03-02-2009
|
#1
|
Şengül Şirin
|
Antep Yöresinden Meşhur Yağlı Köfte.
Antep yöresinden meşhur Yağlı Köfte

Antepli kadınlar arasında çok popüler olan yağlı köfte,malzemeleri itibariyle kısıra,yapılışı açısından ise çiğ köfteye benzer Burada, iki ya da daha fazla sayıda bayan yan yana gelip muhabbeti koyulaştırırsa,içlerinden biri mutlaka''yağlı köfte yapsak da yesek'' der Diğerleri de zaten bu teklifi bekliyordur Derhal köfte yoğrulur,ayran yapılır,salatalar yapılır,turşular çıkarılır,bir kaç bayan daha davet edilir ve sohbetlerle birlikte afiyetle yenilir
Yağlı köfte için malzemeler:
*2 su bardağı köftelik bulgur(burdaki adıyla simit),
*1 adet orta boy soğan(varsa taze soğan),
*4-5 diş sarımsak,
*1 5 yemek kaşığı biber salçası,
*Yarım limon+nar ekşisi,
*1 adet orta boy domates,
*Çeşitli baharatlar ve tuz,
*yarım demet maydonoz,
*yarım su bardağından biraz eksik zeytinyağı,
*Taze nane yaprakları
Yapılışı: Yuvarlak bir tepsiye,köftelik bulguru,ufacık doğradığınız soğan ve sarımsağı,salçayı,kabuğunu soyup birkaç parçaya böldüğünüz domatesi, yarım limon suyunu, dilediğiniz kadar nar ekşisini,baharatları ve tuzu koyup iyice karıştırın Çiğ köfte gibi yoğurmaya başlayın 15-20 dk yoğurduktan sonra doğranmış maydonozu ilave edin ve hiç karıştırmadan, kızdırılmış zeytinyağı gezdirin İyice karıştırdıktan sonra, fotoğraftaki gibi, elinizde sıkarak köfte şekli verin Taze nane yaprakları,ayran ve turşuyla servis edin
Uzun süre yoğrulduğu için, baharatların ve diğer malzemenin tadı birbirine karışıyor Bu da, onu kısırdan daha cazip hale getiren bir özellik bana göre
|
|
|