Şengül Şirin
|
Besinler Ve Kimyasal Enerji
BESİNLER VE KİMYASAL ENERJİ
Besinler kimyasal enerjilerine göre organik ve inorganik besinler olmak üzere iki’ye ayrılır Görevlerine göre enerji verici, yapıcı onarıcı ve düzenleyici olmak üzere 3′e ayrılır
Enerji verici Yapıcı onarıcı Düzenleyici Karbonhidratlar + + - Yağlar + + - Proteinler + + + Vitaminler - - + Minareler ve su - + + Organik Moleküller (Bileşikler)
1-)Karbonhidratlar
2-)Yağlar
3-)Proteinler
4-)Vitaminler
5-)Nükleik asitler
Organik moleküller sadece canlı organizmalar tarafından sentezlenebilen ve kullanılabilen moleküllerdir Günümüzde bazı vitaminler sentetik olarak üretilmektedirler
Bütün organik besinlerin yapısında C,H ve O atomları bulunur Karbonhidrat,yağlar ve proteinler enerji elde etmek için kullanılabilir Hücre zorunlu olmadıkça proteinleri enerji kaynağı olarak kullanmaz,çünkü proteinlerin esas görevi canlı yapısına katılmak ve enzim olarak görev yapmaktır
Nükleik asitler organik yapılı bileşikler olup canlı vücudunda kalıtım materyali olarak ve genetik bilgi deposu olarak iş görürler Her canlı kendi nükleik asitini kendisi üretir
1 gr karbonhidrat yıkılırsa 4,2 Kcal
1 gr protein yıkılırsa 4,3 Kcal
1 gr yağ yıkılırsa 9,5 Kcal enerji verir
Not:İnorganik maddelerden organik madde üretimini ototrof canlılar başarabilirken ;Organik maddelerden organik madde üretimini tüm canlılar gerçekleştirebilir Tüm canlı türleri tüm organik besin çeşitlerini üretemeyebilir
Monomer ; Organik moleküllerde yapıtaşına denir (Glikoz,fruktoz, galaktoz, riboz,deoksiriboz ,aa,gliserol ,yağ asiti)
Polimer ; Monomerlerin birleşerek oluşturdukları organik bileşiklerdir (Nişasta ,glikojen,selüloz,protein,yağ ,pepton)
Dehidrasyon ;İki veya daha fazla organik besin yapıtaşının (Monomer birleşerek daha büyük organik besin (polimer) oluşturması oluşturması olayıdır Bu olayda ATP harcanır ve oluşan bağ sayısı kadar su açığa çıkar
[IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/mrvmrt/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image001 gif[/IMG]X +Y A+H2O
[IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/mrvmrt/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image002 gif[/IMG]X+Y+Z B+2H2O
Not:Dehidrasyon olayında kurulan bağ sayısı ve açığa çıkan su sayısı hesaplanırken sorunun sorulma tarzı önemlidir Örneğin ;Yapımı devam eden bir polipeptid zincirine 20 molekül daha katılırsa 20H2O açığa çıkar ve 20 yeni bağ kurulur veya moleküller halka şeklinde bir yapı oluştursa kullanılan molekül kadar su ve bağ oluşur
Hidroliz ; Büyük moleküllü (Polimer) bileşiklerin su ile parçalanarak daha küçük parçalara ayrılmasıdır
[IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/mrvmrt/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image001 gif[/IMG] A+H2O X +Y
Organik moleküllerin enerji verme sırası :
[IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/mrvmrt/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image003 gif[/IMG][IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/mrvmrt/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image004 gif[/IMG][IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/mrvmrt/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image002 gif[/IMG]Karbonhidratlar Yağlar Proteinler(Eşey hücre proteinleri
[IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/mrvmrt/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image005 gif[/IMG]Kas hücre proteinleri Sinir hücre proteinleri)
Not: Enerji hammaddesi olarak kullanım sırası :
[IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/mrvmrt/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image006 gif[/IMG][IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/mrvmrt/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image006 gif[/IMG] Karbonhidrat Yağ Protein
Enerji potansiyeli sırası :
[IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/mrvmrt/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image007 gif[/IMG][IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/mrvmrt/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image005 gif[/IMG] Yağ Protein Karbonhidrat
Yapı maddesi olarak önem sırası :
[IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/mrvmrt/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image008 gif[/IMG][IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/mrvmrt/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image009 gif[/IMG] Protein Yağ Karbonhidrat
1-) KARBONHİDRATLAR
C,H ve O elementlerinden oluşurlar En önemli görevi enerji hammaddesi olarak kullanılmasıdır Bazı karbonhidratlar DNA,RNA,ATP;hücre zarı,hücre duvarı iskelet gibi bazı yapılara katılırlar Diğer bileşiklere göre az enerji verirler, fakat ilk enerji kaynağı olarak kullanılırlar çünkü parçalanmaları daha kolaydır
Monosakkaritler Disakkaritler Polisakkaritler
-Glikoz -Sükroz -Nişasta
-Fruktoz -Laktoz -Selüloz
-Galaktoz -Maltoz -Glikojen
-Kitin
1-)Monosakkaritler (Tek şekerler)
Hidroliz ile daha küçük birimlere parçalanamazlar Hücre gecebilirler Yapılarındaki mevcut karbon atomuna göre isimlendirilirler
Triozlar : 3 karbonlu şekerlerdir Glikoz ve fotosentezin karanlık devre reaksiyonlarında ara ürün olarak oluşurlar Örnek:Pirüvik asit (C3H6O3), gliseraldehit
Pentozlar :5 karbonlu şekerdir Riboz ve deoksiribozdur
Riboz(C5H10O5)=RNA,ATP,NAD,FAD’ın yapısında mevcuttur
Deoksiriboz(C5H10O4)=DNA’nın yapısına katılır
Hekzozlar:6 karbonlu şekerlerdir (Glikoz,Fruktoz,Galaktoz)
[IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/mrvmrt/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image010 gif[/IMG]Glikoz(Üzüm şekeri) Bal,üzüm ve incirde bol bulunur
[IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/mrvmrt/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image011 gif[/IMG]Fruktoz(Meyve şekeri) Olgun meyvelerde ve balda bulunur
[IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/mrvmrt/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image012 gif[/IMG]Laktoz(Süt şekeri) Süt ve süt ürünlerinde bulunur
Hepsinin formülü C6H12O6‘dır Yalnız bunlar moleküllerindeki atomların farklı dizilişleri bakımından ayırt edilirler Kapalı formülleri aynı,açık formülleri farklı bileşiklere izomer bileşikler denir Glukoz ,fruktoz ve galaktoz birbirinin izomeridir
[IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/mrvmrt/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image013 gif[/IMG][IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/mrvmrt/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image013 gif[/IMG]Hücre zarından geçme sıraları:Galaktoz Glukoz Fruktoz dur
2-)Disakkaritler (Çift şekerler)
İki monosakkaritin aralarında bir molekül su açığa çıkarıp Glikozit bağı ile bağlanması sonucu oluşur Genel formülleri C12H22O11′dir
[IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/mrvmrt/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image002 gif[/IMG]C6H12O6+C6H12O6 C12H22O11 +H2O
[IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/mrvmrt/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image014 gif[/IMG]Glikoz+Fruktoz Sakkaroz(Sükroz)(Çay şekeri)+H2O=Bitkisel
[IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/mrvmrt/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image015 gif[/IMG]Glikoz+Galaktoz Laktoz(Süt şekeri)+H2O=İnsan ve memeli sütü
[IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/mrvmrt/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image014 gif[/IMG]Glikoz+Glikoz Maltoz(Arpa şekeri)+H2O=Bitkisel
3-)Polisakkaritler(Çok şekerler)
Çok sayıda glikozun glikozid bağları ile bağlanması sonucu oluşurlar
[IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/mrvmrt/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image016 gif[/IMG]n(C6H12O6) OH-(C6H10O5)n-H+(n-1)H2O
[IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/mrvmrt/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image017 gif[/IMG] 100(C6H12O6) OH-(C6H10O5)100-H + 99 H2O
Polisakkaritler ikiye ayrılır
1-)Depo polisakkaritleri:Nişasta ve Glikojendir
2-)Yapısal polisakkaritler:Selüloz ve kitindir
Nişasta ; Bitkilerde karbonhidratların depo şeklidir Çok sayıda glikozun (Glikozit Bağı) bağlanması ile oluşur Hayvan hücrelerinde bulunmaz ançak sindirime uğrar Esas olarak Löloplastlarda depo edilir Suda erimez ;Alkolde erir Buğday,patates,mısır,bakla……vb bulunur
Not : Nişasta suda çözünmediği için hücre içi basıncı artırmaz
Glikojen ;Hayvanlarda karbonhidratların depo şeklidir Karaçiğer ve kasda bol miktarda bulunur Suda çözünür Hayvan insan ,mantar ve bakteri hücrelerinde bulunur Glikojen etçillerde hem hücre içinde ; hem de hücre dışında sindirilebilir
Selüloz ; Bitki hücrelerinde hücre çeperinin yapısını oluşturur Selolüzu oluşturan glikozlar birbirine ters bağlandığı için memeli canlıların sindirim sistemlerinden salgılanan enzimler ile yapıtaşlarına ayrılmazlar Hayvan hücrelerinde bulunmaz İnsan ve omurgalı hayvanlarda selülozu sindiren enzimler bulunmaz Geviş getiren memelilerde bazı kuşlarda ve termitlerde (Beyaz karıncalar) sindirilerek kullanılır Ağaçların % 50’si selolüzdur
Kitin ;Omurgasız hayvanlarda özelikle eklem bacaklılarda (Böcek) dış iskeleti oluşturur
Lignin;Selülozla birlikte destek dokuda bulunur Sindirimi gercekleşmez
Daha karmaşık yapıdaki polisakkaritlerin arasında kanın pıhtılaşmasını önleyen ‘Heparin’ de bulunur
2-) YAĞLAR (LİPİTLER)
Yapılarında C,H,O atomları yer alır Ancak bazı yağların yapısında P ve N gibi atomlarda bulunabilir Yapılarındaki O2 oranı karbonhidratlara göre daha düşüktür bu nedenle de yapılarındaki hidrojen ve karbon oranı yüksek olur Parçalanmaları sonucu daha fazla su oluşur
Yapılarındaki mevcut hidrojen ve karbon iyonu fazlalığı nedeniyle daha fazla enerji verirler Ançak oksijen azlığı nedeni ile zor yanarlar
Deri altında birikerek vücudun ısı kaybını önler ve mekanik darbelere karşı korur Daha hafif olması nedeniyle göçmen kuşlarda depo maddesi olarak kullanılırlar Glikolipit ve lipoprotein’lere katılarak hücre zarında görev alırlar
Doğal yağlar trigliserit diye adlandırılırlar 3 yağ asiti ve bir mol gliserolün ester bağı ile bağlanması ile oluşurlar
Yağların kullanımı ve yıkımı uzun sürdüğün den , hücrelerde ikinci enerji kaynağı olarak iş görürler Bazı doymamış yağ asitleri vücut da sentezlenmez besin ile alınması gereklidir Bunlara temel yağ asitleri denir
En önemli yağlar ; -yağ asitleri
-yağlar(nötr yağlar)
-steroidler
-fosfolipitler
Yağ asitleri ;
Karbonlar arasındaki bütün bağlar tekli ise doymuş yağ asiti (Bütürik asit,Palmitik asit) denir Bunlar hayvansal kaynaklı (iç yağı,tere yağı)’dırlar Yağ asitinin durumuna göre yağlarda isim alır Karbonlar arasında çift bağ varsa doymamış yağ asiti (Oleik asit,Linoleik asit) denir Bunlar bitkisel kaynaklıdır
Not : Doymamış yağlar hidrojen ile doyurularak katı hale geçirilirler Böylece margarinler oluşur Ayrıca insan vücudu yapısında bir çift bağ bulunan oleik asiti yapabilmektedir Linoleik asiti yapamaz
Nötral yağlar ;yağların en önemli depo şeklidir
[IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/mrvmrt/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image018 gif[/IMG]3 yağ asiti + 1 gliserol Yağ +3 H2O
Yağ asitleri gliserol ile ester bağları ile bağlanır Bir gliserole bağlanan yağ asitleri farklı olabilir Bundan dolayı yağların bir çok türevi oluşur
Steroidler ; Zarların yapısına katıldığı gibi vitamin ve hormon olarak ta görev yapar
Fosfolipitler ;Hücre zarının yapısına katılır Fosfor içeren yağlardır
Kolesterol ;Hayvansal hücre zarının yapısına katılır fakat fazlalaşır ise damar sertliğine neden olur
3-) PROTEİNLER
C,H,O ve N elementlerinden oluşurlar Bazı proteinlerde kükürt(S) ve fosfor(P)’da bulunabilir Proteinler ribozom organelin de her canlı türü tarafından sentezlenebilir Proteinler DNA tarafından sentezlettirildiği için her canlının proteini farklıdır Aminoasit diziliş sırasını genler belirler Aminoasitlerin dizilişleri türlere özgüdür
[IMG]file:///C:/DOCUME%7E1/mrvmrt/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image017 gif[/IMG]n (Amino asit) Protein+(n-1) H2O
Proteinlerin parçalanması sonucu CO2,H2O,NH3 gibi artık ürünler oluşur Proteinlerin yapı taşı amino asitlerdir Tabiat da 20 çeşit amino asit vardır Ototrof canlılar 20 çeşit aa sentezlerken,hetetrof canlılar bir kısmını kendisi üretir,bir kısmını dışardan alır 12 tanesini kendisi üretir,8 tanesini dışardan alır Bu 8 çeşit amino asite esensiyal(Temel) aa’lar denir Mecbur kalındığı takdirde enerji verici olarak kullanılabilirler
Her bir aa’de amino grubu ile karboksil grubu aynıdır aa’lerde farklı olan Radikal (R) gruplardır 20 farklı radikal grup vardır
Amino asitler birbirine amino (NH2) ve karboksil (COOH) grubları ile bağlanır 1 aa’in COOH grubundaki karbon atomu ile 2 aa’in amin (NH2) grubundan azot atomu arasında peptid bağı kurulur Bu arada bir molekül su açığa çıkar
Not : Proteinlerin birbirlerinden farklı olmasının nedeni içerdikleri aasitlerin
-sayısına ,-çeşidine,-dizilişine,-kullanım miktarına bağlıdır
Amino asitlerin parçalanabilmesi için ilk önce amino gruplarını kaybetmesi gerekir Bunun sonucu olarak oluşan NH3 oldukça zehirli bir artık ürün olup bazı hayvan gruplarında bolca su ile seyreltilerek doğrudan dışarı atılırken bazı hayvan gruplarında üre yada ürik asite dönüştürülerek dışarı atılır
Amino asitlerin yapısında bulunan amino grubu bazik,Karboksil grubu asidik özellik gösterdiği için amfoter özellik gösterir Böylece hücrede meydana gelen pH değişimleri tamponlanır
Canlı vücudunda protein eksikliği durumunda bazı anormalliler ortaya çıkar Bu anormallikler yaraların geç iyileşmesi,alyuvar yapımında bozukluklar, enfeksiyonlara karşı bağışıklığın zayıflaması,kanda ozmotik basıncın azalması, büyümenin yavaşlaması sayılabilir

Kasların kasılmasını sağlayan aktin ve miyozinler protein yapıdadır Hücre içi ve hücre dışı ortamın ozmotik dengesinin korunmasında proteinlerde görev alır
VİTAMİNLER
Vücutta düzenleyici fonksiyon görürler Bazıları enzimlerin (Koenzim) yapısına katılır Sindirime uğramazlar Sindirim sisteminden doğrudan kana emilirler Vücutta enerji verici olarak kullanılmazlar
Yeşil bitkiler ihtiyaç duydukları vitaminleri kendileri sentezlerler İnsan ve hayvanlarda vitamin sentezi çok azdır Vitaminler sentezleyemeyenler için vitamindir Bir canlı için vitamin olan bir diğeri için vitamin olmayabilir Örnek:C vitamini insan,maymun ve kobaylar için vitamin olmasına rağmen diğer hayvanlarda sentezlenebildiği için vitamin değildir İnsanlar yalnız bazı provitaminleri vitaminlere çevirirler
Hetetrof canlılarda her vitamin,yalnızca kendine özgü reaksiyonun gerçekleşmesinde rol oynar
Not :Havuçta bulunan karoten(Provitamin-A) karaciğerde A vitaminine ,besinler ile alınan provitamin-D güneşin ultraviyole ışınları ile deride D vitaminine dönüştürülür
A,C,D,E vitaminleri oksijenden ,A,B,E,K vitaminleri ışıktan,C ve E vitaminleri ise demir ve bakır gibi maddelerle temastan bozulur
__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
|