06-03-2009
|
|
Şengül Şirin
|
Ala-Arça Suyu Efsanesi (Kırgızistan)
Ala-Arça Suyu Efsanesi
Ülke: Kırgızistan
Eskiden, çok eskiden Kırgız kabilesi, Yenisey tarafında yaşarmış Onlara orada Moğollar saldırır Kırgızlar'ın içinde akıllı bir kadın vardır O, beş altı muhafızı yer aramaları için gönderir Onlara;
"Gidiniz, varınız, bir yer var, çok güzel, hoş ve yeşil Yine orada öyle bir kuş var ki, çok hoş ötüyor Onun adı bülbül " der "Gidip orayı bulunuz Orası bizim mekânımız olsun "
Askerler aramaya başlarlar Ne kadar yürüdükleri, ne kadar yol aldıkları bilinmez Hava, dayanılmayacak derecede sıcak olduğu için yolda çoğu ölür Sadece bir asker kalır O da çok susar ve güçten kuvvetten kesilip yere yıkılır O yiğitin de sevdiği bir kız vardır Kız, düşünde sevdiği gencin baygın bir hâlde yattığını görür ve çıkıp aramaya gider Gelip bakar ki, oğlan yatıyor Ne kadar uyandırmaya çalışırsa da nafile!  O zaman kız ağlayıp Allah'a yalvarır: der
"Su olsam!" der Bunun üzerine kız suya çevrilir Bu arada kız oğlana tekinde bulunur: "Kalk, ben geldim!  " der
Oğlan, uğuldayan sesten sonra gözünü açıp bakar ki, su!  Sevinip sudan içer Bu arada bir kuş, çok güzel şekilde ötmektedir Oğlan sağına boluna bakar, yemyeşil bir yer  Bunun üzerine; "Demek benim aradığım yer burası!" diye düşünür
O zamandan beri Kırgızlar, Aladağ'a yerleşmişlerdir Ala-Arça Suyu bugün de sevdiğini çağırıp şırıldayıp durmaktadır
Kaynak: Ergun, Metin (1997), Türk Dünyası Efsanelerinde Değişme Motifi, 2 C , Ankara
|