06-08-2009
|
|
Şengül Şirin
|
Ek;4 Kalkınmada Öncelikli Yöre Kapsamındaki İller
EK-4 - KALKINMADA ÖNCELİKLİ YÖRE KAPSAMINDAKİ İLLER
ADIYAMAN
ÇANKIRI
KARS
SAMSUN
AĞRI
ÇORUM
KASTAMONU
SİİRT
AKSARAY
DİYARBAKIR
KIRIKKALE
SİNOP
AMASYA
ELAZIĞ
KIRŞEHİR
SİVAS
ARDAHAN
ERZİNCAN
KİLİS
ŞANLIURFA
ARTVİN
ERZURUM
MALATYA
ŞIRNAK
BARTIN
GİRESUN
MARDİN
TOKAT
BATMAN
GÜMÜŞHANE
MUŞ
TRABZON
BAYBURT
HAKKARİ
NEVŞEHİR
TUNCELİ
BİNGÖL
IĞDIR
NİĞDE
VAN
BİTLİS
K MARAŞ
ORDU
YOZGAT
ÇANAKKALE
KARABÜK
OSMANİYE
ZONGULDAK
(Bozcaada-Gökçeada İlçeleri)
KARAMAN
RİZE
EK-5 YATIRIM CİNSLERİ
Komple Yeni Yatırım
Mal ve hizmet üretimine yönelik olarak ana makine ve teçhizat ile yardımcı tesisleri içeren, gerektiğinde arazi-arsa bina-inşaat harcamalarını da ihtiva eden, yatırımın yapılacağı yerde aynı üretim konusunda mevcut tesisi bulunmayan yatırımlardır
Tevsi
Yeni bir yatırım hüviyeti taşımayan genişleme yapıldıktan sonra mevcut tesis ile alt yapı müşterekliği oluşturarak bir bütün teşkil eden, aynı işletmede aynı mal ve hizmetin kapasitesini artırmaya yönelik yatırımlardır
Modernizasyon
Gelişen teknoloji sonucunda verimlilik yönünden teknik yada üretim maliyetleri açısından iktisadi ömrünü tamamlamış olan mal ve hizmet üretimine yönelik tesislerde, ana veya yardımcı makine ve teçhizatlara teknolojiye uygun parçaların eklenmesi veya makinede mevcut bir aksamın gelişmiş bir modeli ile değiştirilmesini içeren yatırımlardır
Yenileme
Mal ve hizmet üretimine yönelik tesislerde, üretim hattında yer alan ana makine ve teçhizat ve/veya yardımcı makine teçhizatların teknik ve/veya iktisadi ömrünü tamamlamış olması sebebiyle yenileri ile değiştirilmesini içeren yatırımlardır
Kalite Düzeltme
Mal ve hizmet üretimine yönelik tesislerin mevcut üretim hatlarında elde edilen nihai ürünün doğrudan kalitesinin yükseltilmesine veya modelinin değiştirilmesine yönelik olarak yapılacak yatırımlardır
Darboğaz Giderme
Mal ve hizmet üretimine yönelik tesislere; mevcut üretim hattında yer alan ana ya da yardımcı makine ve teçhizatların bir bölümünün kapasite açısından ve işlevsel olarak üretim akışındaki diğer makine ve teçhizatlarla uyum içinde olmadığı durumlarda yapılan, makine ve teçhizatların değiştirilmesi veya yeni makine ve teçhizat ilave edilmesine yönelik, kurulu kapasiteden tam olarak yararlanmak amacıyla yapılan yatırımlardır
Tamamlama
Mal ve hizmet üretimine yönelik tesislerin mevcut üretim hattında ürün cinsini değiştirmeden, yeni bir ürün oluşturmadan ve kapasite artışına yol açmadan eksik kalmış makine ve teçhizat bina-inşaat, mefruşat gibi kalemlerin tamamlanmasına yönelik yatırımlardır
Entegrasyon
Mal ve hizmet üreten tesislerin mevcut üretim hatlarında elde edilen nihai ürüne bütünleyici nitelikte ara malı verecek ve/veya üretilmekte olan nihai ürünü ara malı olarak kullanılabilecek şekilde, mevcut tesise ileri ve/veya geriye doğru entegre olan, yatırımın konusu ve projenin özelliği dikkate alınarak kaideten aynı il sınırları içinde veya aynı yerde ve aynı tesis bünyesinde olan yatırımlardır
Ürün Çeşitlendirmesi
Yeni bir yatırım hüviyeti taşımayan, mevcut tesis ile altyapı müşterekliği olan aynı işletmede mevcut makine ve teçhizata yapılacak ilave yatırımla farklı bir nihai ürün elde edilmesine yönelik yatırımlardır
|
|