Konu
:
Ne Nedir ?
Yalnız Mesajı Göster
Cevap : Ne Nedir ?
05-26-2009
#
16
Gözyaşı
Cevap : Ne Nedir ?
Kapitalizm Nedir ?
Kapitalizm; feodalizmden sonra sanayi devrimi ile ortaya çıkan bir toplumsal-ekonomik yapı ve üretim biçimidir
Sanayi devriminden önce ekonomi tarıma dayanıyordu
Feodalizmde tarım için vazgeçilmez üretim aracı olan toprağın özel mülkiyete bağlı olması kırda iki ayrı sınıf yaratmıştı
Toprağa sahip olan feodal aristokratlar ve serfler
Serfler çalışan sınıftandılar
Fakat ürettikleri ürünlerin bir kısmını toprak sahiplerine vermekle yükümlüydüler
Çünkü toprak kendilerinin değildi ve kullanma hakkını ancak ürünün bir kısmını vermekle elde ediyorlardı
Bu şekilde artı emek sömürüsü yapılıyordu
Şehirlerde ise kendi basit üretim aracına sahip olan manifaktür işçileri ve zanaatçılar vardı
Sanayi devrimi ile birlikte eski aletlerle üretim yapmak imkânsız hale geldi
Yeni gelişen üretim araçları çok pahalı oldukları için yalnızca büyük sermaye sahipleri tarafından satın alındı
Yeni gelişen üretim biçimi birçok sanayi dalına girdi ve eski sistemi hızla ortadan kaldırdı
Çünkü çok daha hızlı ve ucuz üretim yapılmaya başlandı
Eski işçilerin kendi basit aletleri artık gereksizleşti ve mülklerini böylece kaybetmiş oldular
Yeni kurulan fabrikaların da işçiye ihtiyacı vardı
Kapitalizm ve Burjuvazi
Kapitalizmin işleyişi emek sömürüsüne dayanır
Üretim araçlarına sahip olan ve işçilerin emek gücünü satın alan burjuvazi, emek gücü metaının değerini ücret biçiminde verir, fakat emek kendi değerinden fazlasını üretir
Bu artı değere burjuva el koyar
Sermayenin emek üzerindeki egemenliği kapitalizmin temelidir
Sermaye bu egemenliğinin gücünü burjuva sınıfının üretim araçlarının özel mülkiyetini elinde tutmasından alır
Kapitalizmin tasfiyesinin, yani işçilerin sömürülmesinin kaldırılmasının koşulu üretim araçlarının özel mülkiyetine son vermektir
Çünkü işçi, işçi kaldığı sürece artı değer yaratmak zorunda yani sömürülmek zorunda kalacaktır
Sınıflı toplumlardan kapitalizm aşamasında sömürü daha da “gönüllü” hale gelir
Köleler kırbaçla çalıştırılıyordu, fakat işçiler yaşam araçlarını elde etme baskısıyla çalıştırılıyor
Burjuva düzeninin olağan şeklinin demokrasi olması işçilerin sömürülmediği anlamına gelmez
Zaten olağan rejim şekli üretim ilişkileri ile de paraleldir
İşgücünün olabilmesinin koşulu, alan ile satanın yani işçi ile patronun eşit yurttaşlar olarak karşı karşıya gelip işgücünün belli süre ile satılması ve kullanma hakkının kapitaliste geçmesidir
Burjuvalar arasında da kanun karşısında eşit rekabet hakkı vardır
Kapitalizm genelleştirilmiş üretimidir
, insanların ihtiyacını karşılar fakat üretim kapitalist açısından kar amaçlı yapılır
Kapitalist üretim tarzı neyin ne kadar üretileceği hakkında ihtiyaca göre bir kural sunmaz
Piyasada arz talep ilişkileri çerçevesinde kapitalist, neyin üretileceğine “daha fazla kar” ilkesine göre karar verir
İşlerin iyi gittiği dönemde yatırımlar ve üretim fazlalaşır fakat bir süre sonra üretim fazlası sebebiyle işler kötüleşir ve kriz gerçekleşir
Kapitalist üretimdeki kuralsızlık sürekli bir döngü oluşturur
Bu kapitalizmin iç çelişkisidir, krizsiz kapitalizm düşünülemez
Gözyaşı tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul