01-23-2007
|
|
asyaland
|
hayır değil zaten cevabı bu kadar kısa da değil
artık cvbı da yazıyım :)))))
Diyelim ki 1 günahkar rahip olsaydı, 1 öğüne gittiğinde herkese bakacak hiç kimsede kara leke göremeyeceğinden sadece kendisinin günahkar olduğunu anlayacak ve 1 öğünün sonunda manastırı terkedecekti Diğer 39 rahip ise sadece bunun günahkar olduğunu görecek ve eğer ben günahkar değilsem 1 tane günahkar rahip var o da zaten bunun farkına varmıştır (ilk cümlede söylediğimiz sebepten ötürü) 1 öğünün sonunda terkeder 2 öğüne gelmez diye düşünür ve bu 39 rahip 2 öğüne de gelir Bunu ispatladık
Diyelim ki 2 günahkar rahip olsaydı, ikisi de 1 öğüne gittiklerinde sadece birbirlerinin günahkar olduklarını görecek ancak kendilerinden emin olamayacaklardı Bir önceki adımda neyi ispatlamıştık sadece 1 günahkar rahip varsa zaten 1 öğünün sonunda manastırı terkeder O zaman ikinci öğüne de gelirdi bu iki rahip ikinci öğünde de birbirlerini görürlerse demek ki 1 değil 2 tane günahkar rahip var 2 si de benim diye aynı anda düşünüceklerdi Diğer 38 rahip ise 1 öğünde sadece bu ikisini günahkar olarak görecek ve ben günahkar değilsem 2 tane günahkar rahip var, kendilerinden emin olmak için ikinci öğüne de gelirler ve o öğünün sonunda terkederler, yok eğer ben de günahkarsam bunlar üçüncü öğüne de gelirler diye düşünür O yüzden 38 rahip 3 öğüne de gelir ancak 2 öğünün sonunda bu iki günahkar rahip manastırı terketmişlerdir Bunu da ispatladık
Bir de 3 günahkar rahip için ispatlayalım (aslında mantık aynı) ve neden cevabın 21 olduğunu açıklayalım
Diyelim ki 3 günahkar rahip olsaydı, üçü de 1 öğüne gittiklerinde sadece diğer ikisinin günahkar olduklarını görecek ancak kendilerinden emin olamayacaklardı Birinci adımda neyi ispatlamıştık 1 günahkar rahipse 1 öğünün sonunda manastırı terkeder Üçü de 2 tane günahkar rahip gördüğü için 2 adımdaki ispatımızdan dolayı 2 öğüne zaten bunların geleceğini bilir O zaman bu üç rahip üçüncü öğüne de gelerek (kendilerinden emin olmadıkları için) gördükleri iki günahkar rahibin manastırı terkedip etmediklerine bakarlar 3 öğünde gene bu üçü karşılaşmışsa o zaman üçü de aynı anda anlar ki üçüncü bir günahkar rahip var o da benim Diğer 37 rahip ise 1 öğünde sadece bu 3ünü günahkar olarak görmüşler ancak kendilerinden emin değillerdir Günahkar rahiplerin düşündüklerinin aynısını düşünürler ancak bir farkla onlar 2 tane günahkar rahip görmektedirler diğer 37 rahip ise 3 tane Günahkar rahiplerin kendilerinden emin olmak için 3 öğüne de gelmeleri gerektiğini biraz önce söylemiştik ancak bunlar 4 öğünü de beklemek zorundadırlar Ancak o öğünde bu 3 rahibi görmezlerse günahkar olmadıklarını anlayacaklardır Bunu da ispatladık
Bu uzar gider, kısaca toparlarsak, yani matematiğin temel ilkelerinde tümevarımı bu probleme uygularsak:
1 günahkar rahip varsa 1 öğünün sonunda,
2 günahkar rahip varsa 2 öğünün sonunda,
3 günahkar rahip varsa 3 öğünün sonunda,
21 günahkar rahip varsa 7 günün 3 öğününün = 21 öğünün sonunda ancak kendilerinin de günahkar olduğunu anlar ve manastırı terkederler