Yalnız Mesajı Göster

Faiz desteği uygulamasına ilişkin usul ve esaslar

Eski 06-08-2009   #9
Şengül Şirin

Faiz desteği uygulamasına ilişkin usul ve esaslar

a)Firmayı temsil ve ilzama yetkili firma temsilcisi/temsilcileri tarafından imzalanmış dilekçe,
b)Turizm Yatırım veya Turizm İşletme Belgesi örneği,
c)Ek 7’deki örneğe uygun taahhütname,
d)Vergi dairesi adı ve hesap no, aktarım yapılacak bankanın şube adı ve hesap no’su,
e)Abonesi olduğu bölge dağıtım şirketi veya özel tedarikçinin adı ve abone numarası,
f)5084 sayılı Kanun ve bu Kanunda değişiklik yapan 5350 sayılı Kanun kapsamıillerde bulunan işletmeler için enerji desteğinden yararlanılmadığına dair Enerji Desteği Komisyonundan alınan yazı

(2) İlk aşamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak ön inceleme sonucunda bu destekten yararlanabilecek yatırımlara veya işletmelere ilişkin alfabetik olarak il bazında hazırlanacak olan liste Ek-8’de yer alan tablo formatında Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ’ne veya varsa diğer elektrik dağıtım şirketlerine gönderilir

(3) Elektrik dağıtım şirketlerince, Ek 8’deki formatta yer alan bilgiler doğrultusunda o bölgedeki mesken ve sanayi abonelerine uygulanan tarifelerden en düşüğü ile bu abonelere uygulanan tarife arasındaki fark, tamamı fatura döneminde peşin olarak ödenmiş faturalarda yer alan aktif enerji bedeli üzerinden ve vergiler (elektrik tüketim vergisi ve katma değer vergisi) hariç olmak üzere hesaplanarak yararlanılacak destek miktarı aylık olarak tesbit edilir ve bu destekten yararlanacak firmalara ilişkin Ek 9’teki formatta hazırlanan liste Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırımlar ve İşletmeler Genel Müdürlüğü’ne gönderilir

(4) Dağıtım şirketi dışındaki bir başka tedarikçiden elektrik enerjisi temin eden işletmeler için, dağıtım şirketi tarafından yukarıda yer alan esaslar dahilinde özel tedarikçinin satış bedeli ile işletmenin bulunduğu dağıtım bölgesindeki dağıtım şirketi tarafından mesken ve sanayi abonelerine uygulanan birim enerji bedellerinden en düşüğü arasındaki fark enerji desteğine esas bedel olarak alınır Ancak, bu bedel o bölgedeki dağıtım şirketinin uyguladığı tarifeler üzerinden tespit edilecek farkın üzerinde olamaz

(5) Özel tedarikçiden elektrik enerjisi temin eden turizm işletmelerinin talepleri, dağıtım şirketine ibraz ettikleri faturalara istinaden dağıtım şirketince belirlenerek yararlanacakları enerji desteği bilgileri ve tutarları kendi listelerine ilave edilir ve tek liste olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırımlar ve İşletmeler Genel Müdürlüğü’ne gönderilir

(6) Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü tarafından uygun görülen firmalara ilişkin liste ise her üç ayda bir (Şubat- Mayıs-Eylül- Kasım ayları)Ek 10’da yer alan formatta Müsteşarlığa iletilir Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen liste kapsamı firmalara ait enerji desteği tutarları, Müsteşarlıkça Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası aracılığıyla işletmelerin banka hesaplarına aktarılır

(7) Turizm Yatırım veya Turizm İşletmesi Belgeli işletmeler için elektrik enerjisi desteği uygulaması, Mayıs 2004 tarihinden itibaren düzenlenen faturalara istinaden yapılır

(8)Turizm Yatırım veya Turizm İşletmesi Belgelerinin herhangi bir nedenle iptal edilmesi halinde, iptalin gerçekleştiği döneme ait fatura tutarı da dahil olmak üzere, iptal tarihinden itibaren elektrik enerjisi desteğinden yararlanılamaz Ancak, iptalin kaldırılması halinde iptalin kaldırıldığı tarihten sonraki döneme ait faturadan başlamak üzere destek uygulamasına devam olunur

MADDE 24-
(1) İşletme sahipliğinin değişmesi halinde, Turizm Yatırım veya Turizm İşletmesi Belgelerinde firma unvanın değiştirilmesi için Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğüne müracaat edilmesi zorunludur Bu değişikliğin onaylanmasını müteakip enerji desteğinden belgede kayıtlı yeni firma yararlanabilir Bu durumda elektrik enerjisi aboneliğinin de yeni firma adına yenilenmesi gerekmektedir