KRDNZ
|
1961
1961
2 OCAK- Kıbrıs'ta kuraklıktan zarar gören Türk çiftçisine yapılacak tohumluk buğday ve tohumluk arpa yardımı hakkındaki (199 sayılı) kanun kabul edildi
2 OCAK- T C Millî Birlik Komitesi'nce Temsilciler Meclisi'ne 18 üyenin seçildiği hakkında Millî Birlik Komitesi karan (No 35) yayınlandı:
Raif Aybar Yakup Kadri Karaosmanoğlu Adnan Başer Alp Kuran Remziye Batırbaygü Zekai Okan Fahri Belen Abdülkadir Okyay Nihat Reşat Belger Kagip Sanca Hakkı Kamil Beşe Necip San Rauf Gökçen Kemal Tamer Ferruh Güven Kemal Türkoğlu Münci Kapani Hıfzı Veldet Velidedeoğlu
3 OCAK- Ordu Yardımlaşma Kurumu Kanunu (sayı: 205) kabul edildi Aynı gün Basın İlan Kurumu kuruldu Bağımsız bir "Kürt devleti" kurmayı istemekle suçlanan 49 kişinin yargılanmasına Ankara'da başlandı
4 OCAK- Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet (sayı: 211) Kanunu 'nü kabul edildi
4 OCAK- Kabineyi kurma serbestisi için bütün bakanlar istifa ettiler Aynı gün Yıldız ve Müşfik Kenter1960-1961 sezonunun en başarılı sanatçıları seçildiler
5 OCAK- Gürsel, altı yeni bakan alarak yeni kabineyi kurdu
5 OCAK- Dumlupmar Zafer Abidesi'nin inşası hakkında (220 saydı) kanun kabul edildi
6 OCAK- Kurucu Meclis çalışmalara başladı Aynı gün Milli Birlik Komitesi,147 öğretim üyesinin üniversiteye dönmesi ile ilgili tasarıyı gündeminden çıkardı
8 OCAK- Ünlü güreşçi Yaşar Doğu öldü (doğ 1915)
10 OCAK- Basın mesleğinde çalışanlarla çalıştınlanlar arasındaki münasebetlerin tanzimi hakkındaki 5953 sayılı kanunun bazı maddelerinin değiştirilmesine ve bu kanuna bazı maddelerin eklenmesine dair (212 sayılı) kanun yürürlüğe girdi
14 OCAK- Memleketçi Cumhuriyet Partisi kuruldu
21 OCAK- Türkiye-Amerika Kredi Antlaşması imzalandı
7 ŞUBAT- Türkiye-Amerika uranyum Antlaşması imzalandı
11 ŞUBAT- Adalet Partisi, Cumhuriyetçi Meslekî Islahat Partisi, Çalış¬ma Partisi, Memleketçi Parti, Mutedil Liberal Parti, Türkiye İşçi Partisi  kuruldu
13 ŞUBAT- Yeni Türkiye ve Düstur Partileri kuruldu
26 ŞUBAT- Eski Millî Eğitim Bakanlanndan öğretmen, yazar Hasan Ali Yücel (doğ: 1897) öldü
27 ŞUBAT- Kurtuluş Savaşı komutanlanndan Tümgeneral Selahattin Adil (Doğ: 1881) öldü
6 MART- İngiltere Kraliçesi Elizabeth yurdumuzu resmen ziyaret etti
8 MART- Konya Çarşısı yandı
23 MART- Ankara Hacettepe Çocuk Hastanesi yandı
28 MART- Anayasanın halkoyuna sunulması hakkındaki (283 sayılı) kanun kabul edildi
l NİSAN- Siyasî faaliyete izin verildi
6 NİSAN- Temsilciler Meclisi'nde; subay ve astsubayların oy kullanmaları kabul edildi
23 NİSAN- 23 Nisan 1920'de TBMM'nin açıldığı İttihat ve Terakki Fırkası için yapılmış olan binada 'Türkiye Büyük Millet Meclisi Müze-si' açıldı
26 NİSAN- Seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri hakkındaki (298 sayılı) kanun kabul edildi
27 NİSAN- Türkiye-Sovyetler Birliği Demiryolu Nakliyat Antlaşması
imzalandı
30 NİSAN- İstanbul'da Kartal-Cevizli arasında büyük tren kazası
1 MAYIS- İzmit Kağıt Fabrikasi'nda yangm
5 MAYIS- Türkiye-Amerika Kredi Antlaşması
23 MAYIS- Muğla ve dolaylannda deprem
24 MAYIS- Cumhuriyet Senatosu üyelerinin seçimi hakkında (304 sayılı) kanun kabul edildi
24 MAYIS- Ankara ve İstanbul vüayetlerine şamil olmak üzere ilan edilmiş bulunan Sıkıyönetimin uzatılması hakkındaki Kurucu Meclis kararı yürürlüğe girdi
25 MAYIS- Milletvekili Seçimi Kanunu (sayı: 306) kabul edildi
27 MAYIS- T C Anayasası, Kurucu Meclis'te oylamaya katılan 262 üyenin 260 oyu ile kabul edildi
6 HAZİRAN- Türkiye-Almanya Kredi Antlaşması imzalandı
16 HAZİRAN- Yazar ve düşünür Peyami Safa (Doğ 1899) öldü
9 TEMMUZ- Anayasa'y a oy verme günü Kurucu Meclis'in seçtiği 21 kişilik Anayasa Komisyonu tarahndan hazırlanıp 9 7 1961'de halkoyuna sunulan Anayasa; oylamaya katılan 10 238 968 kişiden 6 348 715 oyla kabul edilmiş, 3 935 000 kişi (hayır oyu kullanmıştır Böylece katılma oranı yüzde: 75, Evet: 63'tür Halkın yüzde 65'i 'Evet', 35'i 'Hayır' oyu verdi
10 TEMMUZ- Millî Eğitim Bakanhğı'na bağlı olarak 'Din İşleri Genel Müdürlüğü' kuruldu
17 TEMMUZ- AnıtKabir projesini hazırlayan iki mimardan Prof Emin Onat (doğ 1908) öldü
21 TEMMUZ- Kurucu Meclis oybirliğiyle seçim tarihim 15 Ekim 1961 olarak tespit etti (Karar No 58)
7 AĞUSTOS- Şebinkarahisar'da büyük yangın
11 AĞUSTOS- Yassıada duruşmaları sona erdi
16 AĞUSTOS- Ankara ve İstanbul vilayetlerine şamil olmak üzere ilan edilmiş bulunan sıkıyönetimin uzatılması hakkında Kurucu Meclis'in (68 sayılı) kararı
24 AĞUSTOS-15 CHP Kurultayı Ankara'da toplandı
İnönü: '  Sabah erken kalkan babayiğitlerin Kurultayı basmalarım asla kabul etmiyorum,' dedi
3 EYLÜL- Başkan Gürsel'in başkanlığmda toplanan parti başkanlan, yapılacak milletvekili seçimlerinde; 27 Mayıs'ı zedelememek, "Eminsu" konusunu deşmemek, DP'yi methetmemek konusunda bir antlaşma imzaladılar
7 EYLÜL- Nedim Küçüközpulat'ın babası Abdülkerim Küçüközpulat ile annesi Fatma Adalet Küçüközpulat'a tazminat verilmesi hakkında (373 sayılı) kanun kabul edildi (28 Nisan 1960 tarihinde İstanbul Üniversitesi nümayişleri sırasında hayatını kaybettiğinden)
15 EYLÜL- Yüksek Adalet Divam'nca verilen ölüm cezalan hakkında Millî Birlik Komitesi Kararı
No 75, Yayın tarihi: 16 9 1961, sayı: 10908
15 EYLÜL- Yassıada Yüksek Adalet Divanı kararlan açıklandı Saat:
15 20 5 saat 20 dakika süren celsede, 15 sanık idama, 31'i müebbet hapse, 408'i çeşitli hapis cezalarım mahkum oldular 133 sanık da beraat etti
1) Ölüm cezasma çarptırılanlar: Celal Bayar, Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu, Hasan Polatkan
Karar, Millî Birlik Komitesi'nin 15 9 1961 gün ve 75 sayılı kararıyla onaylanmıştır Ancak, düşük Cumhurbaşkanı Celal Bayanın 65 yaşını bitirmiş olması dolayısıyla verilen ölüm cezası müebbet ağır hapse çevrilmiştir
2) Ölüm cezasma mahkum edilen; Refik Koraltan, Agah Erozan, İbrahim Kirazoğlu, Ahmet Hamdi Sancar, Nusret Kirişçioğlu, Bahadır
Dülger, İman Kalafat, Baha Akşit, Osman Kıvrakoğlu, Zeki Erataman ve Rüştü Erdelhun'ün cezalan, 15 9 1961 gün ve 75 saydı kararla müebbet ağır hapse çevrilmiştir
16 EYLÜL- Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan hakkında verilen ölüm cezası İmralı Adaşı'nda yerine getirildi
17 EYLÜL- Adnan Menderes hakkında verilen ölüm cezası İmralı Adası'nda yerine getirildi
19 EYLÜL- Eski başbakanlardan Prof Şemsettin Günaltay (Doğ: 1883) öldü
l EKİM- İktisadî İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı Türkiye Teknik İşbirliği Temsilciliği kuruldu
15 EKİM- Genel seçimler 27 Mayıs İhtilali'nden sonra ilk seçim; Türk Silahlı Kuvvetleri verdiği sözü tuttu Katılma oranı yüzde 81
AP : 158 milletvekili 70 senatör CHP : 173 milletvekili 36 senatör CKMP : 54 milletvekili 16 senatör YTP : 65 milletvekili 28 senatör
25 EKİM- Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gerçekleştirdiği ihtilalden 17 ay sonra, 2 Cumhuriyetin ilk Meclisi, Orgeneral Cemal Gürsel tarafından açıldı
26 EKİM- Orgeneral Cemal Gürsel; 607 oydan 434 oy ile Cumhurbaşkanı, Suat Hayri Ürgüplü, Senato; Fuat Sirmen, Meclis Başkanı seçildi¬ler
10 KASIM- İnönü, Kabineyi kurmakla görevlendirildi Gürsel: '  İçinde bulunduğumuz güç şartları çözümleyecek bir kişiye görev verdim,' dedi
20 KASIM- İnönü; CHP-AP Koalisyon kabinesini kurdu
2 ARALIK- Malatya Milletvekili İsmet İnönü'nün Başkanlığı altında kurulan kabine 4 red, 78 çekimsere karşı 269 oyla güven aldı
23 ARALIK- Başbakan İnönü konuştu: '  Af, Hükümet programına alınmıştır Bardağı taşıracak bir damla daha koyamayacağım Bu durumda herkesin bana yardım etmesi lazımdır Bardaklar doldurulmuştur Taşıramam Bir damla daha ilave edemem Dün söylediklerime bugün ilave edecek tek cümle yoktur Huzuru behemehal getireceğiz Bütün sınıfların huzur içinde yaşaması lazımdır '
24 ARALIK- Tevfik Fikret'in Eyüp'te bulunan mezarı, törenle Aşiyan'a nakledildi