04-10-2009
|
#1
|
Şengül Şirin
|
Ağaç Kavunu Reçeli
Ağaç Kavunu Reçeli (OSMANLI SARAY TARİFİ)
Ağaç kavunu keseler Kabuğunu temizleyip dilim dilim edeler Sonra 7 gün tuzlu suda ıslatalar 2 günde bir tuzlu suyunu değiştireler Bir gün, bir gece dahi kireç suyunda yatıralar Tam 7 gün tatlı suda ıslatalar Her gün suyunu değiştireler Ta tuzu gide ve sonra şeker şurubunda batırarak ıslatalar 10 gün miktarı dura Şerbeti içtikçe dahi şerbet koyalar
Dilimler tatlı olur, şerbetten çıkaralar, şerbeti safi edeler, şeker içinde kaynatalar, kıvam verip 30-40 gün şeker cüllâbı (gülsuyu) içine dura, kuruya nebata (saf şekere) döne, kovanlara (ağaçtan oyulmuş kapaklı kavanozlar II Murat döneminde porselen gümüş ya da cam kavanozlar henüz yok) kona, istenildiği zaman yene Turunç ve limon kabuğu dahi böyle edeler
|
|
|