GöKKuŞaĞı
|
Lezzet Durakları
RİZE
Hüsrev Lokantası
Kuru Fasülye
Rize'den Hopa'ya doğru giderken, Çayeli çıkışındaki Hüsrev, Karadeniz'in çok önemli lezzet duraklarından biri Hüsrev'de tam 50 yıldan beri aynı lezzet sunuluyor Lokantanın duvarlarına baktığım zaman, buraya uğramayan devlet adamı ve sanatçının kalmadığını görüyorum Turgut Özal'ından Tayip Erdoğan'ına kadar nerdeyse tüm politikacılar burada fasulyeye kaşık sallamışlar Hüsrev, geçen yıla kadar tam denizin kıyısındaymış, şimdi denizle arasından Karadeniz otoyolu geçiyor Mekan temiz ve ferah Lokantanın kurucusu Usta Fahri Hüsrev, Ankara'daki şubenin başında olduğu için, açıklamaları oğlu Selahattin Hüsrev yapıyor Aslında babasının izni olmadığı için, lezzetin sırrı konusunda pek ipucu vermek istemiyor
Selahattin Hüsrev'e göre, lezzetin sırrı babasının titizliğinde yatıyor Şunları anlatıyor:
"Babam, el arabasında mangalda köfte pişirerek başladı bu işe Daha sonra ufak bir barakada sürdürdü mesleği ve sonra da Belediye'den küçük bir dükkan kiraladı, 30 sene o dükkanı işletti 1992 yılında bu dükkanı açtık Simdi Ankara'da, istanbul'da şubemiz var istanbul'da abim, Ankara'da kardeşim ve babam var Fasulyeyi, Erzurum'un ispir ilçesine bağlı yayla köyleri Karasu ve Hortik'ten getirtiyoruz Akşamdan suya koyup ıslatıyoruz Sabahleyin soğanı, salçası, etini ve kendimize ait sosunu da koyup fırına atıyoruz 15 dakika fırında pişiyor ve bir saat dinlenmeye bırakıyoruz Yerli ve yabancı birçok müşterimiz var Gürcistan, Macaristan ve Rusya'dan da misafirlerimiz oluyor "
2008'de 50 yılını kutlayacak olan Hüsrev'in fasulyesini yerken insan yemeğe şeker konmuş sanıyor Halbuki bu tatlılık fasulyenin cinsinden kaynaklanıyor Havasından mı, suyundan mı bilinmez Çayeli'ndeki Hüsrev'de pişen fasulye, bence şubelerde pişenlerden daha lezzetli, isteyenler yanına pilav koydurabilirler veya önden Akçaabat köftesi yiyebilirler Bence bunlarla mideyi şişirmeye gerek yok Yemeğe kurufasulyeyle başlayıp, yine kurufasulyeyle bitirmek gerek
Adres : Çayeli Çıkışı Hopa İstikamet Karayolu Üzeri / RİZE
Sevimli Konak
Laz Böreği
Rize'deki lezzet duraklarından biri de, Rize Vilayet Binası'nın tam karşısındaki Sevimli Konak Burası üç katlı, yeni restore edilmiş, adı gibi sevimli bir mekan Daha önce valinin ikametgahıymış Yazın bahçede de yemek yemek mümkün
Laz böreği
Konak'ta yapılan Laz Böreği'nin tadı dillere destan Börek dendiği zaman benim aklıma hep, peynirli, kıymalı, patatesli lezzetler geliyor Ama bu börek tatlı, hem de oldukça tatlı
Sevimli Konak'ın aşçılarından Meryem Cevahir, bu tatlı hakkında şunları anlatıyor:
"Sekiz bardak şekere, yedi bardak su koyarak yarım limon ile kaynatıp şerbetini yapıyorum Daha sonra iki kilo süte yarım kilo kadar un, 5 bardak da şeker koyup iyice pişirerek muhallebiyi hazırlıyorum Muhallebiyi ocaktan aldıktan sonra 6 yumurtanın sarısını hızlı bir şekilde içine karıştırıyorum En son aşamada baklava hamuru kıvamında bir hamur yapıyorum Her yumağı açıp tepsiye yerleştirdiğimde üstüne tereyağı sürüyorum Beş katı bu şekilde bitiriyorum Sonra muhallebiyi üzerine döşeyip çok az karabiber serpiyorum Üstüne 5 yufkayı da aynı şekilde tepsiye döşüyorum Tekrar tereyağı döküp, dilimleyip fırına veriyorum Sıcak böreğin üstüne soğuk şerbeti döküp çekmesini bekliyorum
Laz Böreğinin tadına mutlaka bakın, yemeyen pişman olur "
Malzemelere bakılınca Laz Böreği oldukça ağır bir tatlıya benziyor Ama tadına baktığımız zaman onun vücudunuza vereceği bütün zararları biranda unutuyorsunuz Rize'ye kadar gitmişken her türlü endişeden sıyrılıp, yörenin bu muhteşem tatlısının mutlaka tadına bakın
Adres : Cumhuriyet Cad Valilik Karşısı Eski Vali Konağı / RİZE
Evvel Zaman Lokantası
Hamsili Pilav - Hamsili Ekmek
Doğu Karadeniz'deki lezzet durakları sayılamayacak kadar fazla  insan hangisinden bahsedeceğini şaşırıyor Rize, Karadeniz'in önemli kentlerinden Rize deyince akla ilk gelen lezzet tabii ki hamsi Hamsi tava, hamsi kuşu, hamsi turşusu, hamsi tatlısı, hamsi ekmeği, hamsiden yapılmayan yemek yok gibi Hepsinin tadına bakmanın olanağı yok Ama ünlü hamsili pilavı ihmal etmemek gerek
Rize'de Atatürk Caddesindeki Evvel Zaman adlı restaurant yerel yemekler sunan önemli lezzet duraklarından biri 10 yıldan beri hizmet veren bu restaurant bir müzeyi andırıyor Patron Ahmet Oflu, 30 yıldan beri Türkiye'nin çeşitli yerlerinden topladığı eşyaların ancak bir kısmını dükkanında sergileyebiliyor Neler yok ki? Eski tüfekler, radyolar, kristal bardaklar, şamdanlar, tespihler, nargileler, ibrikler, bakır sahanlar, havanlar, semaverler Restaurantın adı bu eski eşyalardan kaynaklanıyor
Yörenin ünlü yemeğini yapan Vecibe Oflu, muhteşem hamsili pilavın ve hamsili ekmeğin lezzet yolculuklarını şöyle anlatıyor:
Hamsili pilav
"Biz kıyı şeridinde olduğumuz için balıkla yaptığımız birçok yemek vardır Bunlardan biri de tabii ki hamsili pilav Hamsili pilavı yapmak için önce iç pilavını hazırlamak gerekir Hamsiyi güzel bir şekilde temizleyip, kılçıklarını çıkarıyor sonra ortadan ikiye ayırıp tepsinin içine diziyoruz
Sonra soğanı zeytinyağıyla kavurup, içine pirinci de katıp kavurarak içini hazırlıyoruz Sırasıyla baharatlarını içine koyuyoruz, biberini, nanesini, kuşüzümünü de ekleyip biraz daha kavuruyoruz Tepsiye dizdiğimiz hamsilerin üstüne bu iç pilavı boşaltıyoruz ve daha sonra üstüne tekrar hamsi ile kapak yapıyoruz Üzerine zeytinyağı ilave ederek fırına veriyoruz Bu, salamura hamsiden olmaz, sadece hamsinin çıktığı mevsimde olur Çat kapı geldiğiniz zaman bu yemeği yiyemezsiniz Çünkü sıcak yenmesi gerekiyor, daha önceden sipariş verdiğinizde hamsili pilavınızı sıcak sıcak size sunuyoruz
Hamsili Ekmek
"Hamsili ekmek de bu yöreye ait çok eski bir yemek Malzemeleri: mısır unu, pazı, içyağı, soğan, zeytinyağı ve çeşitli baharatlar Önce zeytinyağını tavaya koyup soğanları kavuruyoruz Ardından pazı, içyağı ve baharatlarını ekleyip biraz daha kavuruyoruz Fırına atacağımız tepsinin içine mısır ununu koyup üzerine kavurduğumuz malzemeleri ve önceden temizlenmiş hamsileri de döküp bir güzel karıştırıp, fırına veriyoruz Ya bakırya da toprak kaplarda yapılırsa daha lezzetli olur
Evvel Zaman'da Rize'ye ait bütün yöresel yemekler mevcut, örneğin bütün dünyanın bildiği mıhlama ve etli sarmamız da çok meşhurdur  "
Biz bu anlatılanları dinlerken fonda klasik Türk müziği çalıyordu Evvel Zaman, Rize 'de aydın kesimin, öğrencilerin tercih ettiği bir restaurant Yolunuz yemek vakti Rize'ye düşerse, buraya mutlaka uğrayıp, yöre yemeklerinin tadına bakın Ama uzun zaman isteyen yemekler için önceden telefon edip sipariş vermeyi de ihmal etmeyin
Adres : Atatürk Cad Eski Devlet Hast Karşısı / RİZE
GaLiBa Bu GeCe YaĞMuRDa GöKKuŞaĞı MiSali GüLeRKeN aĞLaMaNıN ZaMaNı
|