Yalnız Mesajı Göster

Karbonhidratlar

Eski 04-25-2009   #1
Şengül Şirin
Varsayılan

Karbonhidratlar



KARBONHİDRATLAR
A-Monosakkaritler Genel Özellikleri
1-Hücre zarından geçerler
2-Hidrolize uğramazlar
3-Kan ve doku sıvısında bulunurlar
4-Karbonhidratların yapıtaşlarıdır
5-Fotosentezin ilk ürünleridir
6-Hücrede depolanmazlar
7-Riboz ve deoksiriboz nukleik asitlerin yapısına katılırlar
8-Suda çözünürler
9-Protein ve yağlarla bileşik oluşturabilirler
10-Enerji verici olarak kullanılırlar
11-Yapılarında glikozit bağı bulunmaz
12-Benedikt çözeltisiyle ısıtılırsa kiremit kırmızısı renk verirler
Örn:Glikoz,Galaktoz,Fruktoz,Mannoz,Ksiloz,Arabino z

B- Disakkaritler

Genel özellikleri :
1-Hücre zarından geçemezler
2-Sindirim enzimlerinden etkilenirler
3-Bitki ve memelilerde depolanabilir-memelilerde laktoz bitkilerde sukroz
4-Suda çözünürler
5-Kanda bulunmazlarSütte bulunurlar
6-Yapısında glikozit bağı vardır
Örn:Maltoz,Laktoz,Sukroz
Glikoz + Glikoz ----------Mal toz + Su
Glikoz + Früktoz ----------Sukroz + Su
Glikoz + Galaktoz ----------Laktoz + Su

C- Polisakkaritler
Genel özellikleri:
1-Hücre zarından geçemezler
2-(n)kadar glikozun birleşmesinden oluşurlar
3-Sindirim enzimleriyle hidrolize edilirler
4-(n-1)kadar su harcanır
5-Kanda bulunmazlar
6-Hayvanlarda ve bakterilerde glikojen bitkilerde nişasta olarak depolanır
7-Selüloz bitkilerde çeper maddesi olarak kullanılır
8-Bitki ve hayvanlarda sentezlenebilir
9-Selüloz bazı tek hücreliler hariç diğer canlılar tarafından sindirilemez

Çeşitleri:
1- Nişasta: Lügolle mavi renk verir
2- Glikojen : lügolle kahve rengi verirler
3- Selüloz: lügolle boyanmazlar
4- Pektin
5- Kitin

a-Nişasta


Genel Özellikleri
1-N kadar glikozun dehidrasyon undan oluşur
2-Olayda n-1 kadar H2O oluşur
3-Olayda n-1 kadar glikoz bağı kurulur
4-Bitkilerde depo karbonhidrattır
5-Suda çözünmez
6-Hücre zarından geçemez
7-Sentezleri hücre içinde olur
8-Hidrolizlerinde n-1 kadar su harcanır
9-Hidrolizleri hücre içinde ve hücre dışında olabilir
10-Lu gol ile mavi , mor rengi verir
11-Amilaz enzimi ile maltoz a yıkılırlar
12-Kanda görülmez

c-Selüloz

Genel Özellikler
1-n kadar glikoz dehidrasyonu ile birleşmesinden oluşur
2-Olayda n-1 kadar ters glikoz bağı oluşur
3-Olayda n-1 kadar H2O açığa çıkar
4-Sentezleri hücre içinde gerçekleşir
5-Hayvanlarda bazı bakteriler ve birkaç omurgasız hariç hidroliz enzimleri
bulunmaz
6-Bitkilerde yapı karbonhidrattır Hücre çeperini oluşturur
7-Suda çözünmezler
8-Lugol ile boyanmazlar

b-Glikojen Genel Özellikleri
1-N kadar glikozun dehidrasyon ile birlaşmesinden oluşur
2-Olayda n-1 kadar H2O açığa çıkar
3-Olayda n-1 kadar glikozit bağı kurulur
4-Sentezleri karaciğer ve çizgili kas hücrelerin de gerçekleşir
5-Hayvansal depo karbonhidrattır
6-Suda çözünür
7-Hücre zarından geçemez
8-Sentezleri Hücre içinde gerçekleşir
9-Hidrolizinde n-1 kadar su harcanır Olay hücre içinde ve hücre dışında
gerçekleşebilir
10-Lugol ile kahverengi rengini verir
11-Kanda görülmez



Karbonhidratların görevleri
1) 1-Canlılarda enerji verici madde olarak kullanılır 2-Bitki , mantar ve bazı bakterilerin hücre çeperi esas maddesini oluşturur 3-Hücre zarlarında protein ve yağlarla bileşikler oluşturarak tanımlayıcı ve tanıyıcı maddeler olarak görev yaparlar 4-DNA , RNA , ATP , FAD , NAD gibi önemli organik maddelerin yapılarına katılırlar


NOT
Hücrelerde kloroplast , levkoplast ,golgi aygıtı gibi organellerde sentezlenirler

Alıntı Yaparak Cevapla