Konu: Magnezyum
Yalnız Mesajı Göster

Magnezyum

Eski 05-17-2009   #1
Şengül Şirin
Varsayılan

Magnezyum




MAGNEZYUM
:
Erkeklerde 350 mg, Bayanlarda 280 mg, Hamile bayanlarda 320 mg Birçok enzimin tepkimesi için gereklidir ATP- ADP döngüsünde koenzim (bak enzimler) rolü vardır Kasların ve sinirlerin düzenli çalışması için, kemiklerin sağlığı için gereklidirKalsiyumun emilimine yardımcı olur




Azlığında damar genişlemesi, kan miktarında artma, aşrı duyarlılık, beyindeki Purkinje hücrelerinde bozukluk, böbrek bozuklukları, kramplar, büyümede durgunluk, saç dökülmesi, ödem ve sonuçta ölüm ortaya çıkarBu bozukluklar çok uzun süre mağnzyum alınmadığı zaman meydana gelir ; çünkü vücuttaki magnezyumun % 70'i kemiklerde depo edilmiş olarak bulunur

Magnezyumun büyük bir kısmı, organizmalar tarafından kalsiyum ile birlikte kabonat halinde tortul kayaçlar içersine depo edilmiştir

Temel kaynakları : Süt ürünleri, fındık, bütün tahıllar, baklagiller

DEMİR : Yetişkinlede 10 mg , Hamile bayanlarda 30 mg Vücut için gerekli esansiyel minerallerden biridir Hemoglobin (kırmızı kan hücresi),miyoglobin (kas pigmenti) ve enzim üretimi için gereklidir Vücuttaki demirin sadece %8'i kan damarlarından absorblanır Demir vücutta büyümeye yardım eder, yorgunluğa karşı ve hastalıklardan korunmada kullanılır Demir özellikle kadınlar için daha önemlidir Çünkü kadınlar 1 ay içinde erkeklerin kaybettiklerinden 2 kat daha çok miktarda demir kaybederler Bugün demir kadınlarda eksikliği en çok görülen mineraldir Ayrıca demir, vücuttaki B-grubu vitaminlerinin kullanımını arttırır

Temel kaynakları : Kırmızı et, tavuk, deniz ürünleri ve diğer hayvansal kaynaklarda, koyu yeşil sebzelerde, bütün tahıllarda, kuru meyveler ve diğer bitkisel kaynaklarda bulunur

BAKIR : Yetişkinlerde 15 mg - 3 mg Melanin (derimize renk veren pigment) ve hemoglobin pigmentlerinin sentezinde kullanılır Bakır olmazsa, demir hemoglobine bağlanamaz

Kan basıncını ve kalp atışını düzenlemede yardımcıdır Kan damarlarını, kemikleri, tendonları, sinirleri güçlendirir Bağışıklık sistemini destekleyebilir
Temel kaynakları : En zengin bakır kaynakları deniz ürünleri ve sakatatlardır Bunun dışında pekmez, fındık-fıstık, yeşil sebzeler, karabiber, kakao

ÇİNKO : Yetişkinlerde 15 mg, Hamile bayanlarda 30 mg

Bir çok olayda görev alır :
* DNA ve RNA sentezinde
* Kemiklerin gelişimi ve büyümesinde
* Hücre solunumunda
* Sindirim enzimlerinde ve enerji metabolizmasında
* Yaraların soyulmasında
* Karaciğerin zehirli maddeleri atımında
* Kalp atışı ve kan basıncının ayarlanmasında
* Tat ve koku alımında

Temel kaynakları :
Yağsız et, deniz ürünleri, yumurta, soyafasulyesi, peynir, istiridye, bira mayası, tahıllarda

İYOD : Yetişkinlerde 150 mg
Bir çok tiroit hormonun yapısına katılır Sinir ve kas hücrelerinin çalışmasında, tırnak, saç, deri, dişlerin gelişiminde ayrıca fiziksel ve zihinsel gelişimde etkilidir

Temel kaynakları :
Deniz ürünlerinde ve özellikle tuzlu su ürünlerinde Sardalya, istiridye, midye ve tuzlu su balıkları

FLOR: Yetişkinlerde 15 mg - 4 mg Sağlıklı dişler ve kemikler için gereklidir Dişlerde mine tabakasının sert oluşmasında yardımcıdır ve dişleri çürümekten korurFazla dozlarda toksik etki yapar

Temel kaynakları : Deniz ürünleri özellikle som balığı ve sardunya, peynir, et, çay, florlu su

KROM :
Yetişkinlerde 50 mg - 200 mg İnsülin hormonu ile beraber çalışarak , vücudun şeker kullanımını düzenler ve yağ asidi metabolizması için de gereklidir

Temel kaynakları :
Maya, karaciğer, yağsız et, kümes hayvanları, şeker pekmezi, yumurta, peynir ve bütün tahıllar

__________________

Alıntı Yaparak Cevapla