Yalnız Mesajı Göster

Cevap : Şifalı Bitkiler

Eski 04-20-2009   #14
Şengül Şirin
Varsayılan

Cevap : Şifalı Bitkiler



:: K :: ( ŞİFALI BİTKİLER )




Kabak (cucurbita) : Kabakgiller familyasından, meyvası sebze olarak kullanılan, otsu bir bitki cinsidir Kökü saçak şeklindedir Gövdesi sürüngen, köşeli, ince ve çok uzundur Üzerinde sert ve kısa tüyler bulunur Yaprakları büyük, kaba, tüylü; çiçekleri sarıdır Meyvesi, etli ve suludur İçinde kabak çekirdeği denilen pek çok tohum vardır
Faydası : İdrar söktürür ve idrar tutukluğunu giderir Böbrek ve mesane iltihaplarını temizler Prostattan doğan şikayetleri giderir Mide ve bağırsaklara yumuşaklık verir, kabızlığı giderir Basuru olanlar için faydalıdır Yüksek tansiyonu düşürür Göğsü yumuşatır, öksürüğü keser Helvacıkabağının çekirdekleri bağırsak kurtlarının düşmesine yardımcı olur Lapası dıştan tatbik edilecek olursa boğaz ağrılarını ve kadınlarda görülen akıntıyı keser
Kabakulakotu (venüsçiçeği) : İkiçeneklilerden; 70-80 cm boyunda ince saplı tırmanıcı bir bitkidir Çiçekleri koyu kahverengidir Kokusu pistir
Faydası : İdrar söktürür Aybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlar
Kafuru (kafur) : Tabiatta, bir çok bitkide bulunur Tıpta kullanılan kafuru "Japonya Kafuru"dur "Cinnamomun Camphorea" ağacının odunu, su buharıyla distile edilerek elde edilir Kafuru renksiz, şeffaf, billuri yapılı, gevrek parçalarıdır Kokusu hususi ve keskin, lezzeti sonradan serinlik veren acı ve yakıcıdır 204 santigrat derecede kaynar Adi sıcaklıkta uçar Suda çok az erir Alkolde, eterde, kloroformda, benzolde ve yağlarda çok erir
Faydası : Kan dolaşımını kuvvetlendirir Beyni ve sinirleri uyarır Kalp yetersizliğini giderir Solunum sistemini uyarır Bronşların ifrazatını arttırır İspirto ile karıştırılmış kafuru, ağrıları ve kepeklenmeyi keser Akciğer hastalıklarında faydalıdır Ateşli hastalıklarda, uyuşturucu maddelerde zehirlenmelerde ve gece terlemelerinde de kullanılır Tıpta kafurulu yağ, kafurulu ispirto gibi terkipler kullanılır
Kahkahaçiçeği (çitsarmaşığı) : Çitsarmaşığıgiller familyasından, uçları mavi çizgili beyaz çiçekler açan bir çeşit sarmaşıktır
Faydası : Kabızlığı giderir Hazmı kolaylaştırır
Kahve (coffea) : İkiçenekliler sınıfının, kökboyasıgiller familyasından, vatanı Afrika olan, fakat Asya ve Amerika'nın tropik bölgelerinde yetiştirilen, 20 kadar çeşidi olan bir ağaçtır En çok bilineni Arabistan kahvesi'dir 7-8 metre boyunda bir ağaçtır Yaprakları sivri uçlu olup, kenarları dalgalıdır Çiçekleri beyaz ve hoş kokuludur Meyvesi kiraza benzer; içinde ince iki çekirdek bulunur Her çekirdeğin içinde aynı şekilde bir tohum vardır Tohumlarında, kafein alkoloidleri vardır
Faydası : Kandolaşımını sağlar Uykuyu kaçırır, düşünmeyi kolaylaştırır Yarımbaş ağrılarını dindirir Uyuşturucu maddelerle zehirlenmelerde faydalıdır Boğmaca öksürüğünü keser Nikris ağrılarını teskin eder Tansiyonu yüksek olanların kahve içmemesi tavsiye edilir Ayrıca fazla miktarda içildiğinde uykusuzluk, sinir bozukluğu ve çarpıntı yapar
Kakao (hindbademi) : İkiçenekliler sınıfının sterculiaceae familyasından, vatanı tropik Amerika olan bir ağacın meyvesidir Kakao ağacı 4-10 metre boyundadır Yaprakları derimsidir Çiçekleri her mevsimde açar Meyvelerinin içinde kestane büyüklüğünde tohumları vardır Tohumlarının içeriğinde teobromin denilen alkoloid vardır Bu madde uyarıcıdır Tohumlarından kakao yağı çıkarılır Kozmetik sanayiide ve eczacılıkta fitil yapmakta kulanılır Tohumlarının yağı alındıktan sonra elde edilen kakao tozuna çikolata denir
Faydası : Uyarıcı, iştah açıcı ve kuvvet vericidir İdrar söktürür Vücuttaki zehirlerin dışarı atılmasını sağlar Böbrek iltihaplarını giderir Fazla içildiği takdirde çarpıntı ve baş ağrısı yapar
Kakule (cardamon) : İkiçenekliler sınıfının, zencefilgiller familyasından bir bitkidir Hindistan'da ve Asya'nın sıcak bölgelerinde yetişir Meyvesi 1-2 cm boyunda bir kapsüldür İçinde birbiri üzerine oturan siyah, prizmatik tohumları vardır Meyveler tamamen olgunlaşmadan toplanır İçeriğinde sineol, terpineol ve asetat vardır
Faydası : Ferahlık verir İştah açar Mide rahatsızlıklarını ve gazları giderir Vücuda rahatlık verir
Kanaryaotu (senecio) : Bileşikgiller familyasından bir bitki cinsidir Adikanaryaotu denilen çeşidi, bütün yıl boyunca çiçek açan 10-40 santimetre boyunda bir veya iki yıllık otsu bir bitkidir Çiçekleri küçük silindir şeklindedir Meyvelerinin içeriğinde uçucu yağ, tanen, reçine, inulin vardır Köklerinde ise; "Senecin" ve "Senecionin" adlı iki alkoloid bulunur
Faydası : Aybaşı kanamalarını düzenler Aybaşı ağrılarını keser Bağırsak kurtlarını düşürür İshal, dizanteri ve kanamalarda faydalıdır Yaraları iyileştirir Romatizma ağrılarını keser
Kantaron (kantariyyon) : İkiçenekliler sınıfının, bileşikgiller familyasından, bütün dünyada, özellikle ılıman bölgelerde yaygın olan çok yıllık veya bir yıllık bitkidir Kırmızı, sarı, mavi ve nadiren beyaz çiçekli olanı bulunur Kökü acıdır Bu türüne "Büyük Kantaron" da denir Çoğunlukla kökü kullanılır Yaz aylarında toplanıp kurutulur
Faydası : Vücudu kuvvetlendirir Ateşi düşürür İştah açar, hazmı kolaylaştırır İshali keser Nekahat devresini kısaltır Nezle ve bronşite faydalıdır Öksürüğü keser Mide ağrılarını dindirir Yaraların iyileşmesinde yardımıcı olur Astım, mide ülseri, midede asit fazlalığı, akciğer hastalıkları, damar sertliği ve sinir iltihaplarında da faydalıdır
Karaağaç (ulmus) : İkiçenekliler sınıfının, karaağaçgiller familyasından, kışın yaprak döken, bir çeşit orman ağacıdır Yaprakları kısa saplı, kenarları çift dişlidir Çiçekleri salkım şeklindedir Odunu iyidir Hekimlikte kabukları kullanılır
Faydası : Ağrıları keser Yara ve bereleri tedavi eder Yaprakları kaynatılıp, içilecek olursa kandaki şeker miktarını düşürür
Karabaşotu (lavadula stoechas) : Ballıbabagiller familyasından, bir veya çok yıllık otsu yahut dip kısmı odunsu bir bitkidir Ezildiği zaman çok kuvvetli ve hoş olmayan bir koku çıkarır Çiçekleri mavi veya menekşe rengindedir Bir türünden karabaşyağı denilen bir esans çıkarılır Yurdumuzda alçak makilerde bulunur
Faydası : Ağrıları geçirir Kalbe kuvvet verir Damar sertliğinde faydalıdır Balgam söker Sara ve beyin hastalıklarında kullanılır Uyuşukluğu giderir, zindelik verir
Karabiber (dar-i fülfül) : İkiçenekliler sınıfının, karabibergiller familyasından, vatanı Doğu Hindistan olan, yaprak dökmeyen tırmanıcı bir bitkidir Yaprakları yürek biçiminde ve damarlıdır Çiçekleri sarkıktır Meyveleri küçük, toparlak ve sapsızdır
Faydası : Mideyi ısıtır İştah açar Hazmı kolaylaştırır Mide ve bağırsaklardaki mikropları öldürür Gaz söktürür ve gaz birikmesine engel olur Şeker hastalığının ilerlemesini durdurur İdrar söktürür Enerji verir Cinsel istekleri kamçılar Sinirleri kuvvetlendirir Yiyeceklerde baharat olarak kullanılır Damar sertliği, yüksek tansiyon, egzama, üremi, bağırsak iltihabı ve romatizmadan şikayet edenler, mümkün olduğu kadar az kullanmalıdırlar
Karamuk (agrostemma githago) : Karanfilgiller familyasından, yurdumuzda hububat yetiştirilen tarlalarda görülen, çoğu zaman buğdayla karışık olarak biten, 30-100 cm yüksekliğinde, tohumları zehirli bir bitkidir Üzeri tüycüklerle kaplıdır Yaprakları almaşıktır Çiçekleri büyük ve güzel ve morumsu pembe ve ender olarak da beyazdır
Faydası : Soğuk algınlığını giderir
Karanfilağacı (caryophyllus aromaticus) : Mersingiller familyasından anayurdu Molük adaları olan ve birçok tropik ülkelerde ve başlıca Zengibar, Filipinler ve Hindistan'da yetiştirilen, kış aylarında yaprak dökmeyen bir ağaçtır Çiçeğinin tomurcuklarına karanfil denir Baharat olarak kullanılır Çiçeklerinden elde edilen karanfilyağının içeriğinde hidrokarbür, euganol, salisilik asid ve karyofilin vardır Güzel kokuludur Tadı acıdır Baharat olarak kullanılır
Faydası : Mikropları öldürür Ağrıları dindirir Sinirleri uyarır Hazmı kolaylaştırır Koku giderir İştah açar İshali keser Bedeni ve zihni yorgunlukları giderir Cinsel arzuları kamçılar Doğumu kolaylaştırır Karanfil esansı diş macunlarında kullanılır
Karanfilçiçeği (dianthus caryophyllus) : İkiçenekliler sınıfının, karanfilgiller familyasından; karşılıklı ensiz sivri yapraklı, düğüm düğüm ince saplı, 300 kadar çeşidi bulunan, otsu bir süs bitkisidir Yaprakları pembe, beyaz veya kırmızıdır Ençok tanınan türü çiçek karanfili'dir Çok hoş kokuludur Yapraklarından şurup yapılır
Faydası : Ateş düşürür, terletir İştah açar Mide üşütmesinden doğan şikayetleri giderir Dağkaranfilinin çiçekleri balla karıştırılıp yenirse, iktidarsızlığı giderir
Karanfilkökü (geum urbanum) : Gölgelik yerlerde yetişen sarı çiçekli bir çeşit bitkinin, karanfil kokulu köküdür İlkbahar ve yaz aylarında toplanıp, kurutulur İçeriğinde tanen vardır
Faydası : Mide ve bağırsak bozukluklarını giderir İshali keser İştah açar Ağrıları dindirir Sinirleri kuvvetlendirir
Kardeşkanı (ejderkanı) : Birçenekgiller sınıfının, zambakgiller familyasından, Kanarya adalarında yetişen bir ağaç veya ağaçcıktır Gövdesi kalındır Yaprakları sert ve kılıç şeklindedir Dallarının ucunda demet şeklinde toplanmıştır Yaşlı gövdelerden, boyacılıkta kullanılan, reçinemsi kırmızımtırak bir özsu akar
Faydası : Yaraları tedavi eder Dış kanamaları keser
Karnabahar (karnabit) : Turpgillerden; vatanı Doğu Akdeniz bölgesi olan 2 yıllık otsu bir bitkidir Yaprakları koyu yeşil, çiçekleri beyaz veya sarımtıraktır Kış sebzelerindendir Lahanaya benzer Aslında, lahananın çiçek saplarının kısalıp etlenmesiyle lahanadan türemiştir Yenen kısmı, henüz açmamış yoğun çiçek durumudur Yurdumuzda; güzlük turfanda karnabahar, kışlık karnabahar ve mart karnabahar olmak üzere üç çeşidi vardır Fosfor ve vitamin bakımından çok zengindir
Faydası : Zihin yorgunluğunu giderir Cinsel gücü arttırır Sinirleri kuvvetlendirir İdrar söktürür Dalak hastalıklarına iyi gelir Şeker hastalarına faydalıdır Kalp hastalıklarında şikayetlerin azalmasında yardımcı olur
Karpuz (harbuz) : Kabakgiller familyasından; sürüngen gövdeli, parçalı sert yapraklı, sarı çiçekli, iri meyveli, bir yıllık bir bitkidir
Faydası : Kanı temizler Vücuda serinlik verir Böbreklerdeki kum ve taşların dökülmesine yardım eder Kemiklerin gelişmesine yardımcı olur
Kasıkotu (fıtıkotu) : Karanfilgiller familyasından; Avrupa'da, Asya'da ve yurdumuzda yetişen, toprak yüzeyinde yatık olarak gelişen bir veya çok yıllık bitkilerdir Yaprakları küçüktür ve kümeler halindedir Hekimlikte; toprağın üstünde kalan kısımları kullanılır
Faydası : Böbrek ve mesane hastalıklarını giderir Fıtıkta faydalıdır İdrar söktürür Vücuda rahatlık verir Kasık şişmelerini indirir Bademcik iltihap ve şişmelerini tedavi eder
Kasımpatı (krizantem) : Bileşikgiller familyasından; sonbahar aylarında çiçek açan bir süs bitkisidir Birçok çeşidi vardır,
Faydası : Bir türünden böcek öldürücü ilaç yapılır
Kasnı (galbanum) : Maydanozgillerden; çadıruşağıotu ile şeytanteresi ağacı gibi bitkilerden elde edilen bir çeşit zamktır Kokusu kuvvetli tadı acıdır
Faydası : Ağrı kesicidir Spazmları önler
Kaşıkotu (cochleria) : Turpgiller familyasından; Mart'tan Temmuz'a kadar beyaz çiçekler açan, güzel yeşil renkli bitkidir Hardala benzer Lezzeti acı, kokusu keskindir Yaprakları etli, kenarları kaşık gibi içeri doğru kıvrıktır Taze yapraklarında acı ve yakıcı bir esans vardır Yaprakları ve kökü kullanılır Taze iken kullanılır
Faydası : Skorbütte ve sıracada faydalıdır Diş eti iltihaplarını giderir Diş etlerini kuvvetlendirir
Kaşu (cacho) : Kaşu akasyasının odunundan elde edilen bir maddedir Kahverengi, kokusuz bir kütledir Soğuk suda kısmen, sıcak suda ve alkolde tamamen çözünür
Faydası : İshali keser Vücuda kuvvet verir
Katırtırnağı (genista luncea) : Baklagiller familyasından; dik duran çalı halinde, her zaman yeşil olan odunsu bir bitki cinsidir Genç sürüngenler, narin yapılıdır Üzerinde çok sayıda yaprak bulunur veya yapraksızdır Çiçekleri sarıdır
Faydası : İdrar ve balgam söktürür Hazmı kolaylaştırır Böbrek ve safra kesesi taşlarının düşürülmesine yardım eder Mesane hastalıklarını tedavi eder Romatizma ve nikriste de faydalıdır Kabızlığı giderir Kalp hastalıklarında da kullanılır
Katrancı (sedirağacı) : Çamgiller familyasından; Lübnan dağlarında ve yurdumuzda Toros dağlarında yetişen 40 metre kadar boyu olan çok gösterişli ve heybetli bir ağaçtır Dalları yataydır Yaprakları iğne gibi olup, demet şeklindedir Renkleri, genç yaşında koyu yeşildir Zamanla açık mavi yeşile dönüşürler Kozalağı, olgunken açık kestane renkli, uzunca, oval şeklinde ve 8-12 cm boyundadır Tohumlarında reçine vardır Odunu kokuludur
Gövde ve dallarının kapalı yerlerde yakılmasıyla sarıkatran elde edilir

Faydası : Mikrop öldürücüdür Cilt solunum yolları hastalıklarında kullanılır İdrar söktürür
Katranköpüğü (agaric) : Çayır mantarlarındandır Şapkasının alt yüzü dilim dilimdir
Faydası : Solunum yolları hastalıklarında kullanılır
Kavakağacı (populus) : Söğütgiller familyasından, sulak yerlerde yetişen bir çeşit ağaçtır Akkavak, titrekkavak, tellikavak, servikavağı, karakavak, Hollandakavağı gibi çeşitleri vardır Hekimlikte karakavak kullanılır
Karakavak 25-30 metre boyunda, gövdesi kalın bir ağaçtır Yaprakları üçgen şeklinde, dişli ve tüysüzdür Yaprak tomurcukları tanen, uçucu yağ, mum, salisin ve populin adı verilen glikozitleri taşır

Faydası : Kavak tomurcuklarından hazırlanan merhemler basur memelerinin ve romatizmanın lokal tedavisinde kullanılır Karakavak odunun yakılmasından kömür elde edilir Mide ve bağırsaklardaki gazı giderir Yine bu kömürden yapılan diş tozları da dişlerin temizlenmesinde ve dişetlerinin kuvvetlendirmekte kullanılır
Kavun (cucumis melo) : Kabakgiller familyasından; vatanı Küçük Asya olan, sürüngen gövdeli, iri meyveli bir yıllık bir bitkidir Yaprakları oldukça büyüktür ve yürek biçimindedir Çiçekleri, yapraklarının koltuğundan çıkar Meyvesi sulu ve güzel kokuludur
Faydası : Sinirleri yatıştırır Rahat bir uyku verir Böbrekleri ve kanı temizler Cide temizlik verir İdrar söktürür Böbreklerdeki kum ve taşların dökülmesine yardım eder Nikris ve romatizma şikayetlerinin hafiflemesini sağlar Akciğer veremi ve kansızlıkta da faydalıdır Kabızlığı giderir Basur memelerinin şikayetlerini azaltır Vücuda serinlik verir Mide ve bağırsaklarda ülser veya iltihap olanlarla, şeker hastaları ve yüksek tansiyonlular yememelidir
Kayakoruğu (kulakotu) : Damkoruğugiller familyasından; tam ve etli yapraklı odunsu veya otsu bir bitkidir Çiçekleri salkım biçimindedir Yeşil kısmı acıdır
Faydası : Yeşil kısımları zeytinyağı ile karıştırılıp, merhem yapılır Cilt iltihaplarında, egzamada, nasır tedavisinde kullanılır

Alıntı Yaparak Cevapla