN ZaMaNı
Alıntı Yaparak Cevapla