meLankoLik_asaLet
|
Cevap : Hadislere Göre Evlilik..
HZ PEYGAMBERİN HANIMLARI İLE KIZLARININ MEHİRLERİ NE KADARDI?
Bize Amr b Avn haber verip (dedi ki), bize Huşeym, Mansur b Zâzân'dan, (O) İbn Sîrin'den, (O da) Ebu'1-Acfa' es-Sülemi'den (naklen) haber verdi ki, O şöyle dedi: Ömer ibnu'l-Hattab'ı hutbe okurken duymuştum O Allah'a hamdetmiş, O'na övgüde bulunmuş, sonra şöyle demişti:
"İyi dinleyin! Kadınların mehrinde aşırılık yapmayın Çünkü (mehir) şu dünyada şeref yahut Allah katında takva (alâmeti) olsaydı, Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buna en lâyığımız olurdu Ne O hanımlarından bir hanıma oniki ukiyye'den fazla mehir vermiştir, ne de onun kızlarından bir hanıma (bundan fazla) mehir verilmiştir! Dikkat edin! Şüphe yok ki, kiminiz, hanımının mehrinde aşırılığa gidiyor, sonunda ona karşı nefsinde (gizli) bir düşmanlık kalıyor, sonunda (ona); "senin için tulumun ipine -veya tulumun tersine- katlandım, (yani senin için çok zorluklar çektim!)" diyor!"
SÜNEN-İ DARİMİ
Nikah kitabı
Bölüm 18 Hadis no 2206
MEHİR OLMASI CAİZ OLAN ŞEYLER
Bize Amr b Avn rivayet edip (dedi ki), bize Hammâd b Zeyd, Ebu Hâzim'den, (O da) Sehl b Sa'd'dan (naklen) haber verdi ki, O şöyle dedi: Bir kadın Hz Peygambere (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) gelip, kendisini Allah'a ve Rasulü'ne bağışladığını söyledi, Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) de; "Benim, kadınlar hususunda bir ihtiyacım yok!" buyurdu Bunun üzerine bir adam; "onu benimle evlendir!" dedi (Hz Peygamber) de; "Ona bir elbise ver!" buyurdu (Adam); "bulamam!" dedi (Hz Peygamber); "Ona, demir bir yüzük de olsa, (bir şey) ver!" buyurdu (Adam) da O'na (yani Hz Pey-gamber'e) özür beyan etti O zaman (Hz Peygamber); "Beraberinde (ezberinde) Kur'an'dan ne var?" buyurdu (Adam); "şu, şu (sûreleri biliyorum)" dedi (Hz Peygamber de); "Öyleyse, beraberinde (ezberinde) olan Kur'an Sûreleri karşılığında onu seninle evlendirdim!" buyurdu
SÜNEN-İ DARİMİ
Nikah kitabı
Bölüm 19 Hadis no 2207
NİKÂH KONUŞMASI HAKKINDA
Bize Ebu'l-Velid ve Haccac rivayet edip dediler ki, bize Şu'be rivayet edip dedi ki, bize Ebu Ishak haber verip dedi ki, ben Ebu Ubeyde'yi, Abdullah'tan rivayet ederken işittim, O demiş ki, bize Rasulullah {Sallallahu Aleyhi ve Sellem) istek konuşmasını şöyle öğretti: "Hamd Allah'adır -veya "şüphesiz ham d Allah'adır "- O'na hamdeder, O'ndan yardım ve bağış dileriz Nefislerimizin şerlerinden Allah'a sığınırız Allah'ın doğru yola ilettiği kimseyi saptıracak hiç kimse yoktur O'nun saptırdığı kimseyi doğru yola iletecek hiç kimse de yoktur Allah'tan başka hiçbir ilah olmadığına tanıklık ederim; Muhammed'in, O'nun kulu ve elçisi olduğuna da tanıklık ederim " (Hz Peygamber) sonra şu üç ayeti okurdu:
"Ey iman edenler! Allah'tan nasıl korkmak gerekirse öylece korkun ve ancak müslümanlar olarak ölün "
"Ey insanlar! Sizi bir tek nefisten yaratan ve ondan da eşini yaratan Rabb'inizden korkun "
"Ey iman edenler! Allah'tan korkun ve doğru söz söyleyin ki, (Allah da) işlerinizi düzeltsin ve günahlarınızı bağışlasın Kim Allah'a ve RasuVüne itaat ederse, muhakkak ki büyük bir kurtuluşla kurtulmuş olur " (Hz Peygamber) sonra da isteğini söylerdi
SÜNEN-İ DARİMİ
Nikah kitabı
Bölüm 20 Hadis no 2208
NİKÂHTA ŞART KOŞMAK
Bize Ebu Asım, Abdulhamid b Ca'fer'den, (O) Yezid b Ebi Habib'den, (O) Yezid b Abdillah'tan, (O) Ukbe b Amir'den, (O da) Hz Peygamber'den (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (naklen) haber verdi ki, O şöyle buyurdu: "Şüphe yok ki, yerine getirmenize en layık olan şart, kendisiyle kadınlık organlarını helal edindiğiniz şarttır "
SÜNEN-İ DARİMİ
Nikah kitabı
Bölüm 21 Hadis no 2209
DÜĞÜN VE ZİYAFET YEMEĞİ HAKKINDA
Bize Ebu'n-Nu'man haber verip (dedi ki), bize Hammâd b Zeyd, Sabit'ten, (O da) Enes'ten (naklen) rivayet etti ki, Hz Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (bir gün) Abdurrahman b Avfm üzerinde sarı boya (lekesi) gördü de; "Bu sarı boya nedir?" buyurdu O da; "bir kadınla, beş dirhem ağırlığında altın (mehir vererek) evlendim" dedi (Bunun üzerine Hz Peygamber) şöyle buyurdu: "Allah mübarek etsin Bir koyunla da olsa, düğünyemeği ver!"
SÜNEN-İ DARİMİ
Nikah kitabı
Bölüm 22 Hadis no 2210
DÜĞÜN YEMEĞİ (DAVETİNE) İCABET ETMEK HAKKINDA
Bize Abdullah b Saîd haber verip (dedi ki), bize Ukbe b Halid, Ubeydullah'tan, (O) Nafî'den, (O da) İbn Ömer'den (naklen) rivayet etti ki, O şöyle dedi: Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Biriniz düğün ve ziyafet yemeğine davet edildiğinde, icabet etsin!"
Ebu Muhammed (ed-Dârimî) şöyle dedi: "(Davet edilenin, davete) icabet etmesi güzel olur Ancak yemesi ona vacib değildir,"
SÜNEN-İ DARİMİ
Nikah kitabı
Bölüm 23 Hadis no 2211
HANIMLAR ARASINDA ADALETLİ DAVRANMAK HAKKINDA
Bize Ebu'l-Velid rivayet edip (dedi ki), bize Hemmâm, Katâde'den, (O) en-Nadr b Enes'ten, (O) Beşir b Nehik'ten, (O) Ebu Hüreyre'den, (O da) Hz Peygamber'den (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (naklen) rivayet etti ki, O şöyle buyurdu: "Kimin ifa karısı olur da, onlardan birine meylederse, Kıyamet günü (hesap yerine) bir tarafı eğik olarak gelir!"
SÜNEN-İ DARİMİ
Nikah kitabı
Bölüm 24 Hadis no 2212
HANIMLAR ARASINDA (EŞİT) BÖLME HAKKINDA
Bize Amr b Asım haber verip (dedi ki), bize Hammad b Seleme, Eyyub'dan, (O) Ebu Kılâbe'den, (O) Abdullah b Yezid el-Hatmi'den, (O da) Hz Aişe'den (naklen) rivayet etti ki O şöyle dedi: Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) (geceleri hanımları arasında) bölerdi de (bunu) âdilâne yapar ve şöyle buyururdu: "Allah'ım! Bu, benim elimde olan şeyde yaptığım taksimdir Artık (dilerim) sen beni, (onlardan birine diğerlerinden daha fazla sevgi duymak gibi) senin elinde olan, benim elimde olmayan şeylerde kınamazsın!"
SÜNEN-İ DARİMİ
Nikah kitabı
Bölüm 25 Hadis no 2213
ADAMIN YANINDA BİRDEN FAZLA HANIM OLABİLİR Mİ?
Bize İsmail haber verip dedi ki, bize ibnu'l-Mübarek, Yunus b Yezid'den, (O) ez-Zühri'den, (O) Urve'den, (O da) Hz Aişe'den naklen rivayet etti ki; O şöyle dedi: "Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) yolculuğa çıkacağı zaman hanımları arasında kur'a çeker ve hangisinin kur'ası çıkarsa, beraberinde onu götürürdü "
SÜNEN-İ DARİMİ
Nikah kitabı
Bölüm 26 Hadis no 2214
DUL VE HİÇ EVLENMEMİŞ KADINLA GERDEĞE GİRDİĞİNDE YANLARINDA KALMA (SÜRESİ)
Bize Ya'lâ haber verip (dedi ki), bize Mu ha m me d b İshak, Eyyub'dan, (O) Ebu Kılâbe'den, (O da) Enes b Malik'ten (naklen) rivayet etti ki, O şöyle dedi: Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "(Kendileriyle gerdeğe girildiğinde yanlarında kalma süresi hakkında) hiç evlenmemiş olan kadının hakkı yedi, dulun hakkı üç (gündür) "
SÜNEN-İ DARİMİ
Nikah kitabı
Bölüm 27 Hadis no 2215
ADAMIN, HANIMIYLA ŞEVVAL AYINDA GERDEĞE GİRMESİ
Bize Ubeydullah b Musa, Süfyan'dan, (O) İsmail b Umeyye'den, (O) Abdulah b Urve'den, (O) Urve'den, (O da) Hz Aişe'den (naklen) haber verdi ki, O şöyle dedi: "Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) benimle Şevval ayında evlendi Gerdeğine de Şevval ayında girdirildim Peki hanımlarından hangisi O'nun yanında benden daha itibarlı idi?" (Hz Aişe, sözünün devamında) dedi ki, "kendisi de kadınlarla gerdeğe Şevval ayında girilmesinden hoşlanırdı "
SÜNEN-İ DARİMİ
Nikah kitabı
Bölüm 28 Hadis no 2217
CİMANIN BAŞINDA SÖYLENİLECEK SÖZ
Bize Ubeydullah b Musa, İsrail'den, (O) Mansur'dan, (O) Salim'den, (O) Küreyb'den, (O da) İbn Abbas'tan (naklen) haber verdi ki, O şöyle dedi: Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sizden birinizi, hanımıyla cima edeceğinde; "Allah'ın adıyla! Allah'ım, şeytanı bizden uzaklaştır! Şeytanı, bize takdir ve nasib ettiği şeyden de uzaklaştır!" demekten ne alıkor? Böylece, Allah bir çocuk takdir ederse, şeytan ona zarar veremez!"
SÜNEN-İ DARİMİ
Nikah kitabı
Bölüm 29 Hadis no 2218
HANIMLARA ARKALARINDAN VARMA YASAĞI
Bize Ubeydullah b Saîd haber verip (dedi ki), bize Ebu Usâme, el-Velid b Kesir'den, (O) Ubeydullah b Abdillah ibni'l-Husayn'dan, (O) Abdulmelik b Amr b Kays el-Hatmi'den, (O da) Haremi b Abdillah'tan (naklen) rivayet etti ki, O şöyle dedi: Huzeyme b Sabitin şöyle dediğini işittim: Rasulullah! (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyururken işitmiştim: "Şüphe yok ki, Allah hakkı (söylemekten) çekinmez Kadınlara arkalarından varmayın!"
SÜNEN-İ DARİMİ
Nikah kitabı
Bölüm 30 Hadis no 2219
HANIMLARA ARKALARINDAN VARMA YASAĞI
Bize Halid b Mahled rivayet edip (dedi ki), bize Malik, Muhammed ibnu'l-Münkedir'den, (O da) Cabir b Ab-dillah'tan (naklen) rivayet etti ki, yahudiler müslümanlara; kim karısına, o arkasını dönmüş olarak varırsa, (yani onunla bu şekilde cinsi münasebet yaparsa bundan doğacak) çocuğu şaşı gözlü olur! demişlerdi de, bunun üzerine yüce Allah :
"Kadınlarınız sizin tarlanızdır O halde tarlanıza nasıl di lerseniz öyle varın" ayetini indirmişti
SÜNEN-İ DARİMİ
Nikah kitabı
Bölüm 30 Hadis no 2220
ADAM BİR KADIN GÖRÜR DE NEFSİNE KARŞI ENDİŞEYE DÜŞEBİLİR?
Bize Kabîsa haber verip (dedi ki), bize Süfyan, Ebu İshak'tan, (O) Abdullah b Hallam'dan, (O da) Abdullah b Mes'ud'dan (naklen) haber verdi ki, O şöyle dedi: Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) bir kadın görmüş de hoşuna gitmiş Bunun üzerine, bir yemek yapmakta olan ve yanında bazı kadınlar bulunan Hz Sevde'nin yanma gelmiş Kadınlar da (Hz Peygamber'i Hz Şevde ile) yalnız bırakmışlar, O da ihtiyacını gidermiş, sonra şöyle buyurmuş: "Hangi adam, hoşuna giden bir kadın görürse, hanımının yanına kalkıp (gitsin!) Çünkü (hoşlandığı kadındakinin) benzeri onda da vardır!"
SÜNEN-İ DARİMİ
Nikah kitabı
Bölüm 31 Hadis no 2221
HİÇ EVLENMEMİŞ OLAN KADINLARLA EVLENMEK HAKKINDA
Bize Abdullah b Muti' haber verip (dedi ki), bize Hü-şeym rivayet edip (dedi ki), bize Seyyar, eş-Şa'bi'den haber verdi (ki, O şöyle demiş): Bize Cabir b Abdillah rivayet edip dedi ki, biz Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ile beraber bîr yolculukta idik Nihayet geri döndüğümüzde ben çabukladım Derken bir binekli bana kavuştu (Cabir, sözüne devamla) şöyle dedi: Ben de ona doğru dönüp baktım Bir de ne görsem, ben Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ile karşı karşıyayım! Bana; "Seni acele ettiren nedir, ya Cabir?" buyurdu (Cabir) dedi ki, (o zaman ben); "doğrusu ben zifaftım yeni yapmıştım!" dedim "Bakire ile mi evlendin, dulla mı?" buyurdu (Cabir) dedi ki, ben de; "bilakis, dulla!" dedim "Keşke, senin kendisiyle oynaşacağın, onun da seninle oynaşacağı bir bakire ile evlenseydin!" buyurdu (Cabir) dedi ki, (Hz Peygamber) sonra bana şöyle buyurdu: "(Hanımının yanına) geldiğinde aklını kullan, aklını! (Yani hayızlı ise ona yaklaşma, değilse cima yapıp hemen çocuk sahibi olmaya bak!)" (Cabir) sözüne şöyle devam etti: Neyse, şehre gelince evlerimize girmeye gittik (Fakat Hz Peygamber) şöyle buyurdu: Acele etmeyin de (evlerimize) geceleyin -yani akşam üzeri- girelim Ta ki, saçları başları dağınık olan kadınlar saçlarını tarasınlar, kocaları yanlarında bulunmayan kadınlar ustura tütünsün (yani koltuk ve etek tıraşı olsunlar!)
SÜNEN-İ DARİMİ
Nikah kitabı
Bölüm 32 Hadis no 2222
EMZİKLİ KADINLA CÎM'A YAPMAK HAKKINDA
Bize Halid b Mahled haber verip (dedi ki), bize Malik, Muhammed b Abdirrahman b Nevfel el-Esediden, (O) Urve'den, (O) Hz Aişe'den, (O da) Cüzame bint Vehb el-Esediyye'den (naklen) rivayet etti ki, O şöyle dedi: Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Ben gerçekten "ğîle"yi yasaklamayı içimden geçirdim Sonra hatırladım ki, Fârislerle Rumlar bunu yapıyorlar da çocuklarına zarar vermiyor (Bunun üzerine onu yasaklamaktan vaz geçtim) "
Ebu Muhammed (ed-Dârimî) dedi ki: "Ğîle, (erkeğin hanımıyla), o süt emzirdiği (dönemde) iken cima yapmasıdır "
SÜNEN-İ DARİMİ
Nikah kitabı
Bölüm 32 Hadis no 2223
KADINLARI DÖVME YASAĞI HAKKINDA
Bize Ca'fer b Avn rivayet edip (dedi ki), bize Hişam b Urve, babasından, (O da) Hz Aişe'den (naklen) haber verdi ki, O şöyle dedi: "Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) hiçbir hizmetçiyi asla dövmezdi O, Allah yolunda cîhad etmesi (esnasındakiler) hariç, eliyle hiçbir şeye de asla vurmadı "
SÜNEN-İ DARİMİ
Nikah kitabı
Bölüm 33 Hadis no 2224
Bize Muhammed b Ah m e d b Ebi Halef haber verip (dedi ki), bize Süfyan, ez-Zühri'den, (O) Ubeydullah b Ab-dillah'tan, (O da) İyâs b Abdillah b Ebi Zübâb'dan, (naklen) rivayet etti ki, O şöyle dedi: (Bir gün) Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem); "Allah'ın kadın kullarını dövmeyin!" buyurdu Bir müddet sonra Ömer ibnu'l-Hattab, Rasulullah'a (Salîallahu Aleyhi ve Sellem) gelip; "(Kadınlar) kocalarına karşı cüretkâr oldu!" dedi (Resulullah) da onlara, (kadınlarını) dövme hususunda izin verdi Bu sefer birçok kadın, kocalarını şikayet etmek üzere Rasulullah'm (Salîallahu Aleyhi ve Sellem) hanımlarını dolaştı -Bundan sonra (İyâs) sözüne şöyle devam etti - Bunun üzerine Hz Peygamber (Salîallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Hakikaten birçok kadın, kocalarını şikayet etmek üzere Muhammed'in hanımlarını dolaşmıştır Bu (şikayet edilen kocalar) sizin hayırlılarınız hiç değildirler!"
SÜNEN-İ DARİMİ
Nikah kitabı
Bölüm 34 Hadis no 2225
Bize Ca'fer b Avn haber verip (dedi ki) bize Hişam b Urve, babasından, (O da) Abdullah b Zem'a'dan (naklen) haber verdi ki, O şöyle dedi: Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) birgün halka bir konuşma yaptı ve onlara kadınlar hakkında öğütte bulunup şöyle buyurdu: "Adama ne oluyor da karısını, kölenin dövülmesi gibi dövüyor? Belki o, onunla o günün sonunda beraber yatacaktır!"
SÜNEN-İ DARİMİ
Nikah kitabı
Bölüm 34 Hadis no 2226
ERKEĞİN, HANIMINA YUMUŞAK DAVRANMASI
Bize Muhammed b Abdillah er-Rekaşi haber verip [dedi ki), bize Abdulvaris rivayet edip (dedi ki), bize el-Cureyri, Ebu'l-Ala'dan, (O) Nuaym b Ka'neb'den, (O da) Ebu Zerr'den (naklen) rivayet etti ki, Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şüphe yok ki, kadın kaburga kemiğinden yaratılmıştır Bu sebeple eğer onu doğrultmaya (çalışırsan), onu kırarsın O halde yumuşak davran Çünkü onda eğrilik ve (bununla beraber) yetecek miktarda (doğruluk) vardır!"
SÜNEN-İ DARİMİ
Nikah kitabı
Bölüm 35 Hadis no 2227
ERKEĞİN, HANIMINA YUMUŞAK DAVRANMASI
Bize Halid b Mahled haber verip (dedi ki), bize Malik, Ebu'z-Zinad'dan, (O) el-A'rac'dan, (O da) Ebu Hüreyre'den (naklen) rivayet etti ki, O şöyle dedi: Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kadın ancak kaburga kemiği gibidir Onu doğrultmak (istersen), kırarsın Ondan yararlanmak istersen, kendisinde eğrilik olduğu halde yararlanırsın!"
SÜNEN-İ DARİMİ
Nikah kitabı
Bölüm 35 Hadis no 2228
"AZL" HAKKINDA
Bize Süleyman b Davud el-Haşimi, İbrahim b Sa'd'dan, (O) ez-Zühri'den, (O) Ubeydullah b Abdillah b Utbe'den, (O da) Ebu Saîd'den (naklen) haber verdi ki, O şöyle dedi: Bir adam Resulullah'a (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) "azl"in (hükmünü) sordu da, O şöyle buyurdu: "Siz bunu yapıyor musunuz? Şimdi siz bunu yapmazsanız size bir zarar gelmez Çünkü, Allah'ın olmasını takdir ettiği hiç bir canlı yoktur ki, o olmasın "
SÜNEN-İ DARİMİ
Nikah kitabı
Bölüm 36 Hadis no 2229
|