yesimciwciw
|
Kışın Hasta Olmak İstemiyorsanız...
Kışın hasta olmak istemiyorsanız  
Vücudunuzu kışa hazırlamak, beslenme düzeninizde yapacağınız küçük oynamalarla hiç de zor değil  
TAYLAN KÜMELİ / bir kibrit kutusu lezzet
n Kuru baklagil tüketin: Haftada en az 1 gün kuru baklagil tüketin Ancak, kurufasulye, nohut ve yeşil mercimek gibi kuru baklagiller zaten iyi birer protein kaynağı olduklarından, bu yemeklere, lezzetini ve besleyiciliğini artırmak için et eklemeyin Bunun yerine etimizi, protein yönünden fakir olan sebzelerle tüketin
C vitamini alın: Gribe karşı C vitamini tüketin Ancak kuşburnu, kırmızı ve yeşil sivri biber, kivi, maydanoz ve rokada bulunan C vitamininin portakal, mandalina ve limonda bulunan C vitamininden daha fazla olduğunu unutmayın
Bağışıklık sistemi için
Salatadan vazgeçmeyin: Salata, öğle ve akşam yemeklerimizin vazgeçilmez yiyeceklerinden biri olmalı Özellikle kilo problemi olan kişiler için ton balığı ile hazırlanan domates salatası, akşam için ideal bir yiyecektir
D, E ve B6 vitaminleri: Bağışıklığı güçlendiren D, E ve B6 vitaminlerini ihmal etmeyin Ceviz, fındık, ayçiçeği çekirdeği ve diğer tohumlarda, yağlarda, tahıllarda bol miktarda E vitamini bulunmaktadır D vitamini kaynağı olarak süt, peynir ve balık ilk akla gelenlerdir B6'yı ise fındık, fıstık, ceviz, ayçiçeği tohumu, tavuk ve balıkta bolca bulabilirsiniz
Hastalıklara karşı A vitamini: Yeterli miktarda A vitamini, vücuda dışarıdan gelen istilacıların geçebileceği tüm yüzeyleri (cilt ve mukozalar) güçlendirir, beyaz kan hücresi aktivitesini artırır, kansere karşı güçlü bir koruma sağlar Havuç, ıspanak, brokoli, pırasa, ihtiyacınız olan A vitaminini ihtiva eder
Minerallerden faydalanın: Güçlü bir bağışıklık sistemi için besinlerle daha çok demir, magnezyum, selenyum ve çinko almaya özen gösterin Demiri koyu yeşil yapraklı sebzelerden, kırmızı et, tavuk, kuru kayısı ve kuru üzümden; magnezyumu tahıl, sebze, süt ve deniz ürünlerinden; selenyumu balık ve diğer deniz ürünlerinden; çinkoyu ise yumurta, süt, et, tahıl ve deniz ürünlerinden temin edebilirsiniz
Proteini artırın, yağı azaltın: Daha fazla protein ve daha az yağ kullanımı bağışıklık sistemimizin dostudur Aşırı yağ kullanımı bağışıklık sistemini baskıladığından özellikle hayvansal yağları iyice azaltın
KESTANE
Potasyum, fosfor, magnezyum, klor, kalsiyum, demir ve sodyum mineralleri ile C, B1, B2 ve PP vitaminlerini içerir Şeker, protein ve yağ açısından zengin olan kestanenin, 100 gramında 200 kalori bulunur Nişasta, mineral tuz, özellikle potasyum ve diğer besinsel değerleriyle kestane kışın olumsuz şartlarına, fiziksel ve beyinsel yorgunluklara karşı paha biçilmez bir sağlık iksiridir Kalp ve kas sistemini uyarıp organizmanın su dengesini düzenler Kasları güçlendirir Kan dolaşımını hızlandırıp varis ve basurların gelişimini önler Çok değerli bir enerji kaynağıdır
BOZA
Darı irmiği, su ve şekerden üretilir Bünyesinde A ve B vitaminlerinin 4 türü ile C ve E vitaminleri bulunur Boza, mayalanması sırasında laktik asit üretir Ender gıda maddelerinde bulunan bu asit çok değerli olup hazmı kolaylaştırır Boza, mayalı ve gıda bakterilerinin yaşadığı bir içecek olduğundan koruma şartları çok önemlidir Bu nedenle hava alabilen, sağlıklı cam şişede satışa sunulmaktadır Şişelenirken fermantasyonu devam eden boza çok hızlı tüketilmelidir
__________________
|