Yalnız Mesajı Göster

1972

Eski 04-23-2009   #51
KRDNZ

1972

1972

p>6 OCAK- Atatürk devri dışişleri bakanlanndan Tevfik Rüştü Aras (doğ;1883) öldü
10 OCAK- Askeri Yargıtay; Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan hakkındaki ölüm cezalarım onayladı
10 OCAK- Bingöl'de deprem
11 OCAK- Boğaz Köprüsü'nü taşıyacak olan esas ana kabloların çekilmesine başlandı ve boğaz trafiği 7 saat süre ile kapatıldı

21 OCAK- Türk Havayollan'mn DC 9 tipi Marmara uçağı Hac dönüşü Adana civarında düştü, l hostes öldü
23 OCAK- İstanbul'da sabah saat 0300'ten akşam saat 1800'e kadar sokağa çıkma yasağı kondu 'Fırtına-1' tatbikatı adı altında anarşistler arandı (369 mahalle, 26810 bina ve 512000 daire)
24 OCAK- Pakistan Devlet Başkanı Zülfikar Ali Butto Türkiye'ye bir1 günlük ziyaret yaptı
24 OCAK- İnönü TBMM ortak toplantısında sıkıyönetim ve idamlar hakkında konuştu:' Siyasi suçlar için adam olmaması fikrindeyim, bunu kaldıranın Dünyada memleketler var ki idam cezasını büsbü226 1972tün kaldırmışlardır
24 OCAK- Sıkıyönetim 11 ilde 2 ay daha uzatıldı
30 OCAK- İstanbul'da Aksaray geçidi, hizmete açıldı
8 ŞUBAT- İnönü ve Churchill'in ikinci Dünya Savaşı'nda Adana'da yaptıkları gizli görüşmelere ait belgeler, aradan 25 yıl geçmiş oldu-ğundan dolayı, ingiliz usullerine göre incelenmeye açık tutuldu
8 ŞUBAT- Türkiye'de Haşhaş ekiminin yasaklanmasından sonra Amerika Devleti, ilk tazminat olarak 35 milyon TL verdi
24 ŞUBAT- 229 sanıklı Dev-Genç davasma, Ankara'da l Nolu sıkıyönetim mahkemesinde başlandı
28 ŞUBAT- İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Ord Prof Dr Kazım İsmail Gürkan (doğ: 1905) öldü
4 MART- Başkan Sunay; 181971 tarihine kadar işlenmiş orman suçlan-nin affı ile ilgili kanun metnim veto etti
6 MART- Deniz yollannın 125 milyon değerindeki turistik Marmara Yolcu Gemisi, yıllık revizyon için alındığı İstanbul Haliç Tersanesi'n-de yanarak battı
8 MART- Eski Başbakan Adnan Menderes'in büyük oğlu, DP genel başkan vekili Yüksel Menderes Ankara'da intihar etti
10 MART- TBMM Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan hakkında sıkıyönetim mahkemesinin vermiş olduğu ölüm cezasını onayladı
11 MART- Anarşist eylemlere katıldıkları ve Maltepe garnizonundan kaçanlara yardım ettikleri öne sürülen küçük rütbeli 57 subay ile 11 astsubay ordudan ihraç edildi
11 MART- İPRAŞ Rafinerisi, düzenlenen sade bir törenle CALTEX yetkilileri tarafmdan hükümete devredildi
13 MART- Ankara'da sokağa çıkma yasağı; 0030 - 0400 arasında uzatıldı
14 MART- Deprem 'Marmara Bölgesi'ni salladı
19 MART- Başbakan Nihat Erim Nixon'la görüşmek üzere, Amerika'ya
gitti 21 MART- Yüz yıllık bir yapı olan tarihi Kütahya Cezaevi yandı
23 MART- Cumhurbaşkanı Sunay; Gezmiş, İnan ve Aslan hakkındaki mahkeme kararım onayladı
24 MART- Başbakan Erim, Amerika'dan döndü
25 MART- Sıkıyönetim 11 ilde iki ay daha uzatıldı 27 MART- Ünye Radar Üssü'nde görevli üç İngiliz teknisyen kaçırıldı Kaçıranlar; Gezmiş, İnan ve Aslan'ın cezalarmın kaldınîmasmı istediler Niksar'ın Kızıldere köyünde, güvenlik kuvvetleri tarafmdan| sardan anarşistler, üç İngiliz teknisyenim öldürdüler Kendileri de -biri canlı diğerleri ölü olarak ele geçti Nihat Erim, İngiliz hükümeti-1 ne Türk milletinin teessürlerim bildirdi
28 MART- Başbakan Erim; 'Devleti maceraolara kurban etmeyeceğiz, bundan kimse şüphe etmesin!' dedi
30 MART- İzmir Sıkıyönetim Komutanlığı (0100-0400) gece sokağa çıkma yasağı koydu
30 MART- Başbakan Erim, anarşistler tarafından öldürülen 2 İngiliz ve 1 Kanadalı teknisyen için İngiliz ve Kanada Başbakanlanna taziye mesajı gönderdi
11 NİSAN- Sovyetler Birliği Devlet Başkanı Podgomi, Türkiye'ye geldi;
12 NİSAN- Amerika Birleşik Devletleri'nden satın alınan 'Oruç Reis' ile 'Uluç Ali Reis' adlı denizaltılar Gölcük donanma üssüne geldiler
22 NİSAN- Ana Muhalefet Partisi'nde anlaşmazlık yüze çıktı Parti; İnönü'cüler, Ecevit'çiler olarak ikiye bölündü İnönü CHP'de İttihat Terakki usullerine izin vermeyeceğim' dedi
29 NİSAN- Cumhurbaşkanı Sunay, yeni hükümeti kurmakla bağımsı/ kontenjan senatörü, Suat Hayri Ürgüplü (1903)'yü görevlendirdi
l MAYIS- Hürriyet Gazetesi'nin 25 yıldönümü kutlandı
3 MAYIS- İçinde Erdal İnönü'nün de bulunduğu saat 930'da Esenboğa'dan hareket eden THY'nin DC-9 'Boğaziçi' jet yolcu uçağı, 6 mürettebat ve 61 yokuşu ile 4 silahlı anarşist tarafından Sofya'ya kaçındı Kaçırılan uçağın rehin tutulan yolcu ve mürettebah 28 saat sonra serbest bırakıldı Kaçıranlara Bulgaristan'a iltica hakkı tanındı
4 MAYIS- Jandarma Genel Komutanı Org Kemalettin Eken'e Ankara'da suikast yapıldı, l anarşist ölü, diğeri yaralı ele geçti
5 MAYIS- İnönü; birer saat ara ile üç 'kalp spazmı' geçirdi
6 MAYIS- Gezmiş, Aslan, İnan hakkında verilmiş olan ölüm cezası, Ankara Cebeci Sivil Kapalı Cezaevi avlusunda yerine getirildi ;
7 MAYIS- CHP Olağanüstü Kurultayı'nda İnönü: 498, Ecevit: 709 oy aldi
8 MAYIS- İnönü, Atatürk'ün ölümünden beri aralıksız olarak 33 yıldır 3 (33 Yıl 4 ay, 11 gün) tamdığı CHP liderliğinden istifa etti Ecevit 'Devrimci kadrolar CHP'yi Atatürk ve İnönü'ye layık bir şekilde yaşatacak' Kemal Satır: 'İnönü hayatta iken İnönü'süz bir CHP nasıl, olacaktır?' dedi
14 MAYIS- CHP Özel Kurultayı 826 oy ile Bülent Ecevit'i Parti Genel Başkan seçti
15 MAYIS- Milli Savunma Bakanı Ferit Melen (doğ: 1906) kabineyi kurmakla görevlendirildi 2251972'de kurdu
Ferit Melen (MGP) Doğan Kitaplı (AP) İsmail Arar (CHP) Z Baykara (Dış) İ Öztrak (Dış) Fehmi Alpaslan (MFP) M İzmen (Kontenjan) F Kubat (Dış) Haluk Bayülken (Dış) Z Müezzinoğlu (Dış) Sabahattin Özbek (Dış) M Öztekin (CHP) Naim Talü (Dış) Dr K Demir (CHP) Haydar Özalp (AP) İlyas Karagöz (AP) Rifki Danışman (AP) A Rıza Uzuner (CHP) Mesut Erez (AP) N Kodamanoğlu (CHP) Yılmaz Akçal (AP) Turgut Toker (AP) N Sönmez (Dış) S İnal (Dış)
A Karaküçük (AP) Melen Hükümeti güven oyu aldı 24 MAYIS- Sıkıyönetim 11 ilde 2 ay daha uzatıldı
7 HAZİRAN- "Eminsular"ın emekli maaşlarım yükselten kanun Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi
8 HAZİRAN- Sunay ile Pakistan Devlet Başkanı Zülfikar Ali Butto, Ankara Esenboğa Havaalanında görüştü

12 HAZİRAN- CHP Genel Başkam Ecevit, eski başkan İnönü'yü evinde ziyaret etti
14 HAZİRAN- Anarşistlerin davaları serisine 'Sandık Cinayeti' olarak adlandırılacak olan yeni bir cinayet eklendi
17 HAZİRAN- Başbakan Ferit Melen, Batı Almanya Bavyera teli nunda 'Ordunun müdahale nedenleri'ni anlattı
18 HAZİRAN- Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi'nin temeli Adaııa'dti,| törenle atıldı
23 HAZİRAN- 31 yıl önce, 1941 yılının 23 Haziran günü, İngiltere'yejP derken torpillenerek batan Refah şilebi'nde şehit olan 167 subay, as¬subay ve erimizin hatırası için yapılan 'Refah şehitleri Abidesi' törenle açıldı
28 HAZİRAN- Haliç tersanesinde havuzda bulunan şehir hatlarının 'Eminönü' araba vapuru battı Şüpheler sabotajda birleşiyor
30 HAZİRAN- CHP XXI Kurultayı çahşmalanna başladı, inönü: 'Ece-vit'e yardımcı olmalıyız' dedi Genel başkanlığa Bülent Ecevit yeniden seçildi
4 TEMMUZ- Gelibolu - Evreşe ovası su baskınına uğradı
7 TEMMUZ- İstanbul Fener Ortodoks Küisesi Patriği Athenagoras İstanbul'da öldü
8 TEMMUZ-1954 yılından bu yana İstanbul'da özel bir klinikte tedavi altında bulunan eski Ürdün Kralı Tallal öldü

13 TEMMUZ- İstanbul'da Florya'da Sunay'ın başkanlığında İnönü'süz zirve toplantısı yapıldı Ferit Melen: Tağmaç ve komutanlar, görev
sürelerinin uzatılmasına karşı çıktılar' dedi 16 TEMMUZ- İmroz Metropoliti Dimitrios Papadopulos Fener Patrikliğine seçildi
19 TEMMUZ- Sıkıyönetim 2 ay daha uzatıldı
20 TEMMUZ- Giresun'un Dereli ilcesine bağlı İkisu Orman îşletmesi'nde bakkallık yapan Necati Güven 500000'nci işçi olarak törenle Almanya'ya uğurlandı 20 TEMMUZ- Ana muhalefet partisinden istifalar ve parti disiplinine uymadıkları gerekçesiyle ihraçlar başladı

23 TEMMUZ- Tanınmış kadın romancılardan ve Suat Derviş öldü
27 TEMMUZ- Emlak Vergisi Kanunu yürürlüğe girdi
29 TEMMUZ- Erciş'te şiddetli yağmur, 13 vatandaş kayıp

l AĞUSTOS- Fenerbahçe Spor Kulübüne büyük hizmeti geçmiş, iş adamı Müslim Bağcılar öldü
7 AĞUSTOS- Ani hava değişikliği büyük afetlere yol açtı Siirt'te kaybolanlar, Trakya ve Marmara'da kayıplar İstanbul'da fırtına
7 AĞUSTOS- CHP Yüksek Disiplin Kurulu; eski genel sekreter Kemal Satır ile eski Devlet Başkanı Ali İhsan Göğüs'ü partiden ihraç etti
230 19729 AĞUSTOS- İstanbul Üniversitesi eski rektörlerinden Ord Prof Dr Siddık Sami Onar (doğ: 1898) öldü
15 AĞUSTOS- Eski MBK üyesi İrfan Solmazer izinsiz olarak yurt dışına çıktı
18 AĞUSTOS- İstanbul Sanayi Odası Türkiye'nin yüz büyük finnasınm adım açıkladı 'Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık AŞ' ilk elli bü¬yük arasında
22 AĞUSTOS- Ozan ve gazeteci Orhan Seyfi Orhon (doğ: 1890) öldü
24 AĞUSTOS- KKK Org Faruk Gürler Genelkurmay Başkanlığı'na, Semih Sancar Kara, Kemal Kayacan Deniz, Muhsin Batur da Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na atandılar
25 AĞUSTOS- İstanbul-Ambarlı'daki Üniversite Sitesi'nin temeli atıldı

27 AĞUSTOS- Ankara ve çevresindeki yağışlar can ve mal kaybına sebep oldu
29 AĞUSTOS- Milli Eğitim Bakanlığı, yeni ilkokul yönetmeliğinde, ilkokul öğrencilerinin her pazartesi günü, Türküm doğruyum' ile başlayan geleneksel antlarının sonu: 'Ey, bu günümüzü sağlayan Ulu Atatürk, açtığın yolda, kurduğun ülkede, gösterdiğin amaçta hiç durmadan yürüyeceğime ant içerim, ne Mutlu Türküm diyene,' şeklinde değiştirildi
30 AĞUSTOS- 30 Ağustos Zafer Bayrami'nın 50'nci yıldönümü bütün yurtta büyük törenlerle kutlandı Gazetelerde, Kurtuluş Savaşı'nda şehit olanların listeleri yayınlandı Zafer yıldönümü dolayısıyla piyasaya gümüş elli liralık çıkarıldı
31 AĞUSTOS- Erdek'te büyük su baskını

4 EYLÜL- Cumhuriyetçi Parti kuruldu
10 EYLÜL- Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık AŞ ailesine 'Kelebek' Gazetesi de katıldı
11 EYLÜL- Uluslararası Gazeteciler Federasyonu 'II Dünya Kongresi' İstanbul'da (FİJ) toplandı
12 EYLÜL- TBMM açıldı Sandalye Durumu:
Parti Milletvekili Senatör AP 224 88 CHP 125 29 DP 40 8 MGP 14 11 CP 10 4 1972 231MP 4 -MHP l l BP 2 - Bağımsız 20 7 M Birlik - 18 Kontenjan - 15 Boş 10 2
15 EYLÜL- Edebiyatçı Baki Süha Ediboğlu (doğ: 1915) öldü
18 EYLÜL- MP kurucularmdan, eski ticaret bakanı Ahmet Oğuz (doğ: 1912) öldü
22 EYLÜL- Muvazzaf ve ihtiyat askerlikte geçen sürelerle, yedek subay okullarında geçen sürelerinin fiili hizmete sayılması hakkında kanun kabul edildi
23 EYLÜL- Sıkıyönetim iki ay daha uzahidı
26 EYLÜL- Afgan Kralı Zahir Şah ve eşi Ankara'y a geldi
27 EYLÜL- Deniz Kuvvetleri Günü kutlandı
1 EKİM- Boksör Cemal Kamacı, 635 kgda Avrupa profesyonel şampi¬yonu oldu
2 EKİM- Bağ-Kur yürürlüğe girdi
14 EKİM- 3 Beş Yıllık Kalkınma Planı senatoda kabul edildi
17 EKİM- Genç politikacılardan Kamuran Evliyaoğlu (Doğ: 1926) öldü;
17 EKİM- Gazeteci ve yazar Halil Lütfü Dördüncü (Doğ: 1906) öldü

19 EKİM- AP Büyük Kongresi Ankara'da toplandı Süleyman Demirel, yeniden başkan seçildi
19 EKİM- Başkan Sunay'ın özel demeci Hürriyet Gazetesi'nde yayınlandı
22 EKİM- THY'nm Truva' adlı uçağı, Sofya'ya kaçırıldı Uçak ve yolcular 38 saat sonra serbest bırakıldı
23 EKİM- Zonguldak - Kozlu İncir Harmanı ve Çaydamar kömür ocaklannda grizu patladı 20 işçi öldü, 76 işçi yaralandı

31 EKİM- Konya'dan İstanbul'a giden motorlu trenle bir iş katanın çarpışması sonunda 38 yolcu öldü 45'i ağır 90 yolcu yaralandı
1 KASIM- Cumhuriyet Senatosu Başkanlığı'na Anburnu seçildi
2 KASIM- Meclis Başkanlığma Sabit Osman Avcı seçildi
5 KASIM- CHP parti grubu Bakanlar Kurulu'nda bulunan 4 bakanını çekme kararı aldı
5 KASIM- İnönü, CHP'den ve Malatya milletvekilliğinden istifa etti

9 KASIM- Kırklareli panayırı
232 197216 KASIM- CHP'den ve milletvekilliğinden istifa eden İsmet İnönü Anayasa'mn 'Eski Cumhurbaşkanlarına tanıdığı' haktan yararlandı
ve 'İlk Tabii Senatör' olarak Cumhuriyet Senatosu'nda yemin etti ve yeni görevine başladı

19 KASIM- Yugoslavya'nın Müslüman başbakanı Cemal Biyediç ve eşi Kaziye Biyediç Türkiye'ye geldiler
21 KASIM- TRT'nin 1200 kvv'lık Ankara Radyosu uzun dalga verid is¬tasyonu Cumhurbaşkanı Sunay tarafından hizmete açıldı
22 KASIM- MP Genel Başkanı Osman Bölükbaşı, sağlık durumundan dolayı bu görevinden çekildi

25 KASIM- Kayseri Çinko İzabe (Çinkur) Fabrikasının temeli atıldı
1 ARALIK- Mevlana törenleri 30 Eylül 1207'de doğan ve 17 Aralık 1273'de Konya'da ölen büyük düşünür Mevlana Celaleddin-i Rumî anma törenleri genellikle 1-17 Aralık tarihleri arasında düzenlenir
2 ARALIK- Yeni 'Dernekler Kanunu' yürürlüğe girdi
6 ARALIK- Gazeteci ve yazar Adnan Veli Kanık (Doğ: 1916) öldü
10 ARALIK- Klasik Türk Müziği üstadlarından Kemanı Hakkı Derman (Doğ: 1907) öldü
12 ARALIK- THY'larının satın altığı DC-lOJet (345 yolcu) 'istanbul' yolcu uçağı hizmete girdi
14 ARALIK- Avrupa Konseyi'nde Türkiye'nin yönetim tarzı ile ilgili olarak tahkikat komisyonu kurulması istendi
15 ARALIK- İstanbul defterdarlık binası yandı Sabotaj üzerinde durul du

17 ARALIK- DP Büyük Kongresi'nde Ferruh Bozbeyli yeniden genel başkan seçildi
19 ARALIK- Gazeteci, yazar Ahmet Emin Yalman (Doğ: 1888) öldü

29 ARALIK- Ankara-Eskişehir yolunda bir greyder otobüsü biçti 19 ölü ve yaralı var

Garbın âfâkını sarmışsa çelik zırhlı duvar
Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var
Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir imânı boğar,
'Medeniyyet!' dediğin tek dişi kalmış canavar?

Ey ŞaiR! Bana Yağmurdan bahsetme, yağdır
Alıntı Yaparak Cevapla