04-22-2009
|
|
KRDNZ
|
1962
1962
1 OCAK- DP Bayındırlık ve Müh" Eğitim Bakanlanndan Tevfik Heri (doğ: 1911) öldü Cenaze töreninde olaylar çıktı
7 OCAK- Fethiye'de büyük yangın
18 OCAK- Komisyon 147'lerin üniversiteye dönmelerim kabul etti
26 OCAK- General Sıtkı Ulay, tabiî senatörlükten çekildi
1 ŞUBAT- İnönü: '  Açık konuşacağım Bir yandan yann, bir ikinci ihtilalin olacağı rüzgarı, bir yandan 27 Mayıs'ın intikamı alınmaya çalışılıyor, havası estiriliyor Herkes her sabah gazetesini açtığında yeni bir endişe ile karşılaşıyor Bu yüzden vatandaşın siniri bozuluyor  Hükümet yanınızdadır Hükümet kuvvetlidir ve sağlamdır Türki¬ye'de hiçbir maceraya yer yoktur ve olmayacaktır '
3 ŞUBAT- Eminsular 'Beyaz Kitap' yayınladı
5 ŞUBAT- VII Millî Eğitim şürası Millî Eğitim Bakanı Hilmi İncesu-lu'nun konuşmasıyla Ankara'da açıldı
8 ŞUBAT- Türkiye-Amerika Kredi Antlaşması imzalandı
14 ŞUBAT- Bayar, tedavi için Kayseri Cezaevinden Ankara'ya getirilerek Ankara Tıp Fakültesi'ne yatırıldı 17 2 1962'de tekrar geriye döndü
18 ŞUBAT- İnönü'nün radyodan Türk Milleti'ne mesajı: '  Türk Silahlı Kuvvetleri'ne tecavüz mahiyetim taşıyan her davranışın kesin bir azimle karşısındayız  Hiç kimse, hızla gelişmeye muhtaç olan bir milletin kaderi ile oynamaya mezun değildir '
22 ŞUBAT- Yirmi iki şubat Olayı Ankara'da Harp Okulu Komutanı Albay Talat Aydemir ve arkadaştan,
Hükümet darbesine teşebbüs ettiler Olay kısa saatler içinde bastırıldı Katılan subaylar emekliye sevk edildi
23 ŞUBAT- İnönü: '  Milletçe büyük bir badire atlattık  Bugün dünyaya karşı, milletiyle, ordusu ile dev kuvvetinde bir Türkiye vardır,' dedi
5 MART- Anayasa Nizaminin millî güvenlik ve huzuru bozan bazı fiiller hakkında (38 sayılı) kanun kabul edildi
25 MART- EOKA'cılar Kıbrıs'ta iki camiye bomba attılar Bayraktar Camii minaresi harap oldu
26 MART- Basın kartları yönetmeliğim yürürlüğe koyan (6/334) sayılı Bakanlar Kurulu karan yayınlandı
12 NİSAN- Üniversite öğretim üyelerinden bazılarının diğer fakülte ve 1962 159yüksek okullara nakline dair 27 10 1960 tarihli ve 114 sayılı kanunun bazı maddelerinin kaldırılması ve yeni hükümler eklenmesi hakkın¬da (43 saydı) kanun kabul edildi Bu suretle şurup giden ve 147'ler olarak adlandırılan konu halledildi
22 NİSAN- Anayasa Mahkemesi'nin kuruluşu ve yargılama usulleri hakkındaki (44 sayılı) kanun kabul edildi
22 NİSAN- Yüksek Hakimler Kurulu Kanunu (sayı: 45) kabul edildi
10 MAYIS- Asker kişiler tarafmdan 22-23 Şubat 1962 olayları dolayısıyla veya daha evvel bu olaylara esas teşkil edebilecek mahiyette işlenen fiil ve hareketler için ceza kovuşturulması yapılmaması hakkında (50 saydı) kanun kabul edildi (Bu suretle Talat Aydemir ve arkadaşları bu kez affedildiler)
22 MAYIS- CHP üe AP arasındaki 'Af tartışmağı sertleşti İlk kademenin, Ekim ayından önce çdonasmı isteyen AP Genel Başkanı Gümüş-pala'ya İnönü; '  Hükümet tebliği muvafakatiniz almarak yayınlan¬dı şimdi bundan haberiniz yokmuş gibi konuşuyorsunuz!  ' dedi
27 MAYIS- İstanbul'da Küçükçekmece'de atom reaktörü hizmete girdi
30 MAYIS- İnönü; AP'nin af üe ilgili tutumu üzerine istifa etti CHP-AP koalisyonu çekildi
2 HAZİRAN- İnönü, yeniden kabineyi kurmakla görevlendirildi Çok güç şartlar içinde koalisyon anlaşması imzalandı İkinci koalisyon kabinesi, 25 6 1962'de 259 lehte, 134 aleyhte, 4 çekimser oy üe güven aldı
9 HAZİRAN- Türkiye-Sovyetler Birliği telli telefon antlaşması imzalandı
15 HAZİRAN- Millet Partisi kuruldu (Bir süre önce CKMP'den ayrılan Osman Bölükbaşı, kurdu CKMP'den ayrdan 29 milletvekili ve sena¬tör katddı
20 HAZİRAN- Türkiye-Almanya sermaye yatınmiannm karşılıklı olarak teşvik ve himayesi antlaşması imzalandı
21 HAZİRAN- Türkiye'de ilk defa devlet eliyle kurulan ve 1882 tarihin-1 den itibaren 'Umumî Kütüphane', 'Beyazıt Umumî Kütüphanesi', S 'Kütüphane-i Umumî' adlarıyla hizmet gören İstanbul'da Beyazıt Umumî Kütüphanesi'nin adı Komisyonun 21 6 1962 gün ve 420-637 saydı kararıyla 'Devlet Kütüphanesi' olarak değiştirildi ve ihtiva ettiği koleksiyonları itibariyle 'Araştırma kütüphanesi' haline getirildi
26 HAZİRAN- Devlet bakardarmdan bir veya birkaçına 'Başbakan Yar-dımcdığı' verilebüeceği hakkındaki (55 saydı) kanun kabul edüdi
160 19628 HAZİRAN- Gülhane Askerî Tıp Akademisi, Ankara Tıp Fakültesi'n-den ayrıldı
16 TEMMUZ- Yüksek Planlama Kumlu kuruldu
17 TEMMUZ- Başbakanlıkta iktisadî işbirliği Komisyonu kuruldu
23 TEMMUZ- Türkiye-Amerika Kredi Antlaşması imzalandı
24 TEMMUZ- Türkiye, Müşterek Pazar'a ortak üye kabul edildi
6 AĞUSTOS- Birleşik Amerika Cumhurbaşkanı Yardımcısı Lindon B Johnson Türkiye'yi ziyaret etti (Bilahare Cumhurbaşkanı olmuştur )
26 AĞUSTOS- Demirci yangınında 139 ev yandı
27 AĞUSTOS- Amerika Barış Gönüllüleri Türkiye Bürosu kuruldu
3 EYLÜL- "Eminsular" Ankara'da miting yaptılar 5 EYLÜL- İğdır ve dolaylarında deprem
8 EYLÜL- Beş yıllık plan açıklandı
9 EYLÜL- Konya'da tarihî Aslanlı Kışla yandı
10 EYLÜL- Mecburî iskana tabi 55 Ağa'nın yerlerine dönmesi kabul
edildi
22 EYLÜL- Karabük Kok Fabrikası hizmete açıldı
1 EKİM- DP eski Bolu milletvekili, müebbet hapis, Reşat Akşemsettinoğlu Yunanistan'a sığındı
2 EKİM- Ankara'da nümayişler Başbakan İnönü konuştu: '  Esef verici hadiseler olmuştur Bunların büyük sorumluluğu hükümete aittir  Fakat bunlar hükümetin icraatı değildir Görevimizi ifa etmeye mecburuz Emniyeti temin edeceğünize güveniyoruz Vatandaşlara ilan ediyorum ki, bu türlü tecavüzlerin hiçbir taydaşı yoktur Olaylara hakimim, hiçbir şey olmayacaktır '
11 EKİM- Müşterek beyanname yayınlandı '  27 Mayıs Millî bir devrimdir
Büyük Meclis'in mensupları olan bizler, bir bütün halinde bu meşru temele yönelecek her tecavüzü birlikte karşılamaya azimli ve kararlıyız '
16 EKİM- Anayasi'yı ihlal suçundan Yüksek Adalet Divam'nca mahkum edilenlerin cezalarmın kısmen afh hakkındaki 78 sayılı kanun kabul edildi (258 tutukludan 7'si şartlı olarak tahliye edildi Kayseri Cezaevi'nde 57 Yassıada mahkumu kaldı )
23 EKÎM- Amerika; Sovyetlerin, Küba'yı bir nükleer üs haline getirilme-sini engellemek için adayı abluka etti Küba için konuşan Başbakan inönü; 'Buhranı Türkiye'ye sıçratmak için gayretler var  ' dedi
27 EKİM- İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi Ankara'ya geldi
1962 16129 EKİM- Ankara Şeker Fabrikası hizmete girdi
21 KASIM- TBMM; beş yıllık plam 219 kabul, 43 çekimser, 93 ret oyu üe kabul etti
22 KASIM- Kıbrıs Cumhurbaşkanı Makarios Türkiye'yi resmen ziyaret etti
2 ARALIK- Adalet Partisi'nin Büyük Kongresi (1 inci) Ankara'da toplandı Genel başkan Ragip Gümüşpala yeniden Genel Başkan Seçildi
3 ARALIK- Üst rütbeli 11 hava subayı görevinden alındı
7 ARALIK- CHP'de kaynaşma Gülek, Erim ve Avni Doğan partiden ihraç edildiler
14 ARALIK-16 CHP Kurultayı Ankara'da toplandı İsmet İnönü yeniden Genel Başkan seçildi
19 ARALIK- Milli Güvenlik Kurulu kuruldu
|
|