Konu
:
İslâmiyet Neden Köleliği Birden Bire Ortadan Kaldırmadı?
Yalnız Mesajı Göster
04-26-2009
#
1
KRDNZ
İslâmiyet neden köleliği birden bire ortadan kaldırmadı?
Neden İslâm hukuku, bu tür müesseselerle köleliği tedricen kaldırmayı gaye edindiği halde, birden bire köleliği lağvetmedi? sorusuna Hz
Peygamber, sosyoekonomik açıdan çok önem arz eden bir cevap vermektedir: Bilindiği gibi âyette mükâtebe akdi, "Eğer onlar hakkında hayırlı olduğunu biliyorsanız" şartına bağlanmıştır
Bu hayırlı olmayı, Hz
Peygamber şu ifadeleri ile açıklamaktadır:
"Yani bir san’at sahibi olup da kendi geçimlerini temin edecek durumda iseler ve hayatı tek başına yürütebilecek güç kendilerinde var ise akid yapınız
Aksi takdirde onları insanların üzerine yırtıcı köpekler gibi salıvermeyiniz"
Yani ister mükâtebe akdiyle veya isterse başka yollarla köleleri hürriyetlerine kavuşturarak âzâd etmek de her zaman hayırlı değildir
Düşünün ki, cemiyeti teşkil eden fertlerin yüzde ellisi köledir
Bir anda bunları hürriyetlerine kavuşturup sokaklara başıboş salıverdiğinizi tasavvur ediniz
Cemiyet hayatı felç olacaktır
Yıllarca belki asırlarca başkalarının yanında çalışmaya alışmış ve müstakil hayatı hiç denememiş insanları birden sokağa salıverirseniz, hem sosyal açıdan ve hem de ekonomik açıdan bu insanları felâkete sürüklemek manası taşıyacaktır
Köleliğin tedricî olarak kaldırılmasının en önemli hikmetlerinden birisi de budur
'Medeniyyet!' dediğin tek dişi kalmış canavar?
Ey ŞaiR! Bana Yağmurdan bahsetme, yağdır
KRDNZ
Kullanıcının Profilini Göster
KRDNZ tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul