GöKKuŞaĞı
|
Cevap : Özlediğimiz Nesil
Şimdi ikinci vasfı geliyor Aşkın içinde, aşkın tayin ettiği Sır İdraki 
Bu en mühim meselemizdir Sır idraki  Bizde kaba mantık, derin idrake hâkim olmuştur Asırlar boyunca, satıh idrak; hep böyle gitti Sır idrakini bilmek lâzım  Aşk kadar mühim 
Kaba mantığı, tarihte en çok eski Yunan'da (sofistler) gösterir  Her şeyi mantık oyununa getirmek isteyen insanlar  Bunların karşısına Sokrat çıkmıştır Korkunç adam, büyük adam, tevhitçi ve putlara inanmayan adam  Onları kendi açtıkları küçücük mantık çukurlarına düşürerek, suda fare gibi boğmuş, büyük mantığı, mantık üstü mantığı getirmiştir Onun için (sofistik) mantık, kelime oyunu demek  (Sofistik) mantığın şaheser kabilinden bir misali var; Sofist âlimlerden birine bir genç gidiyor Diyor ki, hocasına:
"- Ben senin taleben olacağım ve senden avukatlık icazeti, diploması alacağım Ama param yok! İlk kazandığım dâvadan ödenmek üzere beni talebeliğine kabul eder misin?"
"-Evet!"
Diyor hoca ve bir tuğlanın üzerine senet yapıyorlar, ilk dâvadan ödenmek üzere  Çocuk tahsilini görüyor ve mezun oluyor Avukatlık yapıyor ve borcunu ödemiyor Bunun üzerine dâva açıyor hocası, -bakın sofistlerin mantığına!- mahkeme heyetinin karşısına çıkıyor, diyor ki:
"- Dâvâlı borcunu ödemedi; ilk kazandığı dâvadan ödeyecekti; dâva açıyorum, ama bu dâvaya lüzum yok Çünkü, eğer ben dâvayı kazanırsam, kazandığım için ödeyecek, kaybedersem yani o kazanırsa, ilk kazandığı dâva bu olduğu için ödeyecek, yani iki türlü de ödeyecek! Mahkemeye lüzum yok!"
Müthiş mantık! Bakın cevabına talebenin: "- Yok, diyor; ben ilmi hocamdan aldım, onun sahte mantık oyunuyla hakikati nasıl tepe taklak ettiğini bilirim Hakikat, tam aksi  Eğer ben bu dâvayı kazanırsam, ödememek kararını aldığım için ödemiyeceğim; kaybedersem, kazanamadığım ve şimdiye kadar da dâva kazanmadığım için ödemeyeceğim, her iki halde de ödemeyeceğim Onun için mahkeme lüzumsuz!"
İşte sofistin mantık hilesini yakalama sanatı! Şimdi bize, sahte mantık esnaflığının tam tersi sır idraki lâzım, sır idraki  Bütün işportacı, ayağa düşmüş küfür diyalektiği bu sahte mantığı kullanır
(Gagarin) diye bir feza pilotu der ki: "Ben bütün fezayı dolaştım, Allah diye bir şeye rastlamadım!"
Şimdi buna cevap verelim: "Sen Allahı kilometre sırığı mı zannedersin ki, rastlamadım diyorsun? Allah işte senin görmediğin o esîrî âlemde, senin ruhunu mühürlemiş olan mutlak varlık; ve sen onu göremezsin! Çünkü senin görebileceğin şeyler merteklerden ibarettir; sen ancak merteği görebilirsin  "
Bir patolog, patolog doktor der ki:
"- Hayatımda onbinlerce kadavra kestim, biçtim, ruh diye bir şeye rastlamadım!"
Bu da zayıf insanları tereddüde düşürebilir Küfrün diyalektiği, sahte mantığı  Hemen cevap vereceksin:
"- Gel buraya patolog, sen hayatında biftek yedin mi?"
"-Tabiî yedim!"
Diyecek 
"- Bıçağı gördün mü gözünle, çatalı, eti, filân, falan? "
Yine:
"-Evet!"
"- Ya eti yerken dilinin üzerinde ne hissettin? "
"-Lezzet!" 
"- Öyleyse göster bana lezzet dediğin şey, nerede?" 
Bir gün başmuharrir geçinen bir budala, bana:
"- Allahla kul arasına girilmez!"
Demişti Hep böyle derler: "Alahla kul arasına girilmez, vasıta sokulmaz!"
Ona dedim:
"- Budala, İstanbul'dan Üsküdar'a geçmek için vasıtaya muhtaçsın, ebedî hayata geçmek için vasıtaya muhtaç olunmaz, ne demek?"
Bir tekneye muhtaçsın da ebedî hayata geçilecek olan manevî füzeye nasıl sırt çevirebilirsin? Aslında zaten Allahla kul arasına girilmez
Allah diyor ki:
"Ben kuluma şah damarından daha yakınım!"
Ama böyleyken Allaha giden yolların kılavuzları ve trafik memurları vardır Onlara herkes muhtaç! İşte küfrün bu ucuz diyalektiğine verilecek cevap  Daha neler, neler! Kayseri'ye bundan yirmi sene evvel geldiğim zaman bir zatla karşılaştık Bilmiyorum şu dakikada aranızda mı? Ramazan günüydü Sordum:
"- Nedir bu hâl, Ramazan günü yaptığınız?"
Dedi ki:
"- Allah'ın bildiğini kulundan niçin saklıyayım!"
Bunu hep söylerler Samimiyetsizliği bize isnat ederler, kendilerine samimiyeti yakıştırırlar
Ona dedim ki:
"- Allah senin tenasül âletin olduğunu da biliyor, niye saklıyorsun?"
Demek ki, kula karşı utanmak, Allaha karşı hicabın ifadesidir Kula karşı utanmadığını gösteren, Allahtan utanmıyor demektir Yani Allahtan korkmadığını kula göstermenin küfür cesaretini temsil ederler ve bunu samimilik bilirler Orucu tutmayabilirsin, nefs korkunçtur! Git, bir kapkaranlık odada zıkkımlan, fakat gösterme! Nitekim Allah Resulünün huzuruna samimiyet iddiasında bulunan tipler geliyor Zina yaptıklarını itiraf ediyorlar
Allah'ın Resulü buyuruyor:
"- Günahlarınızı saklayınız, meydana dökmeyiniz! Yoksa, size tatbik olunacak cezaya katlanma durumunda kalırsınız!"
En ince hikmet! Çünkü meydan, agora, cemiyet meydanında âlenileşen suç derhal cezasına çarptırılır
İşte bu diyalektiklerin sahibi olacak olan bir nesili bekliyoruz Sır idrakinin gördüğü apayrı bir dünya vardır, muazzam bir dünya  Bu dünyada sır idrakî şeriattan başlar Şeriat, bir takım kuru görülen ölçüleri bildirir, yani dış cephesiyle kuru görünüşlü, içiyle mukaddes ve namütenahi ince  İnsanlar bu cepheler üzerinde münakaşaya girişirler, bilmezler ki Şeriat ebediyet kasasının süresidir! Ebediyet kasasının şifresi  Şifre rakamları kuru görünebilir Ya, kasayı açtıktan sonra? Şeriata bu gözle bakmak lâzım 
İmam-ı Gazali şöyle diyor ve akıl ve nefsin hilesini yakalıyor:
"- Bir kâhin dese ki size, filan renk elbisenizi filân gün giymeyin, ölürsünüz! Kâhine inanmazsınız, fakat inanmadan o gün, o elbiseyi giymezsiniz! Buna mukabil inandığınız bir Peygamber geliyor ve Şeriatı tebliğ ediyor; şu kadar namaz, şu kadar şu, bu kadar bu! İnanıyorsunuz! Fakat niçin diye de soruyorsunuz! "
Neden üç de dört değil; neden şu da bu değil? Sır idraki, emirleri topyekûn kabul eder Ve bir noktada gördükten sonra aklın inhizamını, çöküşünü, artık her noktada aklı çökmüş kabul eder Haysiyetli kafa budur Mucize! Ne *****dır bazı insanlar  Şu olur mu, bu olur mu, nasıl olur, kamer nasıl ikiye bölünür, nasıl olurda? Ne *****lık! Bunlara demek lâzım ki, sen bir kâğıdı eline aldığın zaman gözünü kapayınca, o tek mi çift mi fark ediyorsun; sende böyle bir zekâ yaşıyor Bu nasıl oluyor? Gözün iğne ucu kadar küçük  Ona bütün feza doluyor Nasıl oluyor? Görmek fiili nedir? Efendim, bu hayat topyekûn mucize! Biz bu mucizeleri bedava tarafından aldığımız için, "olur" kabul ediyoruz Sonra ona ters bir şey görünce "olamaz!" diyoruz İşte sır idraki böyle cevap verir kuru akılcılara ve aklın son durağını aklı yıkmakta bulur
Velînin birine sormuşlar: "Allah isterse deveyi iğne deliğinden geçirir mi, geçirmez mi?" 
"- Geçirir "
Demiş velî  Kuru akıl yine sormuş:
"- Nasıl geçirir, deliği büyüterek mi, deveyi küçülterek mi?"
Velî gülmüş, demiş ki:
"- İsterse deliği büyültür, isterse deveyi küçültür, isterse de ne onu yapar, ne onu, yine de geçirir " İşte sır idrakinin en güzel ifadesi Ve buna göre bir diyalektik sahibi olmak 
Necip Fazıl KISAKÜREK
GaLiBa Bu GeCe YaĞMuRDa GöKKuŞaĞı MiSali GüLeRKeN aĞLaMaNıN ZaMaNı
|