KRDNZ
|
1981
1981
2 Ocak: Hikaye yazarı Eflatun Cem Güney öldü
5 Ocak: Atatürk'ün doğumunun 100 yılı nedeniyle ilan edilen 'Atatürk Yılı' törenlerle başladı
6 Ocak - Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) davasında gözaltında tutulan 39 kişiden 15'i tutuklandı Tutuklananlar arasında Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Kemal Nebioğlu da var 29 Ocak -Türk şiirinin kilometre taşlarından Özdemir Asaf, 58 yaşında İstanbul'da yaşama veda etti Toplum ilişkilerine yönelik temaları konu edinerek düşündürücü bir şiir evreni kuran Asaf'ın şiirine, duygu ve düşünce yoğunluğuyla birlikte, alay ve taşlama ögeleri egemendir Çok kullandığı sevgi, ayrılık, ölüm temaları, son dönem şiirlerinde giderek yerini kaçış ve umutsuzluğun tedirginliğine bırakmıştır
2 Şubat: Eski Sosyal Güvenlik Bakanı Hilmi İşgüzar, 'Adam kayırma, usulsüzlük, yolsuzluk, görevi kötüye kullanma, nüfuz ticareti ve çıkar sağlamak' suçlamasıyla Yüce Divan'a verildi
4 Mart: Paris Büyükelçiliği Çalışma Ataşesi Reşat Moralı ve Din Görevlisi Tecelli Arı, ASALA terör örgütü tarafından şehit edildiler
18 Mart: Sinema oyuncusu Cahide Sonku öldü
17 Nisan: Besteci Şekip Ayhan Özışık öldü
24 Nisan: MSP Genel Başkanı Necmettin Erbakan ile 33 arkadaşının, 'laikliğe aykırı hareketten' yargılanmasına, Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde başlandı
27 Nisan: Ünlü Türk müziği sanatçısı ve bestekar Münir Nurettin Selçuk öldü
30 Nisan: Eski Sosyal Güvenlik Bakanı Hilmi İşgüzar, Erzincan Ağır Ceza Mahkemesi'nce silah kaçakçılığı suçundan 2 yıl hapse mahkum oldu
24 Mayıs: THY'nin Haliç adlı yolcu uçağı Bulgaristan'ın Burgaz şehrine kaçırıldı Mürettebat ve yolcular tarafından, hava korsanları etkisiz hale getirildi
1 Haziran: MGK tarafından yayınlanan bir bildiri ile, ülkeyi 12 Eylül 1980 ortamına getiren siyasi partilerin eski yöneticilerinin demeç vermeleri ve yazı yazmaları yasaklandı Aynı bildiriyle, eski politikacıları övme, yerme ve eleştirme de yasaklandı
5 Haziran: Genel ahlak kurallarını bozduğu gerekçesiyle, eşcinsellerin sahneye çıkması İstanbul Valiliği'nce yasaklandı Daha sonra diğer başka valiliklerde bu yönde karar aldılar
30 Haziran: Anayasa, Siyasi Partiler ve Seçim yasalarını hazırlayacak olan 160 üyeli Kurucu Meclis Yasası, Milli Güvenlik Konseyi'nce kabul edildi
24 Temmuz: 'Laikliğe aykırı harekette bulunmak' suçlamasıyla Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı 1 Nolu Askeri Mahkemesi'nce yargılanan MSP Genel Başkanı ve 9 MSP'li hakkında tahliye kararı verildi
27 Temmuz: Kültür Bakanlığı tarafından; Besteciler Cemal Reşit Rey, Nevit Kodallı, Orkestra Şefleri Hikmet Şimşek, Gürer Aykal, Solistler İsmail Aşan, Tunç Ünver, Sahne Sanatçıları Meriç Sümen, Cüneyt Gökçer, Suna Korat ve Yıldız Kenter 'Devlet Sanatçısı' olarak seçildiler
18 Ağustos: MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş ve 586 MHP'li ve Ülkücü Kuruluşların yöneticileri hakkındaki yargılama Ankara Sıkıyönetim Kom Ask Mahkemesi'nde başladı Türkeş'in de aralarında bulunduğu 220 sanık için idam isteniyor
4 Eylül: MGK tarafından kabul edilen bir kanunla, gözaltı süresi 90 günden 45 güne indirildi
22 Eylül: Trakya'da planlı olarak yapılan 'sonbahar Tatbikatı' esnasında, bir jet uçağı karargah üzerine düştü 40 asker şehit oldu, 72 asker yaralandı
16 Ekim: Siyasi partilerin feshedildiğine dair kanun, MGK tarafından kabul edildi
21 Ekim: Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise 3 büyük barajı olan 'Atatürk Barajı' Devlet Başkanı ve Genelkurmay Başkanı Org Kenan Evren tarafından törenle faaliyete geçti
23 Ekim: 160 üyeli Danışma Meclisi çalışmalarına başladı Danışma Meclisi Başkanlığı'na, Konya Temsilcisi ve eski Başbakan Sadi Irmak seçildi
2 Kasım: Kağıt 5 000 liralıklar tedavüle çıktı
3 Kasım: Kapatılan CHP'nin eski Genel Başkanı Ecevit, siyasal demeç vermek ve yaymak suçundan dolayı, Ankara Sıkıyönetim Kom Ask Mahkemesi'nce, tek celse süren yargılanmasından sonra 4 ay hapis cezasına çarptırıldı
6 Kasım: Yüksek Öğretim Kanunu, MGK tarafından onaylandı ve eski Üniversiteler Kanunu yürürlükten kalktı
22 Kasım: Devlet Başkanı ve Genelkurmay Başkanı Org Kenan Evren, ilk yurt dışı gezisini, Devlet Başkanı General Ziya Ül Hak'ın davetlisi olarak Pakistan'a yaptı
24 Kasım: Atatürk'ün başöğretmenliği kabul edişinin yıldönümü olan 24 Kasım, 'Öğretmenler Günü' olarak ilk defa kutlandı
30 Kasım: Kültür Bakanlığı kaldırılarak, Turizm ve Tanıtma Bakanlığı'na bağlandı
3 Aralık: Bülent Ecevit, 4 aylık hapis cezasını çekmek için Ankara Kapalı Cezaevi'ne konuldu
-ABD Savunma Bakanı Casper Qeinberger Türkiye'ye geldi
22 Aralık: 52 sanıklı DİSK davası, Ankara Sıkıyönetim Kom Ask Mahkemesi'nde başladı
26 Aralık: Eski Cumhuriyet Senatosu Başkanı ve eski Başbakan Suat Hayri Ürgüplü öldü