|  04-17-2009 | #1 | 
	| 
Şengül Şirin  | 
				  Bakteriler 
 
            BAKTERİLER
 
 
 GENEL ÖZELLİKLERİ
 Monera alemini oluşturan prokaryot canlıların en yaygın ve en çok bilinen grubu bakterilerdir
  O kadar yaygındır ki bugün dünyamızda bakterinin bulunmadığı yer yoktur diyebiliriz  En çok organik atıkların bol bulunduğu yerlerde ve sularda yaşarlar  Bununla beraber, -90 0C buzullar içinde ve +80 0C kaplıcalarda yaşayabilen bakteri türleri de vardır  Hava ile ve su damlacıkları ile çok uzak mesafelere taşınabilirler  Deneysel olarak ilk defa 17  yüzyılda bakterileri gözleyebilen ve onların şekillerini açıklayan Antoni Van Lövenhuk olmuştur  Bakteriler bütün hayatsal olayların gerçekleştiği en basit canlılardır  Hepsi mikroskobik ve tek hücrelidirler  Büyüklükleri normal ökaryotik hücrelerin mitokondrileri kadardır  HÜCRE YAPISI
 Prokaryot olduklarından zarla çevrili çekirdek, mitokondri, kloroplast, endoplazmik retikulum, golgi gibi organelleri yoktur
  Ribozom bütün bakterilerin temel organelidir  DNA, RNA, canlı hücre zarı ve sitoplazma yine bütün bakterilerin temel yapısını oluşturur  Bunlara ek olarak bütün bakterilerde hücre, cansız bir çeperle (murein) sarılıdır  Çeperin yapısı, bitki hücrelerinin çeperinden farklıdır  Selüloz ihtiva etmez  Bazı bakterilerde hücre çeperinin dışında kapsül bulunur
  Kapsül bakterinin dirençliliğini ve hastalık yapabilme (patojen olma) özelliğini artırır  Bazı bakteriler kamçılarıyla aktif hareket edebilirken, bazıları kamçıları olmadığı için ancak bulundukları ortamla beraber pasif hareket edebilirler
  buna göre bakteriler, kamçısız, tek kamçılı, bir demet kamçılı, iki demet kamçılı ve çok kamçılı olarak gruplandırılır
  Bazı bakteriler "mezozom" denilen zar kıvrımları bulundurur  Burada oksijenli solunum enzimleri (ETS enzimleri) vardır  Oksijenli solunum yapan, ancak mezozomu bulunmayan bakterilerde ise solunum zinciri enzimleri hücre zarına tutunmuş olarak bulunur  bakterilerde genel yapının % 90'ı sudur  suda çözünmüş maddeler hücre zarından giriş-çıkış yaparlar  DNA'lar sitoplazmaya serbest olarak dağılmıştır  Bakteriler ökaryot hücrelere göre daha çok ve daha küçük ribozom içerirler  bu sayede protein sentezleri çok hızlıdır  Bakteriler çeşitli özellikleri bakımından gruplandırılırlar
  Bu özelliklerin başlıcaları ; şekilleri, kamçı durumları, beslenmeleri ve boyanmaları olarak sayılabilir  ŞEKİLLERİ ve BOYANMALARI
 Bakteriler ışık mikroskobunda bakıldığında başlıca şu şekillerde görülürler
  a
  Çubuk şeklinde olanlar (Bacillus):Tek tek veya birbirlerine yapışmışlardır  Tifo, tüberküloz ve şarbon hastalığı bakterileri bu şekildedir  b
  Yuvarlak olanlar (Coccus): Genellikle kamçısızdırlar  Zatürre ve bel soğukluğu bakterileri bunlara örnektir  c
  Spiral olanlar (Spirullum): Kıvrımlı bakterilerdir  Frengi bakterileri ve dişlerde yerleşen Spiroketler bunlara örnektir  d
  Virgül şeklinde olanlar (Vibrio): Virgül biçiminde tek kıvrımlıdırlar  Kolera bakterisi gibi  Bakterilerin boyanmaları: Danimarkalı Bakteriyolog Gram tarafından geliştirilen boyalarla boyanan bakterilere Gram (+), boyanmayanlara ise Gram (-) bakteriler denir
  BAKTERİLERİN BESLENMELERİ
 Bazı bakteriler ototrof olup, fotosentez veya kemosentez yaparlar
  Çoğunluğu ise heterotrof olup, saprofit veya parazit yaşarlar  a
  Saprofit Bakteriler: Bakterilerin çoğunluğunu oluşturur  Besinlerini bulundukları ortamlardan hazır sıvılar olarak alırlar  Nemli, ıslak ve çürükler üzerinde yaşarlar  en çok amino asit, glikoz ve vitamin gibi besinleri ortamdan alırlar  Bu tür bakteriler dış ortama salgıladıkları enzimlerle bitki ve hayvan ölülerini daha basit organik maddelere parçalayarak onların çürümesini sağlarlar  Böylece hem toprağın humusunu artırırlar, hem de kendilerine besin sağlarlar  çürütme sonucu çeşitli kokular meydana gelir  Bu yüzden bu olaya kokuşmadenir  Bazı saprofit bakteriler, sütün yoğurt ve peynir olarak mayalanmasını sağlarlar  Saprofitler, dünyada madde devrinin tamamlanmasında önemli rol oynadıklarından hayat için mutlaka gereklidir
  b
  Parazit Bakteriler: Besinlerini cansız ortamdan değil de üzerinde yaşadıkları canlılardan temin ederler  Çünkü sindirim enzimleri yoktur  Bunların bazıları konak canlıya fazla zarar vermeden yaşayabilirler  Sadece onun besinlerine ortak olurlar  Kalın bağırsağımızdaki Escherichia coli bunun en iyi örneğidir  Bazı parazit bakteriler ise konak canlının ölümüne bile sebep olabilen hastalıklara yol açarlar  Bunlara Patojen Bakteriler denir  Patojenler ya toksin çıkararak ya da konak canlının enzim ve besinlerini kullanarak zarar verirler  toksinler ya dışarı atılır (Ekzotoksin), ya da Bakterinin içinde kalır (Endotoksin)  İçinde kalan toksinler bakteriler ölünce zararlı hale geçerler  Canlıların patojen bakterilere ve toksinlerine karşı oluşturdukları savunmaya "Bağışıklık" denir  Parazit bakterilerinin üremeleri oldukça hızlıdır  c
  Fotosentetik Bakteriler: Sitoplazmalarında serbest klorofil taşırlar  Fotosentezlerinde elektron kaynağı olarak H2O yerine H2S ve H2 kullanırlar  · CO2 + H2O ------> Besin + O2 (Mavi-yeşil algler)
 · CO2 + H2S ------> Besin + S + H2O (Kükürt bakterileri)
 · CO2 + H2 ------> Besin + H2O (Hidrojen Bakterileri)
 d
  Kemosentetik Bakteriler Bu bakteriler de madde devrinde çok önemlidirler
  Bazı inorganik maddeleri oksitleyerek onları zararsız hale getirirler  oluşan maddeler ise bitkilerce mineral tuzlar olarak kullanılır  bu oksitleme sonucunda açığa kimyasal enerji çıkar  Bu enerjiyle de CO2 indirgemesi yaparak besinlerini sentezlerler  ışık ve klorofil gerekli değildir  Oksijen kullanılır  Kemosentetik bakteriler en çok azotlu, kükürtlü, demirli maddeleri oksitlerler  NH3 + O2 ---------> HNO2 + H2O + Kalori (Nitrosomanas)
 HNO2 + O2 ---------> HNO3 + Kalori (Nitrobacter)
 H2S + O2 ---------> H2O + S + Kalori (Kükürt Bakterileri
 FeCO3 + O2 + H2O ---------> Fe(OH)3 + CO2 + Kalori (Demir Bakterileri)
 N2 + O2 ---------> NO2 + Kalori (Azot bakterileri)
 Kemosentez sonucu:
 · Bazı zararlı maddeler ortadan kaldırılmış,
 · Bitkilerin alabileceği tuzlar oluşturulmuş,
 · Kimyasal enerji kazanılmış
 · Organik besin sentezlenmiş olmaktadır
  BAKTERİLERİN SOLUNUMLARI
 a
  Anaerob Bakteriler Bakteriler organik besinleri parçalayarak enerjilerini elde ederken genellikle oksijen kullanmazlar
  Bunlar havasız yerlerde de yaşayarak çoğalırlar  ( Konservelerde olduğu gibi) Bunlardan bazıları oksijenin olduğu yerde hiç gelişemezler  Örnek: Clastrodium tetani (Tetanos bakterisi) b
  Aerob Bakteriler Bazı bakteri grupları (Escherichia coli, Zatürree ve Yoğurt Bakterisi gibi) ancak oksijenli ortamda yaşayabilir
  Bunlarda mitokondri olmadığı için solunum hücre zarının iç kısmındaki kıvrımlarda (mezozom) gerçekleştirilir  Örnek: Azot Bakterileri  c
  Geçici Aerob veya Geçici Anaerob Olanlar Asıl solunumları oksijensiz olduğu halde kısa süre için aerob olanlara "Geçici Aerob" denir
  Normal solunum şekli aerob olanlar ise havasız kalınca fermantasyona başvururlar  Bunlara "Geçici Anaerob" denir  BAKTERİLERİN ÜREMELERİ
 a
  Bölünerek Çoğalma Bütün bakteri türlerinin esas üreme şekli bölünmedir
  bölünme eşeysiz üreme biçimidir  Su, besin maddesi ve sıcaklığın uygun olduğu ortamlarda çok hızlı bölünürler  bu bölünmeler her 20 dakikada bir gerçekleşir  Böylece geometrik olarak artmaya başlarlar  ancak bu artış sürekli değildir  Çünkü zamanla ortam sıcaklığı artar, asitler ve CO2 birikir, besin maddeleri tükenir  Bunlar bakteriler için öldürücü doza ulaşınca geometrik artış bozulur  belli değerden sonra artış yerine azalma görülür  Böylece bakteri populasyonları da dengelenmiş olur  Bakterilerin bölünmeleri mitoza benzer
  ancak çekirdek zarı ve belli bir kromozom sayısı olmadığı için tam bir mitoz değildir  Buna Amitoz Bölünme denir  b
  Sporlanma Bazı bakteri türleri yaşadıkları ortam şartları bozulunca endospor oluşturarak kötü şartları geçirirler
  Endosporlar, kalıtım materyalinin çok az bir sitoplazmayla beraber çevrilmiş halidir  ortam şartları normale dönünce çeper çatlar, endospor gelişerek normal bakteriyi meydana getirir  Endosporlarda metabolik faaliyetler minimum seviyededir
  bu şekilde uzun yıllar yaşayabilirler  olumsuz şartlar olan yüksek ısıdan, kuraklıktan, donmadan ve besinsizlikten etkilenmezler  60 yıl canlı kalan bakteri sporları tespit edilmiştir  Normal bakteri hücrelerinin tamamı 100OC'de ölürken endosporlar ancak 120OC'de 15-20 dakika kalırsa ölürler  Soğuk ortamlarda da aynı oranda dayanıklıdırlar  Bazı türlerde bir bakteriden birden çok endospor meydana gelebilir  c
  Eşeyli Üreme (Kojugasyon) bakteriler bölünerek çok hızlı üremelerine, olumsuz şartları da endospor oluşturarak geçirmelerine rağmen, düzensiz de olsa eşeyli üremeyi gerçekleştirirler
  Çünkü bu sayede kalıtsal çeşitliliklerini artarak değişen ortamlara uyum yapma imkanı bulurlar  Bu çeşitliliğe ise Kalıtsal Varyasyon denir  Konjugasyon (kavuşma) esnasında DNA yapısı farklı iki bakteri yan yana gelerek aralarında geçici bir zardan köprü oluştururlar
  bu köprü aracılığı ile DNA parçalarını değiştirirler  Sonra ayrılarak bölünmelerine devam ederler  Dikkat edilirse çok hücreli canlılarda görülen eşeyli üremeden çok farklı bir eşeyli üreme oluşmaktadır  Bunlarda gamet oluşumu ve döllenme yoktur  Bakteriler diğer canlılara göre daha kolay mutasyona uğrarlar
  Mutasyon genellikle zararlı ve öldürücü olmakla beraber, bakterilerde bazen olumlu sonuçlar veren faydalı mutasyonlar oluşabilmektedir  Bugün bakteriler besin (kültür) ortamlarında yetiştirilerek incelenmektedir  En iyi geliştikleri kültür ortamı et suyudur   | 
	|  |   |