Konu: Mide
Yalnız Mesajı Göster

Mide

Eski 05-23-2009   #1
Şengül Şirin
Varsayılan

Mide



Mide :




Besinlerin mekanik sindirimi, midenin kasılıp gevşeme hareketiyle devam ederKimyasal sindirim ise mide öz suyu içinde bulunan mide asidi ve enzimler tarafından gerçekleştirilirBöylece besinler parçalanarak küçük moleküller haline getirilmiş olurProteinlerin sindirimi midede başlar

Mide , büyük miktarda yiyeceğin geçici olarak depolandığı bir organ Rahatlıkla 15 litre sıvıyı içinde tutabildiği gibi, maksimum 4 litre sıvıyı tutma kapasitesi vardır

Midenin 3 ana bölümü vardır:

1-Fundus,

2- Korpus (gövde) ve

3-Antrum (midenin son bölümü)

Mide, içine giren yiyeceklerin kimyasal ve fiziksel olarak parçalandığı bir yerdir Mide içini örten ve Mukoza denilen örtü dokudan sindirim sıvıları salgılanır Mide içinde yiyecek varsa, her 20 saniyede bir dalgalar meydana getirerek sıvı ile katıyı birbirine karıştırıyor ( Kimus ) Sonuçta krem kıvamında yarı sıvı bir materyel meydana gelir Meydana gelen karışım ince bağırsaklar tarafından emilecek seviyeye geldiyse ,azar azar miktarlarda, pilor kanalını geçerek 12 parmak barsağına ( Duodenum ) geçer Sıvıların mideyi terk etmesi katılardan daha hızlıdır ve mideyi boşaltması yaklaşık 20 dakikayı alır Katı-sıvı karışımı materyelin mideyi terk etmesi ise yaklaşık 15 saati bulmaktadır

Mide salgı yapan bir organdır iç duvarlarında bulunan hücre ve bezler birçok önemli salgılar üretir: sindirim enzimleri , hormonlar , hidroklorik asit , intrensek faktör ( B12 vitamininin ince bağırsak son kısmından emilmesi için bu faktörün varlığı şarttır) Mide kendi çıkardığı asitten kendini korumak için yapışkan, alkalen-bazik bir mukus da üretir

__________________
Arkadaşlar, efendiler ve ey millet, iyi biliniz ki, Türkiye Cumhuriyeti şeyhler, dervişler, müritler, meczuplar memleketi olamaz En doğru, en hakiki tarikat, medeniyet tarikatıdır
Alıntı Yaparak Cevapla