06-20-2009
|
|
Şengül Şirin
|
Küçük Zanaat Kooperatifleri-İspanya, Fransa, Italya Ikinci Dünya Savaşından Sonra
Küçük zanaat kooperatifleri
Bu kooperatifler küçük zanaat işlerinin yapılmasını kolaylaştırmak amacını taşır:
Ortaklaşa üretim, araç, gereç ve malzeme alımı, mamul eşya satımı, pazar araştırması vb
Deniz balıkçılığı alanında gerçek anlamıyla üretim kooperatiflerine rastlanır: ispanya, Fransa, italya Güçlükle gelişen hareket ikinci Dünya savaşı'ndan sonra atılım yaptı Alım kooperatifleri Belçika'da başarılı oldu Fransa'da, üretim atölyelerine sahip bazı küçük zanaatkar kooperatifleri görülür: kesimevi, değirmen vb
Türkiye'de de, aynı zanaat kolunda çalışan küçük zanaatkarlara tesis ve işletme kredisi sağlamak ve bu kredileri ortak mal alımı ve pazarlama işlerinde kullanmak amacıyla bu tür kooperatiflerin kurulmasına Cumhuriyet dönemiyle birlikte başlandı
Ancak, bunların Avrupa'daki benzerleri gibi ortaklaşa üretim amaçları bulunmamaktadır Bu tür kooperatiflerin ilki 1927'de kurulan istanbul Umumi ayakkabıcılar kooperatifi'dir
1933'e değin mali sorunlarını çözmek için uğraşan, zaman zaman da çalışmalarına ara vermek zorunda kalan bu kooperatif, 1950'de, istanbul'daki tüm ayakkabıcıların ancak % 15'ini kapsıyordu
Bu kooperatifin kuruluşunu istanbul Umumi saraç kooperatifi, daha sonra da yazma ve dokumacıların kurdukları kooperatifler izledi,
ikinci Dünya savaşı yıllarında hammadde kıtlığının başlaması üzerine, istanbul'da iplik dağıtım kooperatifleri kurulmuş, ancak savaşla birlikte hammadde kıtlığının da sona ermesi üzerine bunlar da çalışmalarını durdurmuşlardır
Türkiye'de çok sayıda küçük zanaat kooperatifi açılmışsa da, bunlar genellikle başarılı olamamış, ancak küçük bir bölümü varlığını sürdürebilmiştir
|